Gal girdėjote, o gal ir ne, kad pasaulyje tragiškai trūksta elektronikos komponentų, tarp jų ir procesorių. „Xiaomi“ tapo ne išimtimi, ir anksčiau gamintam „Xiaomi Mi11 Lite 5G“ paprasčiausiai nebuvo įmanoma gauti „Qualcomm Snapdragon 780G“ procesoriaus. O štai visiškai naują „Qualcomm Snapdragon 778G“ gauti pavyko. Tačiau gamintojas nesustojo ir taip jau labai išvaizdų telefoną padarė dar gražesnį. Taigi pristatau – „Xiaomi 11 Lite 5G NE“.

Raidės „NE“ čia reiškia „New Edition“ (liet. nauja versija). Iš esmės tai praktiškai identiški aparatai, išskyrus jau minėtą procesorių ir galimas pasirinkti korpuso spalvas. Jei dar juodą ir mėlyną galėčiau pavadinti įprastomis, tai balta ir rožinė, virstanti į mėlyną yra tiesiog kerinčio grožio. Tai neabejotinai patys gražiausi „Xiaomi“ telefonai, ir turbūt ne tik šiais metais, bet apskritai. Iš viso yra keturios spalvos – mėlyna „Jazz Blue“, juoda „Vinyl Black“ ir mano mėgstamiausios – baltą marmurą primenanti „Diamond Dazzle“ bei kerinčiai rožinė, virstanti į mėlyną „Tuscany Coral“.

Xiaomi 11 Lite 5G NE

Bet pradėkime nuo pradžių. Komplekte – įprasta situacija: telefonas, USB-C kabelis, silikoninis dėklas ir 33 vatų greitasis įkroviklis. Nors yra ir greitesnių, pavyzdžiui, mano apžvelgtas „Xiaomi 11T“ turi 67 vatų įkroviklį, bet „Lite“ versija yra pigesnė ir baterija jo kuklesnė.

Telefono išvaizda identiška anksčiau išleistam „Mi11 Lite 5G“ – vos 6,8 colio storio korpuse rasime pakankamai kompaktišką (dabartiniais standartais) 6,55 colio AMOLED ekraną, FullHD+ raiškos, palaikantį Dolby Vision ir HDR10+. Maksimalus ekrano ryškumas nepakito – iki 800 nitų. Pasikeitė grūdintas stiklas, kuriuo šis ekranas apsaugomas, buvo „Gorilla Glass 5“, dabar – „Gorilla Glass 6“.

Tiesa, pats korpusas turi IP53 apsaugą nuo drėgmės ir dulkių, taigi nors maudytis su juo ir negalėsite, bet lietaus jis nebijo. Nepaisant to, kad korpusas ir plonytis, tačiau „Xiaomi“ įmontavo 4250 mAh bateriją ir po ilgo naudojimosi ankstesniąja versija, galiu užtikrintai pasakyti, kad baterijos dienai užtenka. Antrą dieną naudotis neįkrovus nerizikuočiau, bet to ir nesitikiu.

Prie geresnės autonomijos prisideda ir vaizdo atnaujinimo dažnis, kuris čia ne 120, o 90 hercų. Ir nors aš tikrai skirtumą tarp jų jaučiu, beveik garantuoju, kad daugelis, ypač iki šiol naudojantys telefonus su klasikiniu 60 hercų atnaujinimo dažniu, tokio akivaizdaus skirtumo nepajus.

Su žemesniu vaizdo atnaujinimo dažniu lengviau susitvarkyti ir naujajam „Qualcomm Snapdragon 778G“ procesoriui. Šis savo galia pakliūna tarp užpraeitų metų galingiausio „Qualcomm Snapdragon 855“ ir praeitų metų „Qualcomm Snapdragon 865“. Taigi galingiausiu „Qualcomm Snapdragon 778G“ procesoriaus ir nepavadinčiau, bet juk turime vidutinės klasės, ar net sakyčiau, labiau biudžetinį telefoną, taigi rezultatas puikus.

Xiaomi 11 Lite 5G NE

Procesoriaus pavadinime raidė „G“ čia ne šiaip sau. Abu šio telefono SIM lizdai palaiko 5G ryšio technologiją, tad būsite ramūs dėl netolimoj ateityje į Lietuvą atkeliausiančio greičiausio ryšio palaikymo. O jeigu naudositės tik viena SIM kortele, ir atmintį galėsite išplėsti.
Taip pat rasime ir naujausias Wi-Fi 6 bei Bluetooth 5.2 ryšio sąsajas, ir, žinoma, NFC saugiems bekontakčiams atsiskaitymams parduotuvėje.

