Idėja gimė stebint aplinką

Pasakodamas apie tai, kaip kilo idėja sukonstruoti elektrinį katamaraną, jo sumanytojas Tomas Vėlius sako, kad prieš tai panašiomis vandens transporto priemonėmis nesidomėjo. Pasak jo, poreikis sukonstruoti tokį laivelį kilo mąstant apie malonius laisvalaikio praleidimo būdus. „Vaikščiodamas upės krantine pastebėjau pramogoms skirtus vandens dviračius. Tačiau, mano nuomone, tam, kad jie būtų patogūs, trūko tam tikrų techninių elementų, leidžiančių labiau atsipalaiduoti ir sumažinti fizinį aktyvumą.

Alternatyvių vandens transporto priemonių nebuvo, nebent kateris, kuriam reikėjo laivavedžio pažymėjimo, arba valtelės. Tuo tarpu priemonės, kuri plauktų tyliai, neminant pedalų ir turėtų nuo blogo oro saugantį stogą, nebuvo. Prieš šešerius metus, kai gimė katamarano idėja, ekologinės problemos dar nebuvo taip plačiai aptariamos. Žaliojo judėjimo apraiškos dar tik plito. Taip ir kilo mintis sukurti elektra varomą vandens transporto priemonę.“

T. Vėlius pasakoja, kad pradėjus įgyvendinti savo idėją, daug žinių neturėjo, todėl dirbo vedinas didelio noro domėtis ir kaupti reikalingą informaciją. Pašnekovas džiaugiasi, kad palaipsniui pavyko suburti bendraminčių komandą, kurios dėka buvo pagaminti ir pirmieji elektrinio katamarano prototipai. Nuolatinis UAB „Popa LT“ kolektyvas vertina bendradarbiavimą su laivų inžinieriais, Klaipėdos technologijų parku, Klaipėdos universiteto dėstytojais, mokslininkais. „Popa boat“ sumanytojo teigimu, komanda ir toliau nestokoja minčių, kaip galėtų tobulinti savo produktą.

„Pirmiausiai orientavomės į katamarano gamybą. Tačiau augant prie komandos prisijungiančių, savus pasiūlymus atsinešančių žmonių skaičiui, kito ir mūsų idėja. Tad dabar siekiame vystyti ir elektrinių katamaranų nuomos paslaugą su specialiai „Popa boat“ katamaranams sukurta prieplaukų infrastruktūra. Tobulybei ribų nėra“, – pasakoja T. Vėlius.

Katamaranas – draugiškas aplinkai

Norintieji išbandyti UAB „Popa LT“ gaminamus elektrinius katamaranus ir įsimintinai praleisti laiką, jau gali rezervuoti pasiplaukiojimus Danės upe ar Laukžemių ežeru. „Popa boat“ katamaranai išsiskiria iš kitų panašių vandens transporto priemonių. Laivelis varomas elektros energija, jame pritaikytas inovatyvus, naudotojui patrauklus valdymo būdas, taip pat naudojama nuotolinio aptarnavimo sistema.

„Elektrinis katamaranas gali plaukti naudodamas tik švarią saulės energiją, jam nereikalingos baterijos. Ši transporto priemonė valdoma pasitelkiant tam tikrus algoritmus, kurie mums padeda sinchronizuoti variklių darbą taip, kad katamaraną valdyti būtų paprasta visiems žmonėms. Naudotojams tereikia lenkti svirtelę į norimą pusę ir laivelis plauks.

Be šių inovacijų taip pat esame sukūrę ir nuotolinio aptarnavimo sistemą, kuri analizuoja katamarano darbą. Tokiu būdų mes gauname pranešimus į kompiuterį tuomet, kai mūsų produktui kažkas nutinka ar pastebimas tam tikras gedimas. Siekiame sklandaus „Popa boat“ darbo, kad jam sutrikus iškart sužinotume, kas nutiko“, – apie taikomus technologinius sprendimus pasakoja T. Vėlius.

