Vienos iš pirmaujančių vairavimo mokyklų Lietuvoje „Dorkanas“ vadovas Audrius Stramkauskas pastebi, kad vairavimo srityje per dešimtmetį įvyko labai akivaizdūs ir džiuginantys pokyčiai. Vairuotojai tapo atsakingesni, mandagesni, mažiau agresyvūs. Nepaisant to, vis dar dažnai ir skaudžiai klystame, ne visuomet įsivertiname, kad vairavimas nėra tik mechaninis darbas. Tai ir loginis mąstymas, pastabumas, kultūra bei kompromisai kelyje. „Automobilis – tarsi ginklas, kuriuo netinkamai naudojantis galima pražudyti ne tik save, bet ir kitus“, – sako A. Stramkauskas.

Skubėjimas – užprogramuota nelaimė

Įsivaizduokite realią situaciją: važiuojate 100 kilometrų atstumą leistinu 110 kilometrų per valandą greičiu. Grįždami tuo pačiu keliu, greitį padidinate iki 140 kilometrų per valandą. Visą kelią viršydami leistiną greitį 30 kilometrų, atstumą įveiksite tik 12 minučių greičiau nei judėdami leistinu greičiu. Laiko sutaupote labai mažai, o riziką ne tik sukelti eismo įvykį, bet ir pelnyti solidžią baudą, padidinate ženkliai.

Praėjusiais metais daugiausiai eismo įvykių, kuriuose buvo sužeisti žmonės, įvyko dėl saugaus greičio nepasirinkimo ar leistino greičio viršijimo. Tai net 22% visų eismo įvykių. Viena iš pagrindinių greičio viršijimo priežasčių – skubėjimas. „Savo mokinius nuo pat pirmų dienų mokome naudotis navigacijos sistema, – sako A. Stramkauskas. – Kažkas tik pasijuoks, teigdamas, kad mokslo čia nereikia. Bet kiek iš mūsų ja naudojamės planuodami laiką, pasirinkdami kitas kelionės opcijas. Kai iš anksto žinome kelionės trukmę ir matome realią situaciją kelyje, nereikia skubėti ir vėluoti, nes kažko nenumatėme. Tik laiku išvažiuoti.“

Mokėti vairuoti nepakanka, būtina įvertinti kelis žingsnius į priekį

Atkreipkite dėmesį, ką veikia vairuotojai kelyje. Dauguma kažkuo užsiėmę: vieni naršo telefone, kiti pietauja, kažkas rūko, o kažkas deda paskutinius štrichus tobulo įvaizdžio kūrime. O dabar pagalvokite apie save. 2020 metais Lietuvoje net 16% eismo įvykių, kuriuose buvo sužeisti žmonės, įvyko dėl pėsčiųjų nepraleidimo perėjoje ir vairuotojų pareigų pėstiesiems nevykdymo. Kažin ar nors vienas iš tų įvykių buvo sukeltas sąmoningai. Greičiausiai ne. Priežastis banali – nepastebėjome.

Nesusikoncentravimas ir negebėjimas tinkamai vertinti situacijos bei aplinkybių kelyje – dažnas atvejis, dėl kurio įvyksta skaudžiausios eismo nelaimės. „Pakeisti vairuotojų su stažu įpročius – sudėtinga, tačiau saugaus ir atsakingo elgesio kelyje galima išmokyti būsimus vairuotojus“, – sako A. Stramkauskas. Daug kas priklauso nuo instruktoriaus pedagoginių žinių, įgūdžių ir gebėjimo perteikti informaciją.

 CE kat. vairavimo mokykla

Ilgametę patirtį turintys „Dorkano“ instruktoriai moko ne tik valdyti automobilį, bet ir elgesio kelyje: kultūros, stebėti aplinką, vertinti situacijas, prognozuoti. Tikslas nėra tik perteikti žinias. Svarbu, kad mokinys jas suprastų ir įsisavintų, gebėtų teisingai pritaikyti praktikoje.

 Vairavimo kursai

Įvaizdis dar ne viskas, saugumas yra viskas

Ar pamenate gėrimo reklamą, kurią lydėjo šūkis „Įvaizdis dar ne viskas, troškulys yra viskas“? Kalbant apie vairavimą, šį šūkį būtų galima perfrazuoti „Įvaizdis dar ne viskas, saugumas yra viskas“. Geriau paprastesnis, naujesnis ir techniškai tvarkingas automobilis, nei prabangus, kurio eksploatacijos kaštų neįvertinome. Važiuodami techniškai netvarkingu automobiliu, rizikuojame ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių sveikata, gyvybe.

 Vairavimo mokykla Naujamiestyje

„Mokymo metu naudodami naujus automobilius, norime ne tik užtikrinti maksimalų vairuotojų saugumą, bet ir suteikti galimybę nuo pat pirmų dienų pajausti vairavimo malonumą“, – sako vairavimo mokyklos „Dorkanas“ vadovas Audrius Stramkauskas.

Vairavimo mokykla padeda ne tik norintiems išmokti vairuoti, bet ir tiems, kurie nori pagerinti vairavimo įgūdžius. Dorkanas yra viena ilgiausiai veikiančių ir net 11 filialų turinčių vairavimo mokyklų Lietuvoje, neseniai atvėrusi naujo filialo duris Pilaitėje. Čia, kaip ir kituose filialuose, mokinių laukia naujausi automobiliai ir daugiametę patirtį turintys darbuotojai, kurių tikslas – ne tik padėti išsilaikyti egzaminus, bet ir išmokyti saugaus vairavimo. Tam, kad mokymosi procesas būtų kuo paprastesnis ir šiuolaikiškesnis, „Dorkanas“ siūlo galimybę teoriją mokytis nuotoliniu būdu, dalyvaujant interaktyviose, realiu laiku vykstančiose paskaitose.

Užsakymo nr.: PT_88544299