Genėjimas – geriausia profilaktinė augalo priežiūros priemonė. Visų pirma taip suformuojama teisinga stiprios struktūros laja ir užtikrinamas tinkamas šakų tankis. Kai visos augalo dalys gauna pakankamai šviesos ir lajoje vyksta oro judėjimas, tikėtinas gausesnis derlius. Antra, genėdami mes atliekame sanitarinius darbus. Retindami tankią lają ir šalindami džiūstančias ar pažeistas šakas, apsaugome augalą nuo ligų. Trečia, tokiu būdu suformuojame gražias medžio proporcijas, kontroliuojame jo dydį.

Pagrindinės taisyklės tvarkant medžius vėlyvą rudenį ir žiemą

Dauguma Lietuvoje augančių medžių nebijo šalčio, todėl skubėti su genėjimo darbais iki rudens pradžios tikrai nebūtina. Svarbu tik atsižvelgti į klimato sąlygas. Medžių tvarkymo darbus rekomenduojama planuoti sausu oru, kai lauke spaudžia ne didesnis nei 10 laipsnių šaltukas. Tokiomis oro sąlygomis atliksite daugiau darbų, o pats procesas bus saugus ir malonus.

Žiemos periodu genėti galima vaismedžius ir kaulavaisius, miško bei dekoratyvinius medžius. Jei Jūsų sode auga medžiai, kuriais teka sula, juos vertėtų nugenėti ne vėliau nei iki vasario mėnesio.

Genėjimo procesą vertėtų pradėti nuo augalų įvertinimo. Apžiūrėkite kiekvieną medį ir pasižymėkite nudžiūvusias, pažeistas, besiremiančias šakas, vilkaūglius bei atžalas, kurias reikia pašalinti. Nuo medžių nuskabykite likusius lapus ir vaisius, kurie palikti gali tapti ligos židiniu. Tuomet pasiruoškite tam reikalingus įrankius. Jie turėtų būti itin aštrūs ir pakankamai galingi. Nuo to priklauso kaip greitai atliksite visą procesą, ar nepažeisite medžio ir, žinoma, pats rezultatas.

Tinkamai pasirinkę įrankius, sutaupysite daug laiko

Nesudėtingai pasiekiamų, plonų šakų (iki 25 mm skersmens) genėjimui puikiai tiks „STIHL, arba „FELCO sekatoriai Su jais viena ranka ir be didelės jėgos nuskabysite net ir stiprias, sveikas šakas. Toks įrankis tarnaus ilgus metus, o Jums tereikės tik kartais pagaląsti, dezinfekuoti ir sutepti tam, kad kaskart naudojant būtų kaip naujas.

Atkreipkite dėmesį, kad sekatoriai būna dvejopi: turintys prasilenkiančius ašmenis skirti gležnesniems augalams, kurių svarbu nepažeisti, o turintys atraminius ašmenis tinkamesni tvirtesnių šakelių genėjimui.

Aukščiau esančias, sudėtingiau pasiekiamas plonas šakas pašalinsite su būtent tam pritaikytomis „STIHL“ genėjimo žirklėmis. Tam, kad medis nebūtų pažeistas, kirpti reikėtų kuo arčiau pumpurų. Jei šis atstumas bus per didelis, mediena nudžius iki kito vegetacijos taško.

Įsigydami genėjimo žirkles, atkreipkite dėmesį į nurodytą jų paskirtį: medžių ir krūmų genėjimui skirtos žirklės įprastai turi trumpus ir lenktus ašmenis, o tiesūs ašmenys labiau tinkami gyvatvorių genėjimui. Vienas iš privalumų, palengvinančių genėjimo darbus, – nelimpantys dengti ašmenys, padedantys išvengti strigčių.

Paprastesniam vilkaūglių ir storesnių nei 25 mm šakų genėjimui rinkitės aštrų pjūklą. Tam, kad šaka proceso eigoje nelūžtų, pirmąjį pjūvį turėtumėte padaryti iš apačios ir užbaigti pjauti iš viršaus. Šiuo atveju nepamainomas įrankis – akumuliatorinis „STIHL GTA 26“ akumuliatorinis genėtuvas. Jis ne tik galingas, bet ir tylus bei ypač lengvas, todėl juo naudotis bus patogu kiekvienam. Su šiuo pjūklu greitai atliksite visus genėjimo darbus ir be vargo susmulkinsite nupjautą didesnę šaką ar net patį medžio kamieną.

Baigę darbus, visas nugenėtas medžių dalis būtinai surinkite ir išmeskite arba panaudokite buities reikmėms. Ant žolės paliktos negyvos šakos medžiui kenkia – jos ima pūti, dėl jų gali atsirasti grybelių, kenkėjų.

Visus įrankius, skirtus sodo priežiūrai, galite rasti čia: www.ginalas.lt

Užsakymo nr.: PT_88779359