Tarp šeimos tradicijų – picadieniai, spurgadieniai ir pietūs pas senelius

„Valgymo tradicijos mūsų šeimoje svarbios. Pavyzdžiui, kas antrą penktadienį turime picadienį, kuomet aš pagaminu mielinę tešlą, o kiekvienas šeimos narys pats sau susidėlioja picą iš mėgstamiausių ingredientų. Likusius penktadienius turime spurgadienius, kuomet kepame varškės spurgas. Spurgadienio tradicija skaičiuoja jau 4 ar net 5 metus. O mūsų sekmadienio pusryčiai kvepia vyro Pauliaus gamintais varškėčiais“, – pasakoja tinklaraščio „Čia Amelija“ autorė Amelija Kuzmarskė. Sekmadieniais penketukas dažniausiai važiuoja pietauti pas Amelijos tėvus, kur susirenka platesnis šeimos ratas.

Pasak tinklaraštininkės, jos šeima puoselėja ir kasdienes valgymo tradicijas: „Kas rytą visi kartu susirenkame prie pusryčių stalo, tiksliau – virtuvės salos, kur darbo dienomis pusryčiaujame, pasikalbame, aptariame, kas šiandien mūsų laukia. Vis tik man svarbiausia – bendra šeimos vakarienė. Ją valgome visi kartu prie padengto stalo, bendraudami ir skirdami dėmesio ne tik maistui, bet ir vienas kitam“, – dalinasi Amelija. Ji pabrėžia, jog jų namuose vakarieniaujama be televizoriaus, tik su muzikos fonu. Išimtis daroma tik, kai po šeštadienio pietų visa šeima žiūri filmą ir valgo namuose gamintą desertą su kava ar kakava. Šios tradicijos šeima laikosi šaltuoju sezonu.

Įvairus maistas atnešta daugiau džiaugsmo ir staigmenų

Skirtingi sezonai įneša įvairovės į Amelijos Kuzmarskės šeimos racioną ne tik dėl susiklosčiusių tradicijų, bet ir dėl jiems būdingų produktų – tinklaraštininkė stengiasi į meniu įtraukti sezonines daržoves, vaisius, miško gėrybes. Įvairovės Amelijos ir Pauliaus šeimos valgiaraštyje atsiranda ir dėl mėgstamų įvairių šalių, ypač – Azijos, Meksikos, Italijos, JAV – virtuvių. „Jei valgiaraštis ima dažnai kartotis, natūraliai ateina noras kažkuo jį paįvairinti, kad maistas atneštų daugiau džiaugsmo ir staigmenų. Taip kartu su vaikais mokomės lavinti skonio supratimą, ragauti įvairius produktus ir nesibaiminti naujų, nepatirtų skonių“, – sako Amelija.

Ragauti, atrasti naujus skonius ir su jais supažindinti vaikus A. Kuzmarskei padeda ir pamėgtas Tex Mex virtuvės patiekalas – takai: tortilijos, įdarytos mėsos, daržovių ir kitais įvairiais, mėgstamais ingredientais, pagardintos padažu ir sūriu. „Takai yra lengvas būdas susikurti įvairius derinius. Jų stalas visada būna spalvingas ir įvairus. Mano vaikai mėgsta daržoves, o patys sau gamindami takus dar daugiau, lengviau ir smagiau jų ragauja. Štai praėjusią savaitę dukra savo taką norėjo papildyti jelapenais!“, – su džiaugsmu dalinasi trijų vaikų mama. Pasak jos, kartais takus jos šeima gamina vegetariškai, su daug gvakamolės, pupelėmis, pomidorais, kukurūzais, sūriu. Kartais jie būna mėsiški, pavyzdžiui, su kepta malta mėsa ar plėšyta vištiena, kurios receptu Ameliija dalinasi ir su „Delfi“ skaitytojais.

Agnės Būdvydytės nuotr.

