Amžius

Kremzlės dėvėjimosi procesą smarkiai įtakoja amžius. Tai lemia ligos - osteoartrito, dar vadinamo osteoartroze, pradžią. Ligai būdingas sąnario skausmas ir deformacija, patinimas, apriboti judesiai, krepitacija (sąnario traškėjimas judinant), gali būti skysčio susikaupimas sąnaryje, vietinis sąnario uždegimas. Kartu vyksta sąnarį sudarančių kaulų pakitimai – susidaro kaulinės išaugos.

Per didelis kūno svoris

Viršsvoris sudaro papildomą krūvį mūsų sąnariams, dėl to kremzlės susidėvi greičiau. Labiausiai kenčia didieji sąnariai – klubai, keliai, čiurnos. Gydytojai ortopedai - traumatologai ar reumatologai žino ne vieną atvejį, kai pacientui numetus 10-15 kg kūno svorio, sąnarių skausmai, tinimas praeina.

Netaisyklinga ar nepakankama fizinė veikla

Pagrindinis veiksnys, turintis neigiamos įtakos sąnarių būklei, yra per mažas arba netaisyklingas judėjimas. Sportuojant susižeidus sąnarius, raiščius ar sausgysles pagreitėja kremzlės susidėvėjimas. Kai kurie darbai, reikalaujantys ilgo stovėjimo, pakartotinio pasilenkimo, sunkių svorių kilnojimo, taip pat skatina ligos vystymąsi. Kitas kraštutinumas - per mažas judėjimas. Sėdimas darbas, laisvalaikis leidžiamas ant sofos ar prie kompiuterio – tiesus kelias į osteoartrozę. Kremzlė yra unikalus audinys, ji neturi kraujotakos, todėl mitybines medžiagas gauna iš sąnarinio skysčio, o šis gaminasi tik judesio metu. „Fizinio aktyvumo palaikymui rekomenduočiau vaikščioti, važinėti dviračiu, slidineti lygumų slidėmis, plaukioti baseine. O norint užsiimti rimtesne sportine veikla, kreiptis į tos srities specialistą ar trenerį, kuris išmokytų, kaip techniškai taisyklingai atlikti sporto judesius“, - pataria gydytoja reumatologė dr. Eglė Tertelienė

Gydytoja reumatologė dr. Eglė Tertelienė

Peršalimas, orų kaita

Osteoartrito paūmėjimui įtakos turi besikeičiantis oras – šaltis, drėgmė, slėgio pokyčiai. Sąnarių skausmas suintensyvėja dėl besikeičiančio slėgio. Dėl šios priežasties labai nežymiai prasiplečia sąnario kapsulė ir, nors šie pokyčiai yra itin nežymūs, žmogus gali juos jausti.

Mityba

Žmogaus racione turi būti pakankamai antioksidantų, mineralų bei biologiškai aktyvių medžiagų, kurios randamos įvairių spalvų daržovėse ir vaisiuose. Taip pat reikalingas skaidulomis praturtintas maistas – viso grūdo kruopos, linų sėmenys, sėlenos. Nereikėtų pamiršti organizmo aprūpinti baltymais - ankštinės daržovės, lešiai, avinžirniai, liesa mėsa, pieno produktai. Mitybos racione turėtų nelikti saulėgrąžų, sojų aliejų, transriebalų, aukštoje temperatūroje keptų, gruzdintų, rūkytų produktų, baltų miltų ir cukraus.

Osteoartrito, paprasčiau tariant, sąnarių dėvėjimosi gydymui ir profilaktikai taip pat rekomenduojami vaistai. Nereceptinis vaistas, kurio veiklioji medžiaga yra neesterifikuotas avokadų/sojų aliejus, o efektyvumas įrodytas klinikiniais tyrimais – Piascledine. Apibendrinus klinikinio tyrimo rezultatus, 50 % pacientų po 6 mėnesių Piascledine vartojimo nurodė nejaučiantys jokio skausmo, 57,6 % pacientų nebereikėjo nesteroidinių vaistų nuo uždegimo ir analgetikų, taip pat stebėtas statistiškai reikšmingas sąnario funkcijos pagerėjimas. Piascledine yra saugus vartoti ilgą laiką - malšina skausmą ir uždegimą, stabdo padidėjusį kolageno irimą, skatina kolageno gamybą sąnariuose, bei turi struktūrą modifikuojantį poveikį. Piascledinas vartojamas po 1 tabletę per dieną, užgeriant stikline vandens. Pageidaujama vartojimo trukmė – 6 mėnesiai arba tol, kol vaistas gerai toleruojamas ir simptomai vis dar lengvėja.

„Sąnarių sveikata priklauso nuo jūsų pačių – palaikykite optimalų kūno svorį, mankštinkitės, šiltai renkitės, laikykitės sveikos mitybos principų, vartokite papildus ir būkite sveiki“, – linki gydytoja reumatologė dr. Eglė Tertelienė.

PIASCLEDINE® 300 mg kietosios kapsulės N30. Nereceptinis vaistas. Veikliosios medžiagos, stiprumas: 100 mg neesterefikuoto avokadų aliejaus, 200 mg neesterefikuoto sojų aliejaus. Terapinės indikacijos: papildomam suaugusiųjų kelio sąnario osteoartrito simptomų gydymui, pvz.: skausmui ir apsunkintam judėjimui, lengvinti. Vartojimo būdas ir dozavimas: vieną kapsulę per parą reikia nuryti visą, užgeriant pilna stikline vandens, valgio metu. Kapsulių kramtyti negalima. Įprastinė gydymo trukmė yra 3–6 mėnesiai. Gydymą galima tęsti tol, kol vaistą gerai toleruojate ir simptomai vis dar lengvėja. Kontraindikacijos: padidėjęs jautrumas bet kuriai veikliajai arba pagalbinei šio vaisto medžiagai; jeigu yra alergija žemės riešutams arba sojai. Specialūs įspėjimai: vaistas skirtas tik suaugusiesiems. Atsiradus bet kokių kepenų ar tulžies organų sutrikimo požymių ar simptomų (pykinimas, vėmimas, pilvo skausmas, nuovargis, apetito praradimas, odos ir akių pageltimas (gelta), šlapimo patamsėjimas), alerginės reakcijos požymių ar simptomų (dilgėlinė, niežėjimas ir (arba) odos išbėrimas/paraudimas, veido patinimas ir (arba) kvėpavimo pasunkėjimas), kraujo krešėjimo sutrikimo požymių ar simptomų (raudonų ar purpurinių odos dėmių, savaiminių mėlynių, dėminių kraujosruvų ar gleivinės kraujavimas) gydymą nutraukite ir tuoj pat kreipkitės į savo gydytoją. Pacientams, kurie yra jautrūs žemės riešutų baltymams, yra didesnė rizika pasireikšti sunkioms reakcijoms į sojų preparatus.

Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti taip, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt. Reklamos teksto parengimo data 2021-08-02

Užsakymo nr.: PT_89020083