UAB „Popa LT“ savo produktą tikrino atsižvelgdami ir į klientų, kuriems nuomojo pasiplaukiojimo katamaranu paslaugas, atsiliepimus, ir dalyvaudami tarptautiniuose konkursuose bei projektuose. „Žmonių, kurie naudojosi katamaranu, atsiliepimai buvo teigiami. Kai kuriems jų įvardijus, kokių smulkių detalių trūksta, jas pakoreguodavome. Taip atsižvelgiant į naudotojų pageidavimą sudarėme galimybę katamarane pasidėti kavą.

Tuo pat metu dalyvavome įvairiuose konkursuose ir projektuose, kur sulaukėme palankaus įvertinimo. Patekome į verslo idėjų akseleratorių, kurio pagalba tobulinome tarptautinio verslo vystymo supratimą, toliau plėtojome savo idėją ir dirbome ją įgyvendinant. Sulaukėme pripažinimo, buvome paskatinti ne tik liaupsėmis, bet ir materialiai. Šis dėmesys ir įvertinimas lemia dar didesnį mūsų užsidegimą siekti aukštesnių tikslų bei dar labiau augti“, – jau pasiektais įvertinimais dalijasi „Popa boat“ kūrėjas.

Ateities planuose – infrastruktūros plėtra

Kalbėdamas apie ateities planus, elektrinio katamarano sumanytojas sako, kad UAB „Popa LT“ ir toliau stengiasi žingsniuoti į priekį. „Mūsų tikslas – vystyti inovatyvias vandenyje naudojamas technologijas, kurios palengvintų mūsų gyvenimą ir tiktų tiek norintiems poilsiauti, tiek dirbti. Siekiame augti savo masteliu, didinti mažiausių laivelių skaičių. Taip pat norime pradėti gaminti didesnius katamaranus, galinčius gabenti daugiau žmonių ar net tam tikrus krovinius.“

„Popa boat“ kūrėjas prasitaria, kad įmonė turi planų veiklą vystyti ir užsienyje. Tarp pagrindinių tikslų T. Vėlius mini ne tik inovatyvesnį klientų aptarnavimą, bet ir ekologiškų transporto priemonių naudojimo bei tvaraus judėjimo skatinimą. „Siekiame tobulinti katamaranų naudojimo procesą, tam, kad jis neštų džiaugsmą nuo paslaugos įsigijimo iki pat kelionės pabaigos. Mums svarbus ir žaliasis judėjimas, skatiname žmones keliauti žaliomis transporto priemonėmis ir žaliais keliais. Vandens kelias yra pats tvariausias, o juo keliauti galime naudodami ekologiškas transporto priemones, kurios neišskiria didele problema tapusio anglies dioksido.“

T. Vėlius sako, kad kuriant elektrinį katamaraną susidūrė ne su vienu iššūkiu, tačiau patirtos problemos šiandien nebeatrodo tokios reikšmingos. „Sunkumų buvo daug, kartais tiesiog atrodydavo, kad kelio toliau nebėra. Tačiau dabar iššūkiai neatrodo tokie rimti, jog būtų galėję mus palaužti. Kaip ir visi startuoliai susidūrėme su finansinėmis problemomis. Kurdami produktą atliekame keletą bandymų, tad kol randame tinkamą sprendimą, naudojame papildomus resursus.

Iššūkiai mus lydi kiekvieną dieną, tačiau be jų negalime žengti pasirinktu keliu. Sunkumai grūdina. Visuomet turime klausimų, kuriuos reikia išspręsti. Kartais toks darbas vargina, tačiau surastas atsakymas nuteikia maloniai“, – ryžtingai kalba T. Vėlius.

Finansinė parama tarsi tramplinas

Įgyvendindami savo idėja, UAB „Popa LT“ pasinaudojo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) administruojama priemone „Inostartas“. Ši priemonė skirta skatinti naujų, inovatyvių įmonių savarankiškumą vykdant mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbus. „Inostarto“ pagalba smulkiojo ar vidutinio verslo subjektai gali gauti paramą idėjos, produkto vystymui ar tyrėjų ir mokslininkų įdarbinimui.

