Meilė iš pirmo žvilgsnio

Anglijoje ekstremalaus sporto bakalauro studijas baigęs Ligitas pasakoja, kad jo pažintis su Alpėmis prasidėjo dar universiteto suole. Tarp kopinėjimo užšalusiais kriokliais Norvegijoje ir pavojingų bei sraunių upių žygių kalnų baidarėmis, noras išmėginti snieglenčių sportą atsirado visiškai natūraliai.

„Studijuodamas universitete, turėjau galimybę išvykti paslidinėti į kelis skirtingus Europos kurortus. Kalnai mane sužavėjo iškart, pajutau nežmogišką norą čia sugrįžti ir praleisti kur kas daugiau laiko. Baigus studijas pulti į suaugusiųjų gyvenimą nesinorėjo, pririšto manęs niekas nelaikė, tad nusprendžiau išvykti, pasimėgauti laisve ir tuo pačiu susipažinti su snieglenčių sportu bei jį supančia kultūra“, – prisimena vyras.

Išsiruošti į Prancūzijos slidinėjimo kurortus pašnekovą paskatino ir žinia apie čia ieškomus sezoninius darbuotojus. „Pamenu, tada galvojau: nejaugi slidinėti, uždirbti pinigus ir nutrūktgalviškai leisti visą sezoną su tokiais pačiais žmonėmis kaip aš yra suderinama? Pasijutau tarsi laimėjęs laimingą loterijos bilietą“, – juokiasi Ligitas. Tad gavęs pasiūlymą nė kiek nedvejojo: susikrovė daiktus ir iškeliavo.

„Atvykus stebino viskas: supantys vaizdai, trasų ilgis ir įvairovė, bet labiausiai mane domino bekelės, angliškai vadinamos „freeride“. Kelių minučių nusileidimas stačiais šlaitais, atperka kelių valandų triūsą nešant snieglentę ant kupros į kalną. Mane tai labiausiai „vežė“, – sako pašnekovas.

Kai darbas tampa pramoga

Darbas viloje, pašnekovo teigimu, taip pat suderinamas su laisvalaikiu. Viskas priklauso nuo paties darbuotojo: jei spėji greičiau susisukti, visas laisvas laikas priklauso tik tau. Pagrindinės darbo valandos – pusryčių ir vakarienės serviso metu, tad nuo 10 valandos ryto iki 17 valandos vakaro galima slidinėti, aktyviai leisti laiką gamtoje, tiesiog ilsėtis arba linksmintis su kolegomis „Après ski“.

Vyras pasakoja, kad apgyvendinimas, maitinimas ir naudojimasis slidinėjimo įranga viso sezono metu darbuotojams nieko nekainuoja, tad tai didelis privalumas norintiems susitaupyti pinigų.

„Sezoninius darbuotojus samdančios įmonės suinteresuotos, kad čia dirbančių žmonių gyvenimo sąlygos būtų komfortiškos, o atlyginimas – kuo konkurencingesnis, nes jei laimingi darbuotojai – laimingi ir klientai. O tuo, kad darbuotojai laimingi, galima įsitikinti susitikus juos šėlstančius pačiame kurorte po darbo valandų“, – sako pašnekovas.

Darbo etika buvo įvertinta

Pasibaigus 5 mėnesius trukusiam įspūdžių ir naujų pažinčių kupinam pirmajai sezonui, Ligitas grįžo namo, tačiau jo galvoje jau sukosi mintys apie artėjantį sezoną. Darbštumu ir atsakingumu pasižyminčiam vyrui privačių vilų, kuriose jis darbavosi, savininkai pasiūlė paaukštinimą. Tokia galimybe gali pasinaudoti visi besistengiantys ir norintys dirbti.

„Antruosius metus pradėjau su savo komanda, kurią turėjau prižiūrėti, o taip pat buvau atsakingas už sklandžią įmonės veiklą. Pasikeitus darbo profiliui, atsirado galimybė savarankiškai dėliotis darbo laiką. Turėdavau konkrečias užduotis, kurias privalėdavau atlikti iki tam tikro termino, tačiau laiką joms skirti galėdavau savo nuožiūra. Pavyzdžiui, skambučius telefonu priimdavau besikeldamas keltuvu į slidinėjimo trasą“, – pasakoja Ligitas.