Išmėginkime kelis žaidimus. Nors „Qualcomm Snapdragon 778G“ ir nėra žaidimams skirtas procesorius, tačiau aš tikiu, kad daugelį žaidimų, nors ir ne maksimaliais grafikos nustatymais, galima pažaisti.

„Rebel Racing“ – lenktynės. Grafiškai žaidimas jau labiau primena rimtą kompiuterinį žaidimą, tačiau gaunu 30-40 kadrų per sekundę.

„Ninja Arashi 2“ – 2D žaidimas, grafiškai nėra intensyvus, bet vizualika labai daili. Visada gaunu 90 k/s. Taigi žaidimas optimizuotas šiam procesoriui rodyti maksimalų palaikomą kadrų skaičių.

„CarX Highway Racing“ – dar vienos lenktynės. Aukšti grafikos nustatymai, gaunu 60 k/s.

Visi žaidimai užsikrauna greitai, garsas geras, prie to prisideda ir „Game Turbo“ optimizacija. Tiesa, žaidžiant telefonas juntamai įšyla galinės kameros bloko vietoje, bet telefono sparta nekrenta.

Stereo garsiakalbiai, kaip ir buvo, taip ir liko, ir jie labai neblogi, tiesa, tai nėra du visaverčiai garsiakalbiai, nes viršutinis garsiakalbis kartu naudojamas ir pokalbiams. Taigi ne „Xiaomi 11T“ ir juo labiau ne „Mi11 Ultra“ lygio, bet labai padorūs. Kaip rodo praktika, kuo pigesnis telefonas, tuo garsiakalbiai garsesni, kaip tai buvo su „Redmi 9T“, bet kokybės prasmės, jo ir „11 Lite 5G NE“ net negalima būtų lyginti.

Užbaigiant temą apie malonius dalykus – pirštų skaitytuvas. Čia – klasika. Pirštų skaitytuvas šone, įjungimo mygtuke ir jis veikia kaip visada puikiai.

Kaip ir vyresniojo brolio (ar sesers) „Mi11“ atveju, gale turime tris kameras, gerai, kad ne keturias, iš kurių du – bevertės, kaip tai būna pigesniuose modeliuose. Pagrindinis sensorius 64 megapikselių, filmuoja 4K 30 k/s, ir iš patirties galiu pasakyti, kad šis sensorius daro labai neblogos kokybės nuotraukas ir vaizdo įrašus. Ypač išskirčiau ekspoziciją, kuri čia užtikrintai veikia net ir priešais saulę. Spalvos labai sodrios, kadrai kontrastingi.

Xiaomi 11 Lite 5G NE

Nuotraukos prieblandoje, sakyčiau, netgi labai geros, nors juntamas atkuriamų spalvų skirtumas, bet detalių vis dar gausu, o triukšmo nedaug.

Taip pat čia rasime ir 8 megapikselių itin plataus kampo sensorių, aprėpiantį 119 laipsnių kampą. Tai nėra pats įspūdingiausias platus kampas ar sensorius, kokį esu testavęs. Visgi, manęs niekada, ypač apžvelgiant į nedidelę telefono kainą, šis modulis nenuvilia. Tokį patį sensorių rasime ir mano anksčiau apžvelgtame „Redmi Note 10 Pro“. Gaunamos spalvos labai panašios į pagrindinio sensoriaus.

Na ir trečiasis modulis – mums puikiai pažįstamas telemakro. Tai 5 megapikselių sensorius su autofokusu, tačiau mano asmeninis patarimas – pabandykite juo pasinaudoti įsijungę režimą „Pro“, kuriuo galėsite fokusą valdyti rankiniu būdu, taip galėsite įamžinti nepalyginamai detalesnius kadrus.

Priekyje turime 20 megapikselių kamerą. Detalių tikrai daug, tiek įprastose, tiek ir portretinėse nuotraukose, tiesa, fonas yra dažnai peršviečiamas. Video filmuoja FullHD 60 k/s. Ir nors toks režimas nepalaiko stabilizacijos, vaizdo įrašo kokybė man labai patiko. Kadrai labai sklandūs, tad įsirašyti kokybiškas istorijas socialiniams tinklams – tiks idealiai.

„Xiaomi“ ir toliau žingsniuoja, šį kartą – lėtais ir apgalvotais žingsniais. Mano tituluotas kaip gražiausias „Xiaomi“ tapo dar gražesnis ir už savo kainą – labai universalus ir užbaigtas telefonas. Jeigu ieškote vidutinės klasės kompaktiško, išvaizdaus ir pajėgaus išmaniojo, toliau nebesidairykite. Ir nesigėdinkite ryškesnių spalvų, nepastebėti tikrai neliksite.

Užsakymo nr.: PT_88531589