Kodėl namuose atsiranda drėgmė?

Drėgmės perteklių namuose sukuria žmonės būdami namuose ir normaliai gyvendami: prausdamiesi po dušu ar vonioje, skalbdami drabužius ir po to juos džiovindami, ruošdami maistą, kvėpuodami, grįždami namo lietuje sušlapusiais rūbais ir t.t. Įprastomis sąlygomis 4 asmenų šeima vidutiniškai per parą sukuria apie 12l vandens, o jeigu namuose papildomai yra laikomas didelis akvariumas, tai drėgmės išskyrimas gali padidėti labai žymiai. Taigi, neverta stebėtis iš kur namuose atsiranda drėgmės perteklius.

Rezultatas – kondensatas ant langų, pelėsis

Šaltuoju metų laiku langų ir sienų vidiniai paviršiai taip pat atvėsta, o drėgnam orui kontaktuojant su šaltais paviršiais ant jų susidaro kondensatas. Dėl šalto lauko gyventojai laiko uždarytus langus ir namuose susidaręs drėgmės perteklius negali pasišalinti iš patalpų – drėgmės lygis patalpose stipriai didėja. Jei patalpų drėgmės santykinis lygmuo viršija 60 procentinių punktų, susidaro tinkamos sąlygos veistis pelėsiui. Pirmiausia atsiranda drėgmės ir pelėsio kvapas, o vėliau, nesiimant jokių veiksmų sumažinti drėgmę patalpose – atsiranda matomi pelėsio požymiai.

Namuose nėra ventiliacijos?

Atidarius langus ar naudojant ventiliacinę sistemą galima gauti šviežio, deguonies prisotinto oro, bet dažnai tai nepadeda mažinti drėgmės lygmens, nes į patalpą patenkantis oras tikėtina taip pat bus drėgnas. Vėdinimas gali pagelbėti tik esant sausam lauko orui. Lietuvoje šaltuoju metų laiku santykinis drėgmės lygis lauke svyruoja tarp 80% ir 90%. Ateinantis šaltas lauko oras stipriai atvėsina patalpas ir išeikvojama daug energijos ir pinigų norint vėl sušildyti patalpų orą arba dažnai turima šildymo sistema nebūna pakankama, kad galėtų greitai sušildyti naujai iš lauko įtrauktą šaltą orą ir patalpose nuolatos būna žemesnė nei komfortiška oro temperatūra. Taip pat laikant pravirus langus į patalpą patenka lauko triukšmas ir kenksmingos kietosios dalelės.

Drėgmės perteklių surenka oro sausintuvas

Oro sausintuvas (arba drėgmės surinkėjas) yra pagrindinė priemonė mažinti per didelę namų drėgmę, tai geriausia prevencinė ir gynybos priemonė nuo pelėsio. Dauguma oro sausintuvų įtraukia patalpos orą į prietaiso vidų, kuriame ant šaltų paviršių iš drėgno oro susidaro kondensatas, o vėliau išsausėjęs oras išpučiamas atgal į patalpą. Kai kurie kaitina įtrauktą patalpos orą ir dėl temperatūrų skirtumo jų viduje susidaro kondensatas. Iš oro gautas vanduo (kondensatas) yra renkamas į tam skirtą talpą arba išleidžiamas pro drenažo žarną tiesiai į kanalizaciją.

Renkantis oro sausintuvą svarbiausia atkreipti dėmesį į jo našumą ir gamintojo rekomenduojamą kvadratūrą. Visada geriau pasirinkti galingesnį, našesnį įrenginį, kuris lengviau ir greičiau atliks oro sausinimą, nei įsigyti per silpną prietaisą. Nepakankamas oro sausintuvas net ir veikdamas nuolatos nesumažins drėgmės pertekliaus iki žmogui ir jo aplinkai priimtinos 50% santykinės drėgmės. Pavyzdžiui patalpose, kurių plotas 60-70 kvadratinių metų, oro sausintuvas skirtas 40-50 kvadratinių metrų patalpoms nėra pakankamas. Jis veiks ženkliai ilgiau, greičiau nusidėvės, gali išaugti elektros sąnaudos ir ne visuomet sumažins drėgmės lygmenį iki komfortiško. 70 kv.m. gyvenamosioms patalpoms oro sausintuvas turi būti pajėgus surinkti 8-10 litrų vandens per parą prie kambario temperatūrų (dauguma gamintojų drėgmės surinkimo našumą nurodo prie laboratorinių sąlygų, t.y. 35 laipsnių temperatūros ir 90% drėgmės).

