• Pajuskite tikrąjį švenčių tikslą. Šventės nėra skirtos persivalgymui. Tai laikas, kai susitinkame su artimaisiais ir kartu išgyvename švenčių tikslą. Tegul šios šventės nebūna susijusios vien su sėdėjimu prie stalo – išmėginkite kalėdinius žaidimus, pabūkite lauke ir pajuskite, kad šis laikas gali būti labai smagus ir aktyvus.

• Rinkitės sveikesnes maisto alternatyvas. Riebų majonezą ir grietinę nuo šiol pakeiskite natūraliu jogurtu arba graikišku jogurtu, pagardintu žiupsneliu jūros druskos, pipirais ir žolelėmis. Riebius mėsos kepsnius keiskite į orkaitėje gamintą žuvį ir neriebią paukštieną. Rinkitės sveikesnius gaminimo būdus – juk garuose virti patiekalai irgi gali būti labai skanūs, o po jų tikrai apsunkstama ne taip stipriai, kaip po riebaluose gruzdintojo greitojo maisto, taip? Taigi nenukraukite stalo nesveikais patiekalais ir tiesiog nebus kaip „nusižengti“.

• Rinkitės sveikesnius desertus. Tegul ant šių metų šventinio stalo būna mažiau riebių tortų, pyragaičių ir saldainių, bet daugiau įvairių vaisių. Išmėginkite sveikuoliškus receptus – saldainiai, pagaminti iš džiovintų vaisių ir riešutų gali tapti puikia šokoladinių saldainių alternatyva.

• Nepainiokite alkio ir troškulio. Pasirodo, kad daugybė asmenų tiesiog painioja alkį su troškuliu ir vietoje vandens stiklinės renkasi nesveikus užkandžius. Dėl šios priežasties rekomenduojama prieš kiekvieną valgį išgerti stiklinę vandens – galbūt tuomet valgyti net nebesinorės? Be to, skysčių vartojimas prieš valgį ženkliai sumažina persivalgymo riziką.

• „Nepameskite“ mitybos režimo. Per šventes dažnai nutinka taip, kad ruošiantis vakarienei visą dieną badaujama, o vakare labai stipriai persivalgoma. Savo mitybos režimo nepamirškite ir per šventes – geriau valgyti dažniau, bet po mažiau, nepraleisti pusryčių ir užkandžių.

• Nespręskite savo problemų maistu. „Emocinis valgymas“ – ar kada teko girdėti tokį terminą? Ši problema gali būti aktuali tiems, kurie mėgina savo bėdas išspręsti maistu. Šventės daugeliui tampa puikia proga persivalgyti ir bent jau primiršti savo problemas. Vis dėlto reikėtų atsiminti, kad didelis nesveiko maisto kiekis tikrųjų bėdų tikrai neišspręs, o tik pablogins savijautą.

• Jauskite saiką. Valgyti reikėtų atsakingai, sutelkiant dėmesį į lėkštę. Nerekomenduojama maisto užgerti alkoholiu, nes jis didina ir alkio, ir pavojingų ūminių virškinimo sutrikimų riziką. Šventinis laikotarpis yra didžiausias gastroenterologijos skyrių ligoninėse darbymetis, o juk Jūs nenorite ten sutikti savo švenčių, ar ne?

• Nepamirškite vartoti pakankamai skysčių. Tyrimai rodo, kad tie žmonės, kurie išgeria daugiau vandens, rečiau kenčia nuo virškinimo sutrikimų, antsvorio, nes jie paprasčiausiai suvalgo mažiau riebaus ir saldaus maisto. Taigi per šventes nepamirškite vartoti pakankamai vandens – tegul ant stalo visuomet būna išvaizdus ąsotis su vandeniu, pagardintu citrinomis ir mėtomis. Per dieną išgerkite bent 2 litrus skysčių ir tikrai suvalgysite mažiau nesveiko maisto bei rečiau užkandžiausite.

• Taigi nepamirškite pasimėgauti šventiniais patiekalais, tačiau jauskite saiką ir atminkite, kad šventes galima paminėti ne tik sėdint prie stalo, bet ir aktyviai leidžiant laiką gamtoje.

Jei jau persivalgėte...

Jokiais būdais neprigulkite, nes virškinimo sistema dar labiau apsunks. Geriau lengvai pasivaikščiokite. Greita pagalba galėtų būti virškinimo fermentai, kuriuos galima pavartoti per 10-15 minučių nuo persivalgymo. Mezym 10000 V skrandyje neirios tabletės vartojamos tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Mezym dozės priklauso nuo virškinimo sutrikimų laipsnio. Optimali dozė nustatoma individualiai. Jeigu kitaip nenurodyta, valgant (arba iš karto po valgio) išgeriamos 2-4 plėvele dengtos tabletės. Prieš vartojimą būtina perskaityti pakuotės lapelį. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Kitą dieną po persivalgymo gerkite pakankamai skysčių, valgykite sveiką ir lengvą maistą (nebadaukite, nes gali būti kad kitą vakarą ir vėl persivalgysite). Gerkite daugiau vaistažolių arbatų.

Užsakymo nr.: PT_88959737