Kai mobilieji telefonai dar nebuvo tokie išmanūs kaip dabar, ir turėjo mažesnius matmenis, planšetiniai kompiuteriai buvo tarsi gaivaus oro pliūpsnis. Tuomet jie nebuvo tik žaisliukas vaikams, kad šie duotų kelias minutes ramybės, tai buvo naudingas darbo įrankis – patogiau skaityti ir rašyti laiškus, analizuoti brėžinius, žiūrėti filmus kelionėse ir t.t. Tačiau ilgainiui telefonai „išaugo“ ir planšetės atsitraukė bei užėmė nedidelę nišą rinkoje. Vieniems tai teliko žaislas vaikams, kiti, tuo tarpu, rinkosi galinguosius planšetinius kompiuterius grafikos darbams.

Taigi kompanija „Xiaomi“ nusprendė atsiriekti ir dalį planšetinių kompiuterių rinkos ir pristato dvi savo planšetes – „Xiaomi Pad 5“ ir „Xiaomi Pad 5 Pro“. Apžvelkime „jaunesniąją“ versiją, kuri ir atkeliavo į Lietuvą – „Xiaomi Pad 5“.

Prisipažinsiu, nesu planšečių gerbėjas, nes jas jau senokai man pakeitė telefonas, tačiau planšečių rinka dabar tokia skurdi, kad man tapo nuoširdžiai įdomu.

Su Xiaomi Pad 5 darytos nuotraukos

Visos iki šiol mano bandytos planšetės palikdavo pakankamai slogų įspūdį, o konkrečiau – jos visos buvo lėtos. Ir šio fenomeno niekaip nesuvokiau, juk juos gaminančios kompanijos tuo pačiu metu gamino puikius telefonus. Bet štai planšetės „nepaveždavo“ jokių sudėtingesnių užduočių. Todėl procesorius šiuo atveju atlieka esminį vaidmenį.

„Xiaomi Pad 5“ sumontuotas „Qualcomm Snapdragon 860“ procesorius, kuris savo techniniais parametrais beveik identiškas „Qualcomm Snapdragon 855+“, pristatytam prieš du metus ir montuotam į pačius galingiausius telefonus. Taigi galios netruks. Be to, rasime 6 Gb operatyviosios ir 128 Gb itin greitos UFS 3.1 vidinės atminties.

Su Xiaomi Pad 5 darytos nuotraukos

Įsijungę „Xiaomi Pad 5“ išvystame mums jau įprastą „MIUI 12.5“ grafinę aplinką ir naujausią „Android 11“ versiją. Naršymas planšetės meniu yra toks pats kaip ir visuose „Xiaomi“ telefonuose. Nerasime tik telefono ragelio piktogramos, mat į šį įrenginį nesideda SIM kortelė. Tačiau vaizdo skambučius, žinoma, galėsite atlikti nevaržomai.

Visa ši galia slepiasi dideliame ir ganėtinai sunkiame stiklo bei aliuminio korpuse, kurio kokybei neturiu nė menkiausio priekaišto, kaip ir jo išvaizdai. Tai išties labai dailus įrenginys. Esu jau minėjęs, kad „Xiaomi“ labai pasistūmėjo korpusų kokybės prasme, ir tai, panašu, galioja visiems kompanijos produktams. Planšetės įstrižainė – 11 colių, ekrano raiška – 1600 x 2560 pikselių. Ir nors ekrano technologija IPS, o ne OLED, pats ekranas – puikus, be to palaiko „Dolby Vision“ funkciją. Prie labai ryškių, sodrių spalvų pridėkime 120 Hz vaizdo atnaujinimo dažnį bei 240 Hz jutiklinio atsako dažnį, ir gauname bekompromisį mėgavimąsi tiek žiūrint filmus, tiek ir žaidžiant visus, net ir intensyviausius žaidimus. Reakcija į paspaudimus žaibiška, jokių „pamestų“ kadrų nepastebėjau.

Su Xiaomi Pad 5 darytos nuotraukos

Nesu žaidimų megėjas, bet būtų nesąžininga neišbandyti „Xiaomi Pad 5“ galimybių.

Pirmasis žaidimas – pirmojo asmens šaudyklė „Wold War Heroes“. Aukšti grafikos nustatymai. Viso žaidimo metu gaunu mažiausiai 60-70 kadrų per sekundę, kartais ir 80-90. Ekrano reakcija į paspaudimus puiki, garsas taip pat.

Antrasis žaidimas – taip pat pirmojo asmens šaudyklė „Critical Strike“, ultra aukšti grafikos nustatymai, maksimalūs 120 kadrų per sekundę. Žaidimas „sukasi“ tobulai.

Na ir trečias bandomas žadimas – automobilių lenktynės „Gear Club“. Grafikos nustatymai parenkami tik automatiškai, tačiau detalių labai daug, nei vieno karto vaizdas nestrigo.

