Ką reikia žinoti renkantis padangas?

Yra trys žieminių padangų tipai: kieto mišinio (europinio tipo padangos), minkšto mišinio (skandinaviško tipo ) bei dygliuotos padangos. Prieš įsigyjant naujas padangas, derėtų įsivertinti, kokios padangos jums tinkamiausios. Dažnai žmonės galvoja, jog minkšto mišinio padangos žiemai yra tinkamiausios, tačiau specialistai teigia, jog pirmiausia reikia atsižvelgti į kelio dangą, kuria dažniausiai važinėjate šaltuoju periodu.

„Vienas pirmų klausimų, kurį užduoda padangų pardavėjai – kokiais keliais dažniausiai klientas važinėja? Greitkeliai, gatvės didmiesčiuose, ar kaip tik priešingai, užmiesčio keliai ir žvirkeliai? Jei žiemos sąlygomis dažnai netenka važinėti atokiais, apledėjusiais, mažai valomais keliais, minkšto mišinio padangos, nebus tinkamiausias pasirinkimas. Automobilio stabdymo kelias esant šlapiai kelio dangai, bus kur kas ilgensis, nei kieto mišinio padangų, važiuojant greitkeliuose/magistralėse, kur greitis yra didesnis, automobilis šiek tiek „plaukios“ kelyje, minkšto mišinio padangos greičiau dyla, taip pat minkšto mišinio padangos, kainuoja brangiau. Miesto sąlygomis visada geresnis pasirinkimas yra kieto mišinio žieminės padangos. Priešingai, jei žiemos sąlygomis, daugiau vairuojate užmiestyje, mažai valomais, apsnigtais ar užpūstytais keliais, ar atostogų metu, automobiliu, tenka vykti slidinėti į kalnus, tinkamesnis variantas - minkšto mišinio padangos, kurios užtikrina trumpesnį stabdymo kelią ant ledo bei sniego, taip pat pageriną pravažumą, apsnigtuose ar užpustytuose keliuose. Žinoma nereikėtų pamiršti ir dygliuotų žieminių padangų, kurios užtikrins saugiausią kelionę esant apledėjusiems ar sunkiai pravažiuojamiems keliams, tačiau taip pat žinotina, jog dygliuotos padangos daugelyje europos šalių yra uždraustos.“, - sako ekspertas, pirkitpadangas.lt vadovas Domantas Dulkė.

Taigi, jeigu jūsų įprastas žiemos maršrutas dėliojasi miesto gatvėmis ar magistralėmis/greitkeliais, rinkitės kieto mišinio padangas, kurių pagrindinės savybės atsiskleidžia esant šlapiai kelio dangai, o jų eksploatacijos laikotarpis yra ilgiausias. Jei dažniausiai važiuojate mažiau nuvalytais užmiesčio keliais, jums puikiausiai tarnaus minkšto mišinio padangos. Jos pasižymi puikiu sukibimu su sniegu ar apledėjusia kelio danga, tačiau šlapiame kelyje nepademonstruos išskirtinių savybių. Na, o jei jūsų kasdienybė yra nevalomi, neasfaltuoti, sunkiai pravažiuojami keliai, taip pat galite rinktis dygliuotas padangas.

Kodėl neverta rinktis dėvėtų padangų?

Specialistai atkreipia dėmesį, kad lietuviai vis dar mėgsta rinktis dėvėtas padangas ir sako, jog to daryti nereikėtų, mat šalyje įvedus eurą dėvėtų ir naujų padangų kainų skirtumas tapo mažai juntamas, o jų kokybė, ilgaamžiškumas ir patikimumas labai skiriasi.

„Anksčiau, žmonės dėvėtas padangas rinkosi taupumo sumetimais. Dabar kainų skirtumas beliko nuo penkių iki keliolikos eurų, jei kalbėsime apie pagrindinius padangų išmatavimus. Nesvarbu, ar padanga kiniška, ar pagaminta Europoje, nauja ji visada bus geresnė. Naujoms padangoms, visada taikoma gamintojo garantija, o perkant dėvėtą padangą, niekada nebūsi tikras dėl kokybės, ilgaamžiškumo bei saugumo. Taip pat daugeliu atvejų įsigysite senų gamybos metų padangas“, - skirtumais dalijasi D. Dulkė.

Pirkitpadangas.lt vadovas pažymi, jog žieminių padangų minimalus protektoriaus gylis turi būti 3mm, tad investavus į dėvėtas padangas gali tekti netrukus ir vėl ieškoti padangų. Investuodami į naujas padangas, pirmiausia investuojate į savo ir artimųjų saugumą.

Sezoninės ar universalios?

Daugelis pasakytų, jog universalias padangas įsigyti labai patogu. Nereikia keičiantis sezonams jų montuoti, keisti ratų. Tačiau pasak specialistų, šis pasirinkimas tinka ne visiems vairuotojams.

Universalios padangos patenkins tų vairuotojų lūkesčius, kurie automobilį vairuoja sąlygiškai nedaug, per metus nuvažiuoja iki 10000 kilometrų, daugiausia vasaros laikotarpiu. Jei transporto priemonę eksploatuojate dažniau, ar tenka daugiau važinėti žiemą, specialistai pataria įsigyti atskirus žieminių ir vasarinių padangų komplektus.

„Visada geriau turėti ir vasarines, ir žiemines padangas. Universalias padangas siūlyčiau rinktis, tik tuo atveju, jei gyvenate mieste, žiemos laikotarpiu automobilį vairuojate pakankamai retai. Universalios padangos, labiau pritaikytos vakarų europos rinkai, kurioje dažniausiai nėra sniego, ar apledėjusių kelių, o mūsų klimato zonoje, žiemos sezono metu, vis dėlto saugiausia eksplotuoti -žiemines padangas.“, - aiškina Domantas Dulkė.

Kur įsigyti padangas?

Jei jau nusprendėte, kokio tipo padangų jums reikia, itin platų asortimentą, galite rasti internetinėje parduotuvėje - www.pirkitpadangas.lt . Čia rasite daugiau nei 35000 skirtingų išmatavimų ir gamintojų padangų, o kainų diapazonas čia ypač platus. Patyrę specialistai, išgirdę klientų lūkesčius, visada suteiks išsamią konsultaciją ir padės išsirinkti tinkamiausią variantą, atitinkantį kliento poreikius. Padangos pristatomos visoje Lietuvoje tiesiai į Jūsų namus ar darbovietę, taip pat galite užsukti į fizinę parduotuvę esančią adresu – Laisvės pr. 123, Vilnius. Visas padangas esančias parduotuvėje taip pat galėsite įsigyti ir išsimokėtinai.

Užsakymo nr.: PT_88373889