Dalyviai gilinosi į opias visuomenės problemas

Šio 3 dienų hakatono tikslas – atrasti novatoriškus sprendimus, kurie padėtų spręsti tvarumo ir aplinkosaugos problemas tam įgalinant naujausius technologijų sprendimus bei galimybes. Komandos galėjo rinktis vieną iš šešių iššūkių: ieškoti, kaip efektyviai naudoti ir perdirbti žaliavas, taip pat būdų, kaip užtikrinti laukinės gyvūnijos saugumą ir komfortą, mažinti taršą ar efektyviai fiksuoti pažeidėjus bei sprendimų, galinčių padėti keisti miestų infrastruktūrą, siekiant taršos ir žmonijos ekologinio pėdsako mažinimo.

Organizatoriai taip pat suteikė galimybę į hakatoną įsitraukti ir kitų idėjų turinčioms komandoms bei pasiūlyti savo iššūkį. „TechHub“ komanda papildomu iššūkiu išrinko idėją miesto gyventojams sukurti paprastą būdą susipažinti su žiedine ekonomika ir jos teikiamomis naudomis.

Neįkainojama patirtis

Hakatono pagrindinio prizo laimėtoja tapo „CyberTiger“ komanda, sprendusi, kaip galima užtikrinti valstybės sienos saugumą ir nelegalios veiklos pasienio ruože fiksavimą tvariai bei mažinant kišimąsi į natūralų pasienio ruožo gyvūnijos gyvenimą.

Komandos nariai Mantas Indrašius, Augustinas Košys ir Aidas Dirvelis sukūrė inovatyvų aplinkos stebėjimo sistemos konceptą ir atskleidė: „Jaučiamės pavargę, nes įdėjome tikrai daug pastangų, dirbome aktyviai ir produktyviai. Mūsų tikslas buvo ne tik pateikti pradinę koncepciją, bet ir parodyti jau potencialiai veikiantį produktą, ką, manome, puikiai ir įgyvendinome.”

„CyberTiger“ komanda laimėjo 1500 eurų prizą bei kelialapį į „TechHub“ startuolių pre-akceleratorių, kuriame galės toliau tobulinti savo idėją. „Pinigų nesureikšminame, iš hakatono išsinešame žymiai daugiau, nei tik prizą – pasisėmėme neįkainojamos patirties“,– įspūdžiais dalijosi vaikinai.

Hakatonas – puiki galimybė startuoti

Prizais įvertintos ir dar dvi novatoriškos idėjos. Antroji vieta ir 1000 eurų atiteko komandai „LoopX“ už programėlėmis grįstos platformos idėją, kuri apjungia mokymą apie žiedinę ekonomiką per žaidimo prizmę ir realius gyvenimo pavyzdžius bei privalumus.

„Visi kartu studijuojame Inovacijų vadybą, tačiau esame 5 skirtingų tautybių atstovai, tad susitarti kartais buvo gana sudėtinga. Po hakatono esame dar labiau motyvuoti ir tai yra labai gražus pirmasis mūsų projekto ir mūsų komandos etapas. Dirbsime toliau ir ieškosime naujų galimybių“,– teigė „LoopX“ komandos nariai.

Trečiąją vietą užėmė komanda „Žaliosios planetos orbita“, kuriai atiteko 500 eurų prizas už inovatyvų šiukšlių surinkimo projektą. „Žaliosios planetos orbita“ jau turi patirties dalyvaujant hakatonuose: „Mūsų komanda suburta iš tų pačių žmonių, kurie jau yra kartu dirbę ir dalyvavę kituose renginiuose. Idėją turėjome prieš atvykdami į hakatoną ir gerai žinojome savo sugebėjimus. Kliūčių, kurių neįveiktume, nebuvo, padarėme viską, ką galėjome geriausiai.”

Žiniomis dalijosi tvarumo ir inovacijų ekspertai

Komandos dalyvavo mentorystės sesijose, kurių metu su skirtingų sričių specialistai galėjo konsultuotis bei tobulinti savo idėjas. Dalyvių parengtus konceptus vertino kompetentingi komisijos nariai – tvarumo ir inovacijų ekspertai: „TechHub“ projekto vadovė Gintarė Narakienė, „TechHub“ pre-akceleratoriaus mentorė, „ChangeMakers‘ON“ įkūrėja bei Europos socialinio verslumo ir inovatyvių studijų instituto vadovė Simona Šimulytė, „TechHub“ pre-akceleratoriaus vadovas Gediminas Rumšas, „MASH Studio“ urbanistikos ir strateginio planavimo biuro partnerė bei KTU Aplinkosaugos inžinerijos fakulteto dėstytoja Živilė Šimkutė, Kauno miesto savivaldybės investicijų ir projektų skyriaus vedėja Aistė Lukaševičiūtė ir KTU Nacionalinio inovacijų ir verslo centro vadovas Mindaugas Bulota.

Visus hakatono dalyvius, bei kitas komandas ar asmenis, turinčius inovatyvių idėjų ir norinčius jas paversti verslu, „TechHub“ kviečia dalyvauti startuolių pre-akceleratoriuje. Trijų mėnesių intensyvių mokymų metu programos dalyviai su asmeninių mentorių, užsienio ir Lietuvos lektorių pagalba vystys savo idėjas ir turės galimybę jas paversti prototipu (MVP). Registracija jau į penktąjį programos ciklą prasidės gruodžio mėn.

TechHub – tai Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) įgyvendinamas projektas, skirtas ankstyvos stadijos inovatyvių verslo idėjų kūrimui, intensyviam startuolių augimui bei verslumo ekosistemos tvariai plėtrai vystyti. Projekto tikslas – paskatinti tyrėjus, mokslininkus, studentus ir verslo atstovus vystyti inovatyvias verslo idėjas, suteikti jų komandoms įvairiapusę inovacijų ir verslo paramos pagalbą ir sudaryti galimybes intensyviam aukštos pridėtinės vertės žiniomis grįsto verslo segmento augimui Lietuvos ekonomikoje. Kviečiame visas su projektu susijusias naujienas sekti Facebook, ir LinkedIn platformose, taip pat https://mita.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/mita-vykdomi-projektai/techhub.

Projektas finansuojamas Europos regioninio plėtros fondo lėšomis. Veiksmų programos priemonės numeris ir pavadinimas: 01.2.1-LVPA-V-842 „Inogeb LT“

Užsakymo nr.: PT_88789283