Startavęs „Sveikatingumo testas“ yra atviras visiems ir pasiekiamas internete adresu daugiausveikatos.lt. Šis projektas – Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo (VVSSF) kampanijos „Rinkis gyvenimą“ dalis, kuria siekiama skatinti Lietuvos visuomenę gyventi sveikiau, stiprinti jos žinias sveikatos temomis.

2018 metais atlikto tyrimo duomenys parodė, kad daugiau nei 40-ies procentų Lietuvos gyventojų sveikatos raštingumo žinios buvo nepakankamos. Daliai apklaustųjų trūko net bazinių žinių apie sveikatos priežiūrą, ligų prevenciją, sveikatos stiprinimą. Be to, ypač pandemijos metu ėmė augti su sveikata susijusios internete ir socialiniuose tinkluose skleidžiamos dezinformacijos kiekiai. Tai tapo paskata sukurti paprastą, lengvai prieinamą įrankį, kuris leistų pasitikrinti asmenines žinias apie sveikatą, gauti informacijos, kur derėtų „pasitempti“.

Teste pateikiamų klausimų sudėtingumas įvairus: dalis jų elementarūs, tačiau kai kurie privers gerokai pasukti galvą. Klausimai suskirstyti į 6 pagrindines temas: fizinis aktyvumas, sveika mityba, žalingi įpročiai ir priklausomybės, psichinė sveikata, skiepai ir bendrieji sveikatos klausimai. Prie kiekvieno klausimo nurodyti atsakymų variantai „užves ant kelio“, o lankytojui pasirinkus savo variantą, bus iš karto pateikiama teisinga informacija, kuri leis įgyti naudingų praktiškai pritaikomų sveikatos žinių.

Klausimai testui buvo sukurti ir atrinkti bendradarbiaujant su medicinos specialistais. Kiekvienai klausimų kategorijai skirta dėmesio ir šalia testo esančiame „Mokymosi kampelyje“ – jame lankytojai ras naudingų šaltinių su informacija savo žinioms apie sveikatą plėsti.

Sveikatos raštingumo testas sukurtas įgyvendinant Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo (VVSSF) finansuojamą projektą. VVSSF įsteigtas 2015 m., siekiant kaupti lėšas ir naudoti jas visuomenės sveikatos išsaugojimo bei stiprinimo veikloms, švietimui sveikatos klausimais. Jį administruoja LR sveikatos apsaugos ministerija.

Užsakymo nr.: PT_88430119