„Dezinfekcinė UV lempa orą išvalo iki 99.99 proc. nuo bet kokių virusų: koronavirusų, gripo ir kitų. Tad tokią efektyvią priemonę privalėtų turėti kiekviena mokykla, vaikų darželis, gydymo įstaiga, įmonė, gamykla ar biurai. Oro valytuvai su UV-C lempomis – patikima papildoma apsauga nuo virusų, ypač esant tokiai sudėtingai situacijai Lietuvoje. Reikėtų maksimaliai naudotis visomis įmanomomis priemonėmis, kad pandemija būtų greičiau suvaldyta, sumažėtų tikimybė užsikrėsti, o vaikai galėtų saugiai eiti į mokyklas, darželius, suaugusieji – į darbus“, – įsitikinęs UAB „Biomedikos centras“ direktorius Kęstutis Liegus.

Išvalo ir dezinfekuoja daugiau nei 99 proc. oro

Nustatyta, kad žmogus įvairiose patalpose praleidžia apie 80 proc. savo laiko, todėl labai svarbu, kad patalpų oras būtų ne tik nuolat grynas bei švarus, bet ir saugus.

Masačiusetso Technologijos instituto atliktas tyrimas įrodė, kad žmogui nusičiaudėjus, mikrobai ore pasklinda per 5,5–8 metrus. Bet labiausiai stebina greitis, kuriuo jie sklinda – 160 kilometrų per valandą.

Tai reiškia, kad uždaroje patalpoje: mokykloje, darželyje, ofise – tikimybė užsikrėsti infekcine liga: gripu arba šiuo metu didžiausiu priešu – koronavirusu, vienareikšmiškai labai didelė – užtenka įkvėpti ore esančius mikrobus.

Kadangi biuruose, švietimo ar medicinos įstaigose daugiau žmonių nei įprastose gyvenamosiose patalpose, oras čia turi keistis daug kartų greičiau. Todėl dezinfekuoti ir nuolat valyti orą yra itin svarbu ir būtina.

UAB „Biomedikos centras“ atstovauja „Alcochem“ (Olandija) UV lempų AIR160 gamintoją Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Dezinfekuojantis oro valytuvas su UV-C lempa filtruoja, dezinfekuoja su UV-C spinduliais, jonizuoja orą: tokiu būdu pasiekiamas efektas daugiau nei 99 proc. išvalyto ir dezinfekuoto oro patalpose.

Tinkami naudoti patalpose 24 val. per parą

Oro valytuvai AIR160 gali būti naudojami esant žmonėms patalpose 24 val. per parą. Didesnėms nei 100 m3 patalpoms rekomenduojama naudoti kelis prietaisus. Šie prietaisai gali būti kabinami ant sienų, taip pat naudojami su stovu.

Dezinfekcinės UV lempos turėtų būti plačiai naudojamos orui valyti ligoninių, sveikatos priežiūros kabinetų, laboratorijų, odontologijos, grožio salonų, kosmetologijos ir visose uždarose patalpose.

Vos 20 eurų nuo šeimos pakanka, kad vaikai būtų saugesni

Kadangi vaikų darželiai ar mokyklos dažnu atveju neranda operatyvių galimybių ir lėšų įsigyti apsaugos priemonių, iniciatyvos imasi vaikų tėvai.

Siekdami apsaugoti savo vaikus nuo keliskart lengviau nei gripas plintančio koronaviruso, mokinių tėvai patys perka ir dovanoja savo vaiko klasei dezinfekcinę lempą arba inicijuoja jos pirkimą bendrai. Kiekvienai šeimai pakanka prisidėti po 10 eurų, kad vaiko klasėje būtų saugiau ir virusai bei bakterijos nebesidaugintų ir būtų sunaikinti.

„Tik išvėdinti patalpas dažnai neužtenka, ypatingai šiuo laiku, kai vaikus kamuoja ne tik peršalimo ligos, bet ir didėja rizika užsikrėsti pavojingu virusu“, -– tikina UAB „Biomedikos centras“ direktorius K. Liegus.