Pasak elektrinio katamarano gamintojo, priemonė „Inostartas“ suveikė tarsi tramplinas, leidęs pakilti į aukštesnį idėjos realizavimo lygį. T. Vėlius sako, kad parama suteikė ne vieną teigiamą paskatą ir buvo ypač svarbi veiklos pradžioje.

„Pastebėjau, kad kartais kūrybininkai turi daug aistros, užsidegimo kažką daryti, bet stokoja verslumo dvasios, kuri leistų apmąstyti tolimesnes finansines veiklos galimybes. Tuo tarpu „Inostartas“ padėjo kuriant veiklos planus, nes teikdami projekto paraišką turėjome atlikti tam tikrus skaičiavimus ir numatyti keletą žingsnių į priekį.

Tam, kad galėtume realizuoti savo idėjas ne tik jas projektuodami, bet ir kurdami realiomis sąlygomis galintį veikti produktą, ne mažiau svarbi yra suteikiama materialinė pagalba. Gauti resursai sudarė galimybę ištirti rinką, atlikti reikalingus eksperimentus, pasitelkti inžinierių komandą, bei taip pasirinkti, kurie sprendimai yra tinkamiausi mūsų idėjos vystymui.“

Anot MITA vadovės Birutės Bukauskaitės, mokslo ir verslo bendradarbiavimas yra efektyviausia sėkmės formulė.

„Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) vaidmuo kuriant naujus produktus bei paslaugas yra ypač svarbus. Tai gali tapti ir verslu – vos tik startavo, „Inostartas“ sulaukė didelio susidomėjimo ir sėkmės. Ši priemonė padėjo realizuoti ne vieną progresyvią idėją, o UAB „Popa LT“ pavyzdys – viena jų“, - sakė B. Bukauskaitė.

Siekiantiems pasinaudoti skiriama parama, spalio 11 d. MITA paskelbė naują kvietimą teikti paraiškas pagal priemonę „Inostartas“ – ji skirta naujoms, inovatyvioms įmonėms, pagal kurią smulkiojo ar vidutinio verslo subjektai (SVV) gali gauti valstybės investiciją idėjos, produkto vystymui ar tyrėjų ir mokslininkų įdarbinimui. Šiuo metu yra paskelbti 2 kvietimai: : inovatoriams, veiklą vykdantiems Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestuose ir rajonuose (skiriama 573 tūkst. Eur) bei inovatoriams, vystantiems inovatyvias idėjas visuose kituose Lietuvos miestuose ir rajonuose (skiriama 707 tūkst. Eur), o paraiškas startuoliai gali teikti iki spalio 31 d. Daugiau informacijos apie kvietimus.

Startuoliams, turintiems originalių idėjų, tačiau nedrįstantiems jų realizuoti, T. Vėlius pataria nebijoti pradėti veikti, užsibrėžti norimą pasiekti tikslą ir nepamiršti stebėti kelionės jo link. „Jei žmonės turi idėją, tai vienaip ar kitaip pradeda link jos eiti. Kartais jie nesupranta, kad yra didesni nei patys gali įsivaizduoti. Jei turite idėją ir šiek tiek ryžto jai įgyvendinti – drąsinkite save, domėkitės, įgyvendinkite reikalingus darbus bei įsivaizduokite proceso pabaigą. Stebėkite veiklos etapus, nes dažnai jie savaime yra tikslas.“

Mokslo ir verslo bendradarbiavimą skatina Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Šiuo metu MITA vykdo komunikacijos kampaniją „Inovacijų Lietuva: ar žinai, ką kuriame?“, kuri finansuojama ES struktūrinių ir investicinių fondų lėšomis. Daugiau informacijos www.mita.lrv.lt

Užsakymo nr.: PT_88422355