„Negalią turintys žmonės nori jaustis oriai, būti lygiaverčiais visuomenės nariais, turėti lygias galimybes visose gyvenimo srityse. Vienas iš būdų prie to prisidėti – sudaryti sąlygas jų tvariam užimtumui atviroje darbo rinkoje kartu su kitais. Kaip ir kiti, neįgalieji gali sėkmingai kurti pridėtinę vertę ne tik darbdaviui, bet ir visai visuomenei. Šiandien dalis neįgaliųjų vis dar susiduria su iššūkiais negalėdami įsidarbinti, nes neretai darbdaviams būna svarbesnė žmogaus fizinė būklė, nei jo kompetencijos, gebėjimai ir noras tobulėti“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Pasak ministrės, keisdami visuomenės nuostatas dar turime daug ką nuveikti, bet svarbiausia, jog einama tinkama linkme: daugėja darbdavių, kurie be valstybės paramos įdarbina žmones su negalia, kuria ir pritaiko jiems darbo vietas.

Socialinę iniciatyvą „Lygink rūbus, ne žmones“ ministerija organizuoja antrą kartą. Šiemet kampanija inicijuojama siekiant sukurti tradiciją – kvietimą visuomenei išreikšti solidarumą su socialinę atskirtį patiriančiais žmonėmis. Solidarumo simboliu nuo šių metų tampa nelyginti, susiglamžę drabužiai.

Lietuvoje suskaičiuojama 147,3 tūkst. darbingo amžiaus žmonių, turinčių negalią. Iš jų dirbančiųjų yra 42,3 tūkst.

Kampanija „Lygink rūbus, ne žmones“ startavo lapkričio 16-ąją, kai žmonės Lietuvoje buvo kviečiami apsirengti neišlygintais drabužiais – taip primenant sau ir kitiems, kad kiekvienas, turėdamas reikalingas kompetencijas, gali būti lygiavertis kolega, o asmeninė praeitis neturėtų gąsdinti.

„Susiglamžę marškiniai, kelnės ar sijonas gali pasiųsti svarbią žinutę žmonėms, kuriems labai reikia palaikymo, pagalbos ir tiesiog galimybės gyventi savo gyvenimą, dirbti. Neįgalieji ir daugybė kitų socialinių grupių atstovų mums visiems jie gali suteikti daugybę neįsivaizduojamų pamokų, jeigu baimę ir priešiškumą pažinti pakeis mūsų noras juos priimti, solidarumas ir tolerancija“, – teigia socialinės iniciatyvos koordinatorė Erika Jocytė.

Šalies darbdaviai – vadovai, personalo vadovai bei specialistai, norintys išreikšti palaikymą kampanijai, kviečiami užsukti į www.nelyginu.lt. Svetainėje užpildę formą, gausite specialų ženkliuką ir galėsite skleisti visuomenei svarbią žinutę.

2019 m. pradėtą „Lygink rūbus, ne žmones“ iniciatyvą įgyvendina Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Užsakymo nr.: PT_88849089