Be to, oro kokybė patalpose taip pat turi įtakos ir akademiniams vaikų pasiekimams. Dėl blogos oro kokybės vaikai blogiau įsimena užduotis, būna išsiblaškę, todėl nukenčia pats mokymosi procesas.

Atliktais tyrimais nustatyta, kad padidėjęs anglies dvideginio kiekis kenkia vaikų sveikatai. Užsibuvus tokiose patalpose vaikams būna sunku susikaupti, pradeda skaudėti ar svaigti galvą, gali prasidėti alergijos, astma, greičiau puola įvairūs virusai.

Verslo įmonės suskubo dezinfekuoti orą biuruose

Prastėjant situacijai Lietuvoje, vis daugiau tarptautinių kompanijų bei Lietuvos įmonių, kurioms svarbu jų darbuotojų bei klientų sveikata, suskubo ieškoti papildomų būdų užtikrinti biuruose oro dezinfekciją.

Bendrovė UAB „Reynaers Aluminium“ savo biure naudoja dvi antibakterines lempas-filtrus, kadangi pagrindinės biuro patalpos yra padalintos į dvi dalis, o ir pagal biuro plotą rekomenduotina turėti du aparatus.

„Darbe ir gyvenime vadovaujuosi principu – jeigu galiu kažką pagerinti, pakeisti, padaryti geriau 1% - tai ir padarysiu. Tai ir buvo pagrindinis motyvas įsigyti antibakterines lempas. Pasidomėjome šių aparatų veikimo principu, pasirodo jie šalina ne tik nelemtas Covid bakterijas, bet ir daugybę kitų grybelinių ir pelėsinių bakterijų. Nusprendžiau, kad bet kokiu atveju jis turi būti naudingas. Juk ne veltui ligoninėse, operacinėse jau seniausiai naudojamos panašios lempos“, – pasakoja UAB „Reynaers Aluminium“ direktorius Linas Kėvelaitis.

Darbuotojų saugumas užtikrinamas padalijus biurą į atskiras erdves, pastačius pertvaras.

„Dabar turime ir dvi antibakterines lempas. Juokaudami sakom, nori švaraus oro – atvažiuok į biurą. Dabar jaučiamės saugiau ne tik mes. Absoliučiai visi klientai, partneriai, svečiai, užsukę pas mus į biurą, teigiamai nustemba pamatę šiuos įrenginius. Manau, kad saugumo jausmas, kurį turime mes, persiduoda ir jiems“, – sako L. Kėvelaitis.

Rūpinasi kolektyvo saugumu ir pacientų sveikata

Jau nuo COVID-19 pandemijos pradžios Žvėryno odontologijos klinika rūpinosi savo darbuotojų saugumu ir klientų sveikata – įsigijo oro valytuvus su UV–C lempa.

„Turime po atskirą oro valytuvą kiekviename kabinete bei registratūroje. Viena iš pagrindinių COVID-19 rizikų odontologijoje – procedūrų metu susidarantis aerozolis, kuris pasklinda ore. Būtent oro kokybė šiuo periodu yra vienas iš esminių saugumo kriterijų ir klinikos pacientams, ir darbuotojams. Tai apsaugos priemonė, kuris gelbėja ir gripo bei kitų virusinių ligų sezono metu“, – pasakoja Žvėryno odontologijos klinikos direktorius Karolis Kyga.

Pasak „Biomedikos centras“ direktoriaus K. Liegaus, šiandien svarbiausia – kiekvienam prisiimti atsakomybę už greitesnį pandemijos suvaldymą, pasitelkti visas įmanomas priemones.

Užkirsti kelią koronaviruso plitimui ir artimųjų grėsmei galime pasirūpinę oro valymu ir dezinfekcija namuose, mokyklose, darželiuose, ligoninėse, biuruose ir kitose uždarose patalpose.

Daugiau informacijos Jums suteiks UAB „Biomedikos centras” projektų vadovas Žilvinas Grigas: telefonu +370 682 58832 arba el. paštu zilvinas@biomedikoscentras.lt

Užsakymo nr.: PT_88452633