„Prasidėjus rudeniui, kapų tvarkymas tampa dažno lietuvio prioritetu. Nors tradiciškai aktyviausiai kapų priežiūrai skirtomis prekėmis yra prekiaujama likus kelioms dienoms iki Visų Šventųjų dienos ir Vėlinių, pastebime, kad pirkėjai kapų tvarkymu pradeda rūpintis iš anksto – ypatingai tuomet, kai ruduo lepina gerais orais. Ankstyvesnę tokių prekių paklausą lemia ir tai, kad žmonės nenori visų darbų palikti paskutinei minutei, todėl stengiasi kapavietes susitvarkyti dar iki tol“, – sako R. Poviliauskienė.

„Norfa“ kapų priežiūros asortimentą sudaro kapų žvakes, jų įdėklai, antkapių valymo priemonės, kapų tvarkymo ir priežiūros įrankiai, kapinių žemė bei, žinoma, natūralios ir dirbtinės gėlės. Būtent pastarųjų paklausa, kaip teigia R. Poviliauskienė, su kiekvienais metais tik auga.

„Reaguojant į pirkėjų poreikius, dirbtinų gėlių asortimentas „Norfoje“ per trejus metų išaugo daugiau nei dvigubai. Tokias gėles renkasi žmonės, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių negali dažnai lankyti artimųjų kapų, pavyzdžiui, gyvena kitame mieste, yra senyvo amžiaus. Tai pat egzistuoja pirkėjų segmentas, kuriam pirkti dirbtines gėles yra tiesiog priimtina. Šiuo metu prekiaujame tiek pavienėmis dirbtinėmis gėlėmis, tiek ir dirbtinų gėlių puokštėmis, o jų kainos svyruoja nuo 0,69 iki 4,59 eurų“, – pasakoja pašnekovė.

Žvakes, kurios yra neabejotinai pagrindinis lapkričio 1-ios dienos atributas, kaip teigia R. Poviliauskienė, pirkėjai renkasi vidutinio brangumo ir brangesnes, o labiausiai atkreipia dėmesį ne į jų dydį, bet į degimo laiką.

„Po truputį dingsta mada kapus nupuošti daugybe žvakių. Šiais laikais žmonės kur kas daugiau dėmesio skiria ne kiekybei, o kokybei, todėl verčiau renkasi brangesnes ir ilgiau degančias žvakes. „Norfoje“ pirkėjai gali rasti 24 rūšis kapų žvakių, kurių kaina, priklausomai nuo dydžio, svyruoja nuo 0,18 ir 8,98 eurų už vienetą“, – sako prekybos tinklo atstovė.

Pašnekovės pasiteiravus, ar jau antrus metus besitęsianti pandemija turėjo įtakos kapų priežiūros prekių pirkimams, R. Poviliauskienė sako, kad drastiško pokyčio per pastaruosius metus užfiksuota nebuvo.

„Jei kalbant konkrečiai apie šios kategorijos prekes, tai yra visiškai tradicinė niša, kuriai pandemija jokios įtakos neturėjo. Pačiame asortimente pokyčių per pastaruosius metus, žinoma, buvo, visada bandome ir siūlome naujoves, kitų gamintojų prekes, tačiau to, kad jų pirktų mažiau ar daugiau, signalų nematome“, – sako „Norfa“ prekybos tinklo pramoninių prekių grupės vyr. vadybininkė.

Šiais metais lapkričio 1-oji ir 2-oji yra ne darbo dienos, tad gyventojai turės daugiau laiko ir galimybių aplankyti kapus. Vien dėl šios priežasties augsiančių kapų priežiūros prekių pardavimų R. Posiviliauskienė nesitiki, tačiau galima prognozuoti, kad šio segmento prekių lentynose gali nelikti greičiau.

„Kiekvienais metais kapų tvarkymui ir puošimui skirtų prekių užsakome daugmaž vienodai, šie metai – ne išimtis. Tačiau neabejojame, kad dalis žmonių kapus nuspręs susitvarkyti dar šį savaitgalį, o tai gali reikšti greitesnį jų priežiūrai skirtų prekių išpirkimą. Todėl ragintume pirkėjus nelaukti paskutinių dienų ir kapų tvarkymo bei gražinimo priemonėmis pasirūpinti iš anksčiau“, – sako „Norfa“ atstovė.

Užsakymo nr.: PT_88473133