Talino senamiestis: nuo dangaus iki požemių

Žinoma, tik atvykus pirmiausia verta aplankyti Talino senamiestį. Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas senasis miestas - vienas geriausiai išlikusių viduramžių miestų Europoje, kur tebestovi net 26 gynybiniai bokštai, o už gynybinės tvoros jūsų laukia jaukios siauros gatvelės bei autentiški viduramžių pastatai. Taip pat tai ir vienas seniausių Šiaurės Europos miestų: pirmą kartą Europos žemėlapyje Talinas pažymėtas 1154 m.

Jei domina įtvirtinimai, būtinai apsilankykite bokšte Kiek in de Kök (išvertus į lietuvių kalbą - „žvilgterk į virtuvę“) įkurtame muziejuje, kuriame galėsite patekti į paslaptingus Talino bastionų tunelius – buvusią viduramžių miesto gynybinių įtvirtinimų dalį, naudotą priešų apsupties metu. Jų pagalba buvo stebima ar priešas nesikasa po tvirtove, čia slepiami kariai ir amunicija.

Dar viena Talino įžymybė - Šv. Olavo bažnyčia. XVII a. pradžioje baigta statyti 123,7 metrų aukščio šventovė ilgą laiką buvo pati aukščiausia Šiaurės Europoje. Beje, Estijoje net išleistas įstatymas, kad Taline negali būti pastatų, aukštesnių už Šv. Olavo bažnyčią. Keliautojams ją verta aplankyti ne tik kaip istorinį pastatą - bokšto viršuje įrengta apžvalgos aikštelė iš kurios galima pasigrožėti Talino stogų bei uosto panorama.

Talinas

Iš aukščiau pamatyti Taliną galima tik apsilankius televizijos bokšte. 314 metrų aukščio statinys yra Vilniaus televizijos bokšto dvynys, statytas pagal kartotinį kiek pakoreguotą projektą. Bet pramogų jame rasite tikrai daugiau nei Lietuvos sostinėje. Pavyzdžiui, galėsite išbandyti apžvalgos aikštelę su stiklinėmis grindimis. Taip pat čia gausu įvairių atrakcionų vaikams, kaip mini televizijos studija.

Muziejai skirti pažinti ir žaisti

Talinas garsėja ne tik senamiesčiu, bet ir edukacinėmis pramogomis. Ne tik moksleiviams, bet ir jų tėvams tikrai neišdildomą įspūdį paliks PROTO stebuklingų išradimų šalis. Buvusioje slaptoje povandeninių laivų gamykloje „Noblessner“ įsikūręs muziejus nukels jus į jaudinančius Žiulio Verno fantazijų laikus ir pasiūlys išbandyti net dešimt praėjusio amžiaus išradimų bei jų prototipų. Virtualios realybės pagalba galėsite pavairuoti lenktyninį automobilį, varomą garo varikliu, pabuvoti požeminiuose tuneliuose ar vandenyno gelmėse ir paskraidyti oro balionu.

Jei bent kiek domitės jūra – privalote aplankyti Talino jūrų muziejų. Jau vien tai, kad jis įkurtas tikrame hidroplanų angare, suteikia vietai žavios autentikos. Ekspozicijoje galima pamatyti ir patį hidroplaną „Short 184“, taip pat išvysite tikrą povandeninį laivą „Lembit“, šimtą metų skaičiuojantį ledlaužį „Suur Tõll“, seniausio Estijoje rasto laivo liekanas. Juos galėsite ne tik pamatyti, bet ir išbandyti įvairius simuliatorius – nuo nardymo iki skraidymo hidroplanu.

Talinas

Pramogos ir maistas

Pramogoms po stogu Taline rekomenduojame vandens parką. Tiesa pasakius, Estijos sostinėje įsikūręs „Atlantis H20“ yra ne tik vandens, bet ir gamtos atradimų centras. Čia rasite gausybę baseinų, aštuonias įvairaus aukščio ir ilgio čiuožyklas, kurių ilgiausia – 120 m! Taip pat vandens parke yra bangų baseinas ir viduje tekanti „upė“. Pasirūpinta ir mažyliais – jie turi atskirą zoną su dviem mažesnėmis čiuožyklomis, laipiojimo zona ir 20 cm gylio baseinu.

Kur pasistiprinti, jei esate gurmanas, jums padės šis į „White Guide Nordic“ įrašytų restoranų sąrašas (visitestonia.com/en/why-estonia/estonias-30-best-restaurants-are-listed-in-white-guide-nordic), o jei ieškote tiesiog smagios jaukios vietelės – šis (visitestonia.com/en/why-estonia/best-hidden-cafes-in-estonia).

Ką dar galima nuveikti Taline, šalia Talino ar pakeliui į Taliną, tikrai rasite čia: visitestonia.com/en/

Užsakymo nr.: PT_88536925