Apskritai, žaisti šia planšete – vienas malonumas.

Prie malonių pojūčių ženkliai prisideda ir 4 stereo garsiakalbiai. Tai „Dolby Atmos“ garsiakalbiai, suteiksiantys erdvinio garso pojūtį, tačiau, mano nuomone, daug svarbesnis yra kitas aspektas. O būtent tai, kad garsiakalbiai yra ne du, o keturi. Nesvarbu kaip laikysite planšetę rankose žaisdami ar žiūrėdami filmus, visų garsiakalbių niekada neuždengsite. Žinoma, „Dolby Atmos“ yra gerai, bet jei norite tikro erdvinio garso, jo reikia ieškoti kino salėse. O trumpai, tai tiesiog labai geri garsiakalbiai.

Su Xiaomi Pad 5 darytos nuotraukos

Planšetės niekada nebuvo ir greičiausiai nebus pagrindinis jūsų fotografavimo įrankis, tačiau kameros čia nusipelnė paminėjimo. Pagrindinė – 13 megapikselių, dieną daranti neblogos kokybės nuotraukas ir galinti filmuoti 4K 30 k/s raiška. Nuotraukose geras kontrastingumas, užtenka detalių ir spalvos natūralios, dinaminis diapazonas taip pat platus. Esant nepakankamam apšvietimui, rezultatai kuklesni, bet triukšmų palyginus nedaug. Turint omenyje, kad tai – planšetė, pagrindinė kamera – puiki.

Asmenukė čia 8 megapikselių, ir jos dažniausia užduotis – video skambučiai, su kuo ji susitvarko puikiai, tačiau ir socialiniams tinklams ji tiks, nes detalių asmenukėse taip pat per akis, kadrai pakankamai ryškūs.

Apibendrinant kamerų darbą, turiu pripažinti, kad „Xiaomi“ gal net ir persistengė, nes tom užduotim, kurioms paprastai naudojamos planšečių kameros, šios viršija lūkesčius.

Didžiuliam ekranui išmaitinti reikalinga ir talpi baterija. Čia ji – 8720 mAh. Visiškai įkrautos man jos užtenka dienai net ir visą laiką žaidžiant ar žiūrint „Youtube“ vaizdo įrašus. Komplektinis 22.5 vatų kroviklis tikrai nėra labai spartus, bet gera autonomija tai kompensuoja. Visgi, aš naudoju „Mi 11“ 50 vatų kroviklį, kuriuo visiškai planšetę įkraunu per 1 valandą 27 minutes. O toks rezultatas mane visiškai tenkina.

Išpakavęs planšetę, pastebėjau kelis įdomius dalykus. Pirma, ant vieno šono yra trys apvalios magnetinės jungtys, taigi, kaip jau galite spėti, „Xiaomi Pad 5“ numatyta galimybė prijungti klaviatūrą, tarnausiančią apsauginiu dangteliu. Gaila, bet greičiausiai šis aksesuaras į Lietuvą neatkeliaus, būtų labai įdomu išmėginti. Galite mane vadinti senamadžiu, bet man jokia virtuali klaviatūra nepakeis fizinės. Tad prijungęs šią galingą ir didelę planšetę prie klaviatūros, aš didžiąją laiko dalį be vargo apsieičiau be savo kompiuterio tiek namie ar darbe, tiek ir kelionėse.

Kitas dalykas – magnetinė juostelė kitame planšetės šone. Taigi prie šio įrenginio numatytas komplektuoti ir skaitmeninis rašiklis „Xiaomi Smart Pen“. 240 Hz reakcija, 4096 skirtingi spaudimo lygiai. Rašiklis turi du mygtukus. Vienu iškviečiamas rašymo / piešimo režimas, kitų galite nusifotografuoti dalį ekrano. Atsiribojant nuo skaičių ir teorinių funkcijų, tai labai patogus, lengvas rašiklis, kuriuo rašymas atrodo tikroviškai, nors ši funkcija greičiausiai bus naudinga trumpoms žymoms. Dažniausiai juo išsikirpsite reikiamą lango dalį, pažymėsite norima spalva ar trumpu tekstu. Tai pagalbininkas jūsų darbui, ir jis būtent tai ir daro.

Apibendrinęs pasakysiu taip – šis „Xiaomi“ blynas planšečių rinkoje tikrai neprisvilo. Jo ir ekranas puikus, ir korpusas tvirtas, ir techninės charakteristikos tokios, kad juo be vargo galėsite atlikti daugelį savo darbų, ir tai daryti komfortiškiau nei telefonu.
O dėl SIM lizdo, žiūrėkite. Jūs vistiek visur su savimi nešitės telefoną. Tad kam jums antra SIM kortelė? Tiesiog įsijunkite saitvietę (angl. „Hotspot“) telefone ir štai jums internetas.

Užsakymo nr.: PT_88575193