Pakvaišusio mokslininko kabinetas

Už vos daugiau kaip 500 km nuo Vilniaus ir Kauno esantis Tartu – miestas, kuriam aplankyti vienos dienos neužteks. Tartu universitetas išties garsėja ne tik savo moksliniais pasiekimais, išugdytais mokslininkais bei visuomenės veikėjais, bet ir kompleksu muziejų – nuo edukacinių pramogų centrų iki rimtų mokslo muziejų, kuriuos aplankęs tikrai nesigailės nei suaugęs, nei vaikas.

Oficialiausiame Tartu Universiteto muziejuje susipažinsite su universiteto ir mokslo istorija nuo XVII amžiaus, pamatysite senovinius gaublius, žemėlapius, knygas, įvairius mokslininkų instrumentus.

Jei šiame muziejuje lankysitės su vaikais, būtinai užsukite į pakvaišusio mokslininko kabinetą (Crazy Scientist's Office). Tai į vaikus (iki 99 metų) orientuota Tartu universiteto muziejaus dalis, kurioje su mokslu supažindiname per neįprastus reiškinius bei žaidimus. Labiau pamišusio mokslininko namus nei muziejų primenančioje erdvėje rasite daug eksponatų, kuriais sunku patikėti jų nepamačius savo akimis, įvairius mokslo dėsnius padės perprasti interaktyvūs bei mechaniniai žaidimai.

Tartu gamtos istorijos muziejus

Beje, pats Universitetas taip pat dėmesio vertas lankytinas objektas, supažindinantis ne tik su edukacine savo veikla. Pavyzdžiui, čia galima išbandyti karcerį, kuriame senovėje būdavo uždaromi prasikaltę studentai.

Gamtai skirti muziejai

Ar mamutas yra tik plaukuotas dramblys? Kada žmonės apsigyveno prie Baltijos jūros? Kaip keitėsi Baltijos jūros pakrantė laikui bėgant? Ar tikrai klimatas šiltėja? Į visus šiuos klausimus atsakymą rasite Tartu ledynmečio muziejuje.

Taip pat šiame unikaliame visai šeimai skirtame centre pamatysite natūralaus dydžio priešistorinius gyvūnus, sužinosite kokią įtaką mūsų geografinei vietovei padarė paskutinis ledynmetis, kada jis baigėsi, ar bus kitas atšalimas.

Dar vienas įspūdingas gamtos istorijai skirtas muziejus taip ir pavadintas – Tartu gamtos istorijos muziejus. Čia rasite per 8000 eksponatų, kurie papasakos gyvybės ir negyvosios gamtos mūsų planetoje istoriją nuo pat didžiojo sprogimo iki šių dienų.

Tartu gamtos istorijos muziejus

Tik šiame muziejuje galėsite stebėti naktinių drugelių šokius, pamatyti kaip žmogų mato roplys, apžiūrėti egzotiškų gyvūnų maketus bei stebėti tikrus gyvūnus nedideliame zoologijos sode, susipažinti su spalvingu mineralu pasauliu.

Mokslinės pramogos ir žaislų istorija

Šie muziejai – tikrai ne vieninteliai, kuriuos verta aplankyti Tartu, tad jei, pavyzdžiui, moksleivių atostogų metu nuspręsite aplankyti šį miestą, planuokite iškart čia praleisti kelias dienas. bent pusė dienos prabėgs vien garsiausiame šio miesto edukaciniame pramogų centre AHHAA (taip pat inicijuotame Universiteto), kuriame siūloma per žaidimus pažinti mokslo paslaptis, taip pat čia įrengtas įspūdingas planetariumas, 4D kino teatras.

Didžiausias Baltijos šalyse mokslo centras nuostabus tuo, kad dauguma parodų yra paremtos „išbandyk pats“ metodu. Jau vien tai, kad muziejuje galima viską liesti, yra tikrai nemenka pagunda apsilankyti. Bet čia galima daug daugiau – sukelti žaibus, sumažėti ir padidėti, išbandyti laisvojo kritimo pojūčius, pasivaikščioti veidrodžių labirintais bei patirti daug kitų pojūčių, kurių kasdieniame gyvenime tikrai nepatirsite. Viena įspūdingesnių pramogų – važiuoti dviračiu per nutiestą lyną. Skamba beprotiškai? AHHAA tai gali padaryti bet kas.

Atvykę su vaikais tikrai užsukite į žaislų muziejų, kuriame pasakojama šių vaikystės atributų istorija: jūsų vaikai pamatys su kuo žaidėte jūs, o jūs patys – su kuo jūsų seneliai ir proseneliai.

Po pažintinės edukacinės programos padūkti galima užsukti į vandens parką „Aura“.

Daugiau apie lankomus objektus Tartu ir Estijoje: https://www.visitestonia.com/en

Užsakymo nr.: PT_88497789