Prabėgus dar vienai žiemai, vyras jau planavo ir trečiąją savo išvyką, tačiau pasaulį netikėtai užklupusi Covid-19 pandemija sujaukė visus planus. Sezono startas buvo nuolatos nukeliamas, tad pamažu viltis vėl padirbėti Prancūzijoje blėso. Galiausiai tapo aišku, kad slidinėjimo kurortai neatsidarys.

Kviečia prisijungti ir tautiečius

Dėl pandemijos padiktuotų sąlygų pašnekovui teko grįžti į Lietuvą anksčiau, nei jis planavo. Tad natūraliai kilo klausimas – o ką daryti toliau?

„Paaiškėjus, kad šį sezoną slidinėjimo kurortai vėl atvers duris, kartu su sužadėtine apjungėme jėgas: pasinaudoję jos patirtimi versle ir mano ryšiais Prancūzijoje, įkūrėme įdarbinimo agentūrą „Planum Boreum“ , – pasakoja L. Stravinskas.

Slidinėjimo sezonas Prancūzijoje prasideda lapkričio pabaigoje. Tuo metu itin ieškomi kvalifikuoti virtuvės šefai, tačiau laukiami ir patirties mažiau turintys virėjai, aptarnaujantis personalas, vairuotojai. Pašnekovas pasakoja, kad dirbantiems šiuos darbus siūlomas dosnus atlygis, o kvalifikuotiems virtuvės šefams atlyginimo ribų nėra – dirbant privačiose vilose užmokestis gali prasidėti nuo 2000-3000 eurų „į rankas“. Nereikia pamiršti ir gausių arbatpinigių, o be laisvo laiko tarp darbo valandų, visiems darbuotojams priklauso du laisvadieniai per savaitę.

Pragyvenimas kurorte praktiškai nieko nekainuoja: įmonės pasirūpina apgyvendinimu, maitinimu, slidinėjimo įranga ir kitais būtinais dalykais, o ir laiko savo pramogoms tikrai lieka. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir kvapą gniaužiančių gamtos vaizdų – vieno iš didžiausių privalumų dirbant Alpių kurortuose.

Įsidarbinti, anot pašnekovo, nėra sudėtinga – svarbiausia turėti anglų kalbos žinių. Patirtis, be abejonės, pageidaujama, tačiau tikrai ne visuomet būtina.

„Atvykę darbuotojai yra intensyviai apmokomi aukštų standartų aptarnavimo subtilybių, kokiais užduotis jie turi atlikti. Priklausomai nuo pozicijos, reikalingos bent B1 anglų kalbos žinios. Tai reiškia, kad darbuotojas turi gebėti palaikyti pokalbį buitiniame lygmenyje, pavyzdžiui, papasakoti svečiams apie save, kurortą, čia teikiamas paslaugas. Kolektyvą sudaro jaunatviški, atvirų pažiūrų, bendraujantys žmonės, kurie visada yra pasirengę padėti ir paaiškinti, tad ir pats darbas nekelia streso“, – teigia Ligitas.

Kaip pasakoja pašnekovas, išsiilgusiems kalnų didybės ir snieguotų viršūnių grožio žiema pats geriausias metas keliauti į Prancūzijos Alpes. Šimtus kilometrų besitęsiančios slidinėjimo trasos, įvairaus sudėtingumo žygių keliai, karštųjų versmių baseinai ir, žinoma, užburiantis gamtos grožis kasdienį darbą pavers tikru malonumu.

„Mano prioritetas buvo laisvalaikį skirti slidinėjimui, tačiau į kurortus žmones paskatina vykti skirtingos priežastys: vieni nori pabėgti nuo rutinos, pabūti su savimi ir tiesiog mėgautis gamta, kiti ieško pramogų, treti atvyksta tiesiog sočiai užsidirbti. Galimybių čia gali rasti kiekvienas“, – neabejoja Ligitas.

Internetinėje svetainėje www.planumboreum.com galite daugiau sužinoti apie darbo galimybes Prancūzijos Alpėse. Informacija apie šiuo metu siūlomas pozicijas bei sąlygas taip pat teikiama el. paštu hello@planumboreum.com arba telefonu +37060556733.

Užsakymo nr.: PT_88524505