Yra ir tokių įrenginių, kurie per parą gali surinkti vos 200ml ar net tokių, kurie surenka tik 50ml vandens. Tokie prietaisai skirti naudoti mažose spintelėse, komodose ar stalčiuose. Jie jokiu būdu nėra pakankami naudoti kambarių oro sausinimui, o ką jau ir bekalbėti apie viso buto ar namo sausinimą.

Renkantis oro sausintuvą taip pat reikia atsižvelgti ir į konkretaus modelio veikimo triukšmingumo lygį – juk prietaisas turės veikti ne tik dieną, bet ir naktį, kai drėgmės lygis gyvenamosiose patalpose dažniausiai pakyla.

Wood’s oro sausintuvai – švediška kokybė visiems gyvenimo atvejams

Didelę patirtį ir plačiausią oro sausintuvų asortimentą Baltijos šalyse turinti specializuota įmonė „OROsprendimai“ rekomenduoja pirkti tik laiko patikrintus, patikimus ir ilgą garantijos laikotarpį turinčius švedų gamintojo Wood’s oro sausintuvus. Šios kompanijos oro sausintuvai yra vieni populiariausių Europoje, o Švedijoje kas antras parduodamas oro sausintuvas yra Wood’s kompanijos. Būtent Wood’s oro sausintuvai užima pirmąsias vietas Švedijoje rengiamuose tyrimuose BEST IN TEST.

Gyvenamosiose patalpose ar vasarnamiuose, sodo nameliuose – WDD80 modelis

WDD80 Wood’s yra perkamiausias drėgmės surinkėjas Baltijos šalyse dėl ypač tylaus veikimo, kompaktiško dydžio ir galimybės užtikrinti reikiamą drėgmės lygmenį gyvenamosiose patalpose iki 60-70 kvadratinių metrų. Šis oro sausintuvas WDD80 Wood‘s gali per parą surinkti net iki 8 litrų vandens ir to visiškai pakanka 3-4 kambarių gyvenamosioms patalpoms. Jis vienodai efektyviai rinks drėgmę nepriklausomai nuo patalpos temperatūros bei papildomai šildys patalpas išpūsdamas šiltą orą, todėl jis puikiai tinkamas mažiau šildomose patalpose (vasarnamiuose, sodo nameliuose). Naudojant šį Wood’s oro sausintuvą pašalinsite langų kondensatą, sustabdysite pelėsio plitimą, o namuose bus šilčiau ir jaukiau. Papildomas WDD80 Wood's pranašumas prieš įprastus kompresorinius drėgmės surinkėjus – jame yra jonizatorius, kuris mažina dulkių kiekį ore, jonizatorių galima pasirinktinai įjungti arba išjungti. Šiam įrenginiui šiuo metu suteikiama 3 metų garantija.

