Brangesnis, bet pigesnis

Nors kokybiški žinomų gamintojų kompiuteriai mokant visą sumą iš karto kainuoja brangiau, įmonėms aktualu įvertinti ne tik pradinę kainą, bet ir tokios įrangos priežiūros, išlaikymo kaštus. Kitaip sakant, bendrą nuosavybės kainą (angl. Total Cost of Ownership, TCO) – visas su turtu susijusias išlaidas, tiek trumpalaikes, tiek ilgalaikes. Tai situaciją apverčia aukštyn kojomis.

„Kaip rodo naujausias „Forrester“ tyrimas, atsižvelgiant į trijų metų techninės ir programinės įrangos kaštus, „Mac“ kompiuterių bendra nuosavybės kaina yra apie 50 Eur mažesnė nei panašių asmeninių kompiuterių, nors „Mac“ įsigyti kainuoja 560 Eur daugiau nei kitą vidutinio lygio kompiuterį verslui. Lyginant su panašaus funkcionalumo įrenginiais, įsigijimo kaina yra tokia pat, bet išlaikymas lieka pigesnis, taigi ilguoju laikotarpiu sutaupoma dar daugiau“, – atkreipia dėmesį sertifikuotas „Apple“ įrangos sistemų inžinierius Andrej Michailov.

Jis priduria, kad rinkdamos kompiuterinę įrangą įmonės papildomai turėtų įvertinti jos likutinę vertę, t.y., už kokią sumą kompiuterį bus galima parduoti atėjus laikui jį pakeisti. Įprastai kompiuterius įmonės atnaujina kas 3–5 metus, o tokio amžiaus sulaukusius „Apple“ produktus galima parduoti gerokai brangiau nei panašius kitų gamintojų įrenginius. Be to, kai kurie įrangos tiekėjai patys superka naudotus kompiuterius, taigi įmonėms tuo rūpintis nereikia ir jos gali dar patogiau taupyti bei planuoti savo išlaidas.

„Apple“ likutinė vertė – trečdaliu didesnė

IT sprendimų ir paslaugų lyderės Baltijos šalyse „Atea Finance“ projektų vadovas Alfredas Reikertas pastebi, kad didesnė likutinė vertė suteikia papildomą pranašumą toms įmonėms, kurios įrangą nusprendžia ne pirkti, bet nuomotis.

„Didesnė įrangos likutinė vertė lemia mažesnes nuomos įmokas. Tačiau ne visų gamintojų įranga šią vertę išlaiko vienodai, o garsesnių prekinių ženklų įranga nuomos pabaigoje gali būti realizuota brangiau. Konkrečiai, „Apple“ produktų likutinė vertė yra apie 30 proc. didesnė nei artimiausio gamintojo“, – sako A. Reikertas.

Įrangos nuoma dažnai ne tik naudingesnė finansiškai, bet ir leidžia išvengti „paslėptų“ kaštų, tokių kaip sumažėjęs darbuotojų pasitenkinimas ir produktyvumas įrangai senstant, didėjantis gedimų skaičius, prastovų laikas ir kt. Taip pat šis modelis yra socialiai atsakingas, kadangi didžioji dalis naudotos įrangos randa naujus namus, o ne trūnija sandėliuose.

Seni įrenginiai tampa papildomu rūpesčiu

Pasak A. Reikerto, nors Lietuvoje kompiuterinė technika tebėra dažniau perkama, vis daugiau įmonių atranda įrangos nuomos naudą, o ilgainiui proporcija turėtų apsiversti nuomos naudai ir tapti panaši į Skandinavijos šalis.

„Pastaruoju metu pastebime, kad vis daugiau įmonių į pasiūlymus prašo įtraukti ir „Apple“ įrangą. Šiam gamintojui pirmenybė dažniau teikiama ir pasinaudojus mūsų paslauga „Free choice“, kuomet darbuotojai gali rinktis geresnę įrangą ir pasidalinti nuomos kaštus su įmone“, – teigia „Atea Finance“ atstovas.

Atėjus laikui kompiuterius atnaujinti, senųjų įrenginių likimą kiekviena įmonė sprendžia individualiai – vienos juos atiduoda ar už simbolinę kainą parduoda darbuotojams, kitos bando parduoti rinkoje, dar kitos tiesiog sandėliuoja ar perduoda perdirbimui. Bet kuriuo atveju, įmonėms tai yra papildoma našta, kadangi darbuotojai turi papildomai gaišti savo laiką. Nuomos atveju atgyvenusiais įrenginiais rūpinasi paslaugos teikėjas, įskaitant kietųjų diskų valymą specialiai tam skirta programine įranga, taigi įmonės nerizikuoja, kad kietuosiuose diskuose likę duomenys pateks į blogas rankas.

Užsakymo nr.: PT_88460739