„Užsibarikaduoti“ keliomis sulankstomomis džiovyklėmis, kai išskalbus visų šeimos narių drabužius jiems išdžiovinti vienos nepakanka, dar blogiau – apkabinėti ilgai džiūstančia patalyne, rankšluosčiais ar lauko drabužiais visas namų duris ar patiesti ant baldų... „Ačiū, daugiau niekada gyvenime“, – ko gero, panašiai atsakytų automatinių džiovyklių savininkai. Vienkartinė investicija į šį prietaisą išties atsiperka, kuomet net didžiausias kiekis skalbinių išdžiovinamas greitai, patogiai ir kruopščiai, išvengiant neestetiško sulankstomos džiovyklės vaizdo – kad ir kur šią pastatytum, visuomet atrodo tarsi ne savo vietoje.

Dauguma renkasi to paties gamintojo prietaisus – ir išlošia

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ siekė išsiaiškinti apie lietuvių skalbimo technikos pasirinkimą bei įpročius apklausdama per tūkstantį 18–75 m. amžiaus gyventojų visoje Lietuvoje. Džiovykles įvardijo naudojantys 16 proc. jų. Panašus skaičius žmonių į savo skalbinių priežiūros rutiną yra įtraukę skalbyklę su integruota džiovinimo funkcija.

69 proc. ir skalbykę, ir džiovyklę turinčių tyrimo dalyvių nurodė, jog šie gaminiai yra to paties prekių ženklo. Toks sprendimas išties išmintingas, mat galima naudoti vienodas prietaisų priežiūros priemones bei priedus, o sinergija tarp programų užtikrina optimalius skalbimo bei džiovinimo rezultatus. Jei yra galimybė valdyti prietaisus išmaniąja programėle, to paties prekių ženklo gaminiams pakanka jos vienos.

„Spinter tyrimų“ vadovas sociologas Ignas Zokas sako, jog pagal kitų tyrimų duomenis gyventojai nėra linkę prisirišti prie prekių ženklo ir paprastai nesunkiai pakeičia vienus kitais, tad norą rinktis to paties gamintojo sukurtą buitinę techniką veikiausiai lemia keli praktiniai aspektai.

„Tikimasi, kad abu įrenginiai turės panašų valdymą, mat technikai vis sudėtingėjant ir gamintojams siūlant vis daugiau funkcijų, naudojimo patogumas bei paprastumas tampa itin svarbūs. Taip pat gera patirtis su jau turima buitine technika, pavyzdžiui, skalbykle, formuoja lūkestį, kad greičiausiai tokia pati bus ir džiovyklė. Tad atitinkamai turėję blogos patirties su kokiu nors prekių ženklu, tikėtina, to paties antrą kartą nesirinktų“, – aiškina I. Zokas ir priduria, kad tyrimo duomenys suteikia nemažai įdomios informacijos apie lietuvių namų ūkių elgsenos įpročius, jų pomėgius bei prioritetus.

Paaiškėjo, kodėl daugelio namuose vis dar nėra džiovyklės

47 proc. džiovykle nesinaudojančių tyrimo dalyvių pagrindine priežastimi įvardijo tai, jog namų erdvėje paprasčiausiai trūksta vietos papildomam prietaisui. Vos keliais procentais mažesnė dalis apklaustųjų nemato džiovyklės poreikio, mat skalbiniai neva puikiai išdžiūsta natūraliu būdu. Džiovyklę kaip daiktą, reikalaujantį didelių investicijų, kuriam nepavyksta rasti lėšų, vertina 24 proc. tyrimo dalyvių.

Tiems, kurie norėtų atrasti džiovyklės privalumus, tačiau atidėlioja jos įsigijimą dėl pirmiau minėtųjų priežasčių, yra išeitis – vietos bei biudžeto klausimą išsprendžianti skalbyklė su integruota džiovykle, kuriai nereikia papildomos erdvės.

Pasak „Electrolux“ grupės mokymų vadovo ir buitinės technikos eksperto Igno Bernoto, pačios novatoriškiausios skalbimo mašinos su integruota džiovinimo funkcija ir šilumos siurblio technologija atliepia šiuolaikiniam vartotojui svarbų tvarumo aspektą – ekonomiškumą.

„Tokios skalbyklės-džiovyklės sutaupo iki 40 proc. energijos bei vandens sąnaudų, lyginant su kitais prietaisais, o jų veikimas toks pat patikimas kaip dviejų atskirų prietaisų. Žiūrint iš vietos perspektyvos, jeigu yra kur pastatyti skalbimo mašiną, tuomet vietos gali atsirasti ir atskirai džiovyklei – pastarąją saugu statyti tiesiai ant skalbimo mašinos, panaudojus praktišką sujungimo rėmelį, kuris turi ir patogią ištraukiamą lentynėlę rūbams pasidėti arba juos lankstyti “, – pasakoja specialistas.

Geba daug ir taupo brangiausią resursą – laiką

Galimybė greitai, patogiai ir kruopščiai išdžiovinti kalnus skalbinių ar išeiginę eilutę, kurios kone nereikia lyginti, mat novatoriška garų funkcija dar ir sumažina raukšlių – vos kelios vertės, kuriomis įsitikinti pakaktų vieno džiovyklės ciklo.

Pažangios technologijos ir programos tausoja audinius, užtikrina jų ilgaamžiškumą, įskaitant ir tokių, kuriuos galima skalbti tik rankomis. Pavyzdžiui, vilnonis megztinis neapsivelia, nesusitraukia, išlieka pūkuotas ir minkštas. Be to, specialios džiovinimo funkcijos suteikia visai kitokį išdžiovintų skalbinių pojūtį nei džiovinant juos natūraliai, o skalbimo mašinoms su garų programomis netgi yra sukurta aromatų, suteikiančių skalbiniams mėgstamą kvapą.

„Garų funkcija labai paranki ir tuomet, kai kokį nors drabužį reikia atgaivinti, tačiau nesinori jo skalbti – tarkime, prisireikus marškinių, kurie nesutepti, tiesiog šiek tiek „užsikabėjo“ spintoje. Naudojant garus drėgmė įsiskverbs į audinį, pašalins nemalonų kvapą, sumažins susiglamžymą. Taigi garų drabužiams atšviežinti nauda įvairiapusė: mažiau skalbiant audinys ilgiau išliks kaip naujas ir sutaupysite ne tik laiko bei pastangų juos lygindami, bet ir iki 40 litrų vandens, lyginant su įprastomis skalbimo programomis“, – dėsto I. Bernotas.

Džiovinimas naudojantis buitine technika namuose kartais vis dar siejamas su audinių gadinimu, o tai, kas reikalauja išskirtinės priežiūros, baiminamasi netgi skalbti patiems. Visgi iš tiesų tiek skalbyklėms, taip pat ir toms, kuriose integruota džiovinimo funkcija, tiek pavienėms džiovyklėms drąsiai galima patikėti bet kokio tipo audinius: nuo gležnos šilkinės suknelės iki neperšlampamos striukės, kurios funkcines savybes būtina išsaugoti. Atidžiai susipažinus su prietaiso naudotojo vadove pateikiamomis gairėmis pavyks išvengti daugumos nesklandumų, o namai užsipildys ne tik sausutėlių skalbinių gaiva, bet ir komfortu, pasilengvinus buitį.

Užsakymo nr.: PT_88553535