Kaip atpažinti alerginę slogą

Iš karto atpažinti alerginę slogą nėra taip paprasta. Jai būdingi simptomai, tokie kaip čiaudulys, nosies užgulimas ir varvėjimas, akių paraudimas, perštėjimas, ašarojimas ar ausų užgulimas, pasireiškia ir prie daugelio kitų virusinių bei infekcinių susirgimų. Todėl atsiradus pirmiesiems simptomams, dauguma žmonių juos ignoruoja, manydami, kad tai tik peršalimas. Tik tada, kai šie pojūčiai pasireiškia virusiniams susirgimams nebūdingu laiku ar pasikartoja nuolat, susimąstome apie galimą alergiją. Būtent laikas yra vienas iš pagrindinių rodiklių, padedančių atskirti alerginę slogą nuo kitų susirgimų.

„Susirgus, jei neišsivysto komplikacijos, nemalonūs simptomai po 7– 10 dienų išnyksta. Kai tai trunka savaitėmis ar pasikartoja nuolat, tikėtina, kad jus vargina alerginė sloga. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kuriuo paros metu šie simptomai stipriau pasireiškia. Pavyzdžiui esant alergijai namų dulkių erkėms, simptomų pikas juntamas ryte – priepuolinis čiaudulys, užgulusi nosis, galvos sunkumas ar net kosulys“, – sako gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Eglė Žilėnaitė.

Pašalinkite priežastis, kurios provokuoja alergiją

Išprovokuoti alergiją gali daugybė veiksnių, esančių mus supančioje kasdienėje aplinkoje – gyvūnai, namų dulkių erkės, pelėsis, žiedadulkės. Alergenas gali būti vienas arba keli iš jų. Šaltuoju metų sezonu, kai daugiau laiko praleidžiame namuose, reikėtų pasirūpinti kuo švaresne jų aplinka. Didžiausia koncentracija galimų alergenų būna audiniuose – patalynėje, čiužiniuose, minkštuose balduose ir žaisluose, užuolaidose, kilimuose. Visi šie daiktai dažniausiai metai iš metų savyje kaupia įvairius nešvarumus, dulkes, sudarydami palankią terpę daugintis vienam iš alergenų – namų dulkių erkėms.

Visi audiniai reguliariai turėtų būti valomi, o patalynė periodiškai skalbiama. Patalynės užvalkalus rekomenduojama keisti kas dvi savaites ir skalbti 60 laipsnių temperatūroje. Čiužinį bei minkštus baldus nesudėtingai galite išvalyti panaudodami dulkių siurblį. Ir žinoma, nereikėtų pamiršti apie kasdienę švarą. Vėdinkite namus, kuo dažniau valykite visus paviršius ir grindis. Jei alergija namų dulkių erkėms pasireiškia vaikui, gydytoja E. Žilėnaitė pataria ypatingą dėmesį skirti minkštiems žaislams. Jų kiekį turėtume sumažinti iki minimalaus ir reguliariai skalbti kuo aukštesnėje temperatūroje.

Efektyvi pagalba

Pati paprasčiausia ir greičiausia pagalba susidūrus su alergine sloga – geriamos tabletės arba nosies purškalas. Nepriklausomai nuo to, ką pasirinksite, medikamentus rekomenduojama vartoti ribotą laiką, esant simptomų suaktyvėjimui.

Alerginės slogos mažinimui efektyvesnis sprendimas – specialus nosies purškalas. Jis, priešingai nei kiti slogos simptomams mažinti skirti vaistai, nesukelia priklausomybės, nekenkia gleivinei ir gali būti vartojamas reguliariai bei ilgesnį laiką. „Žinoma, juo taip pat neturėtų būti piktnaudžiaujama. Jei simptomai nesumažėja arba pernelyg dažnai pasikartoja, vertėtų kreiptis į gydytoją alergologą. Atlikęs odos dūrio mėginius arba specifinius kraujo tyrimus, specialistas nustatys alergenus ir parinks būtent jums tinkamiausią gydymo būdą“, – pataria gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė E. Žilėnaitė.

Užsakymo nr.: PT_88647195