„Labai džiaugiuosi, kai vaikai nori ragauti kažką naujo. Stengiamės šnekėti apie tai, kad, jei šiuo metu kažkuriam iš vaikų kažkas nepatinka ar nesinori, tai nereiškia, kad niekada tas maistas nepatiks. Pasakoju vaikams įvairias situacijas, dalinuosi istorijomis iš savo vaikystės, kai, pavyzdžiui, aš, būdama vaikas, nenorėjau aštraus maisto, o štai dabar jį labai mėgstu ir galiu ragauti vis aštriau“, – pasakoja Amelija.

Takų vakarienė kuria mažos šventės įspūdį ir dovanoja smagius prisiminimus

Trijų vaikų mamai svarbu, kad jie ne tik ragautų naujų produktų, bet ir nuo mažų dienų matytų, kaip maistas gaminamas: „Nuo tada, kai vaikai išmoko stovėti, dažnai gaminame kartu. Žinoma pirmiausia tai būdavo labiau terlionės nei gaminimas, bet dabar jie jau tokio amžiaus, kai pradeda suvokti esminius dalykus virtuvėje – kas karšta, šalta, byra, šlapia ir panašiai.“

Amelijos dvyniai – šešerių Arija ir Daras, jai patariant žodžiu, jau puikiai užmaišo tešlą, muša kiaušinius, maišo keptuvėje kepamą maistą, pjausto daržoves, moka pasverti virtuvinėmis svarstyklėmis, kočioja ir imasi kitų lengvų užduočių. Nuo jų, pasak tinklaraštininkės, nedaug atsilieka ir mažoji trimetė Kora. Šie įgūdžiai vaikams labai praverčia šeimai nusprendus vakarienei gaminti takus: „Takų vakarienė mums yra daug interaktyvesnė nei, tarkime, valgant varškės apkepą. Visi renkasi ingredientus, dalinasi, prašo kažką paduoti, pataria vienas kitam, kažkas kažką išpila ar išberia. Kiekvienas pasakoja, koks skanus yra jų takas ir kaip į kitą reikėtų įsidėti dar vieno ar kito priedo“, – pasakoja A. Kuzmarskė.

Pasak Amelijos, jos vaikai visada labai apsidžiaugia sužinoję, kad šiandien vakarienei bus gaminami takai. Dažniausiai tinklaraštininkės šeima juos renkasi įprastą savaitės dieną, nes tai lengvai ir greitai paruošiama vakarienė, kuri sukuria mažos šventės įspūdį ir dovanoja smagius prisiminimus apie laiką prie stalo kartu su šeima: „Juk ne veltui visame pasaulyje gyvuoja Takų antradieniai arba Taco Tuesdays, kai darbo savaitė dar tik pačiame įkarštyje, o norisi vakare sau susikurti kažką smagaus?!“

PLĖŠYTA VIŠTIENA TAKAMS

Takams Amelijos Kuzmarskės šeima mėgsta naudoti mažas tortilijas, kurias prieš valgant pašildo. Į vidų gali keliauti įvairūs priedai. Vienas jų – lengvai plėšoma vištiena, kurią gamindama tinklaraštininkė pasitelkia „Santa Maria“ Taco prieskonių mišinį bei padažą.

Ingredientai:

  • 800 g vištienos filė
  • Pakuotė „Santa Maria“ Taco prieskonių
  • Stiklainėlis „Santa Maria“ Taco padažo
  • 80 ml vandens


Gaminimo eiga:

Troškintuve sumaišau padažą, prieskonius ir vandenį. Sudedu mėsą, išmaišau, uždengiu dangčiu. Dedu į įkaitintą 150 laipsnių orkaitę (be vėjelio) 2,5 valandoms. Pasibaigus laikui, tikrinu, ar mėsa jau plėšosi. Jei dar ne, kepu dar 30 min. Mėsą suplėšau dviejų šakučių pagalba ir viskas!
Plėšytą mėsą galima laikyti šaldytuve 5-7 dienas ir prireikus – pašildyti puode su šlakeliu vandens.

Užsakymo nr.: PT_88450611