Naujieji MDK serijos oro sausintuvai įvairaus dydžio patalpoms

2019 metais Wood’s kompanija pristatė naują MDK seriją – tai naujos kartos kompresoriniai oro sausintuvai, kuriuose vietoj įprasto ir greitu laiku draudžiamo prekiauti freono, naudojamas naujos kartos ekologiškas šaltnešis – R290 propano dujos. Šių dujų naudojimas ne tik saugo gamtą, bet ir leidžia ženkliai sumažinti elektros energijos sąnaudas lyginant su įprastomis šaltnešio dujomis. Mažiausias šios serijos modelis MDK11 dėl savo kompaktiško dizaino ir mažo svorio puikiai tinka mažesnėse patalpose, tarkim vienam kambariui ar vonios patalpai, bet yra pakankamai galingas išsausinti ir didesnes patalpas – net iki 50kv.m. Tokiame pačiame korpuse esantis galingesnis modelis MDK13 skirtas kiek didesnėms iki 60kv.m. patalpoms. Didesni šios serijos oro sausintuvai MDK21 (skirtas iki 70 kv.m.) ir MDK26 (skirtas iki 120kv.m.) yra pakankamai galingi ir išvaizdūs, kad būtų galima naudoti įvairiais atvejais. Dėl turimų ratukų juos lengva pervežti į kitą vietą. Visiems MDK serijos oro sausintuvams suteikiama 3 metų garantija. Visi turi modernų dizainą, ekraną, kuriame galima matyti esamą ir nusistatyti norimą palaikyti drėgmės lygį.

Wood's AD20 ir AD30 Hybrid modeliai apjungia aukštų energijos efektyvumo ir patikimumo standartų oro sausinimą kartu su unikalia Švediška oro filtravimo - oro valymo sistema, todėl naudodami šiuos įrenginius galėsite mėgautis maksimaliai komfortabiliomis oro sąlygomis patalpose. Dėka Švedijoje gaminamos, patentuotos ION HEPA filtrų sistemos, AD serijos sausintuvai (skirtingai negu kiti kombinuoti oro sausintuvai - oro valytuvai) efektyviai valys orą tuo pačiu nedidindami elektros energijos suvartojimo ar triukšmo lygio. AD20 ir AD30 Wood's oro sausintuvai - oro valytuvai yra patikimi, efektyvūs ir taupo el. energijos suvartojimą. Sausinant orą apsisaugosite nuo drėgmės ir pelėsio daromos žalos, o valydami orą neleisite jame kauptis pavojingoms kietosioms dalelėms, bakterijoms, virusams ir kitokiems elergenams. Tai vieni inovatyviausių ir išmaniausių buitinių oro sausintuvų / oro valytuvų rinkoje.

Rūsio patalpoms, garažams ir kitoms negyvenamoms patalpoms SW serijos oro sausintuvai

Visi SW serijos oro sausintuvai išskirtinai surenkami Švedijos gamykloje, jie turi metalinį korpusą, didelį 10 litrų baką (arba galimybę kondensatą nuvesti tiesiogiai į kanalizaciją), automatiškai palaiko pageidaujamą drėgmės lygį, yra didelio našumo ir stebėtinai efektyvūs elektros energijos sąnaudų atžvilgiu. Silpniausias SW22F modelis skirtas patalpoms iki 60kv.m., o galingiausias SW59F gali aptarnauti patalpas iki 160kv.m. ir per parą surinkti net iki 41 litro vandens. SW serijos oro sausintuvai pritaikyti dideliam oro dulkėtumui ir atsparūs neįprastai aukštam drėgmės lygiui, gali pašalinti drėgmę visame rūsyje, sandėlyje ar garaže bei tuo pačiu metu išvalyti orą su komplektacijoje esančiu antipelėsiniu filtru. SW serijos oro sausintuvams keičiant oro filtrus ne rečiau kaip kas metus, garantiją galima pratęsti iki 6 metų.

WCD-pro – su dideliais ratukais ir rankena – patogesniam transportavimui

Toje pačioje Švedijos gamykloje surenkami ir WCD3pro, WCD4pro oro sausintuvai, kurie lygiai taip pat kaip ir SW serijos įrenginiai puikiai tinkami naudoti pramonėje, statybose ar kitose agresyviose patalpose. Papildomai WCD-pro serijos oro sausintuvai turi tvirtus ratus ir nulenkiamą rankeną, kurie tiesiog palengvina jų pervežimą. Tuo tarpu, dar galingesni WCD8 PRO serijos oro sausintuvai gali per parą surinkti net iki 50 litrų vandens ir yra tinkami naudoti net iki 450kv.m. patalpose.

Daugiau informacijos: https://www.orosprendimai.lt

Užsakymo nr.: PT_88422271