Pasak V. Kurpienės, žmogus kiekvieną rytą turėtų atsikelti pailsėjęs ir kupinas energijos, kurios turėtų užtekti ne vien iki 10 val. ryto, bet iki pat vakaro. Jos teigimu, norint pagerinti savo kasdienę savijautą, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į miego kokybę.

„Per parą žmogui reikia miegoti vidutiniškai 7–8 valandas, tačiau ne mažiau 6 valandų. Tokios rutinos padariniai pasijaučia ir kitą dieną – juk ne be reikalo nuovargis dėl neišsimiegojimo yra prilyginamas lengvam girtumui, taip pat dėl poilsio trūkumo įvyksta apie 80 proc. visų JAV eismo įvykių. Gerai nepailsėjus, prastėja žmogaus gebėjimas susikaupti, jis tampa nervingas, pradeda daryti klaidas darbo metu. Miego trūkumas netgi daro įtaką saldumynų, bulvinių patiekalų potraukiui ar net vakare sukylančiam alkiui“, – teigia specialistė.

Ji sako, kad norint patikrinti, ar miegame pakankamai, reikėtų įsivertinti, ar pabudę ryte galime keltis be žadintuvo ir iškart užsiimti reikiama veikla: „Jeigu poilsio pakanka, natūraliai atsibusti turėtume tuo pat metu ir darbo dienomis, ir savaitgaliais. Apskritai, kokybiškas miegas priklauso nuo gilaus miego fazių, kurių turėtų būti 4–5 per naktį, viena iš jų trunka apie 30–45 min., priklausomai nuo žmogaus genetikos ir kitų faktorių.“

Lengviau perprasti savo miego įpročius galima pasitelkus technologijas. Pavyzdžiui, neseniai prekyboje pasirodžiusi išmanioji apyrankėFitbit Charge 5“ leidžia sekti ir stebėti savo miego fazes, o su jomis susijusią statistiką patogiai pateikia išmaniojoje programėlėje.

Kertiniai veiksniai – mityba ir fizinis aktyvumas

Dietistė pasakoja, kad per dažnas ar per retas maitinimasis taip pat gali būti priežastimis nuovargiui atsirasti. Anot jos, atidžiau sekti reikėtų ir per dieną suvartojamo kofeino kiekį.

„Per dieną galima išgerti tik du 250 ml dydžio kavos puodelius. Jeigu kavos išgeriame daugiau arba suvartojame dar keletą juodosios ar žaliosios arbatos, taip pat turinčios kofeino, puodelių, per didelis šios medžiagos kiekis suteikia priešingą efektą: vietoj to, kad suteiktų mums energijos, ją atima. Panašiai žmogaus organizmą slopina ir miltiniai patiekalai bei saldumynai, kurie suteikia tik trumpą jėgų impulsą. Tik aktyviai stebėdami, ką valgome, ir subalansavę savo mitybą, t. y. nusistatydami aiškų režimą ir maitindamiesi tik vertingais produktais, suteikiančius sotumo jausmą, galime kasdien palaikyti gerą savijautą“, – sako V. Kurpienė.

Jos teigimu, kitas itin svarbus, gerą savijautą lemiantis elementas – fizinis aktyvumas. Specialistė pastebi, kad pandemijos metu didelė dalis žmonių ėmė mažiau judėti, užsisėdi namuose ir net turėdami galimybę sportuoti, to nedaro.

„Fizinio aktyvumo trūkumas lemia prastėjančią kraujotaką ir limfotaką, sutrinka deguonies pernešimas organizme, tuo pat metu šios medžiagos nepakankamai gauna ir smegenys. Tad judėti – privalu. Tačiau tai nereiškia, kad būtina sportuoti – užtenka ir intensyvesnio pasivaikščiojimo ar kelių pratimų namie“, – sako pašnekovė.

Fitbit Charge

Siekiant permainų – būtina stebėti savijautą

V. Kurpienė pažymi, kad nusprendus pakeisti savo kasdienę rutiną ir formuoti naujus įpročius, pirmiausia reikėtų pradėti fiksuoti savo energijos kiekį. Ji pataria kiekvieną rytą kas kelias valandas subjektyviai vertinti savo būseną dešimtbalėje skalėje, kurioje vienas reiškia totalų išsekimą, o dešimt – buvimą kupinam jėgų.

„Žymėtis savo savijautą yra būtina, nes tai, kaip mes jaučiamės, yra subjektyvu. Tai nėra kraujo tyrimas, kad galėtume objektyviai palyginti prieš du mėnesius gautus rezultatus ir naujausius duomenis. Galima sakyti, kad žmonės labai greitai pripranta prie gero, tad užmiršta, kaip jautėsi prieš tai. O norint pakeisti savijautą, būtina investuoti daug laiko ir pastangų, tai užtrunka. Dėl to šis procesas – esminis, kad ateityje matytume, kaip viskas pasikeitė į gerą. Kitu atveju, retrospektyvos nebuvimas išmuša iš vėžių, skatina sugrįžti kur buvome, pradeda atrodyti, kad jokių permainų neįvyko“, – teigia dietistė.

Ji priduria, kad daliai žmonių stebėti savo fizinį aktyvumą bei mitybą, kaip ir miego būklę, padeda įvairūs išmanieji įrenginiai, pavyzdžiui, išmaniosios apyrankės: „Toks prietaisas kaip „Fitbit Charge 5“ gali itin motyvuoti žmogų pokyčio pradžioje, padėti jam stebėti progresą ar net paskatinti padaryti daugiau, nei buvo užsibrėžta. Turiu prisipažinti, kad tai retkarčiais nutinka ir man. Pavyzdžiui, nusistačius per dieną nueiti kelis tūkstančius žingsnių, o prie pat namų pastebėjus, kad iki tikslo trūksta visai nedaug, tenka pėdinti ratais aplink namą, kad ši uždavinį įgyvendinčiau.“

„Fitbit Charge 5“ – šiuo metu pažangiausia išmanioji apyrankė, turinti daugybę funkcijų, kuriomis iki šiol tradiciškai pasižymėjo tik išmanieji laikrodžiai. Išskirtinio ryškumo spalvotą ekraną turinti apyrankė kartu su „Fitbit“ programėle išmaniesiems telefonams leidžia stebėti savo sveikatą ir imtis efektyvių žingsnių geros savijautos link. Naujiems naudotojams 6 mėnesiams nemokamai dovanojama „Fitbit Premium“ programėlės prenumerata papildomai atveria gausybę receptų ir treniruočių.

Fitbit Charge

Pokyčių būtina siekti pamažu

Pašnekovė pratęsia, kad siekiant pokyčių, svarbiausia yra neskubėti ir užsibrėžti įgyvendinamus tikslus, nesiimti keisti visko iš karto, nes dažniausiai tokie bandymai subliūkšta. Todėl pirmiausia V. Kurpienė siūlo pradėti nuo miego.

„Jei jums sunku įsipareigoti, pasiryžkite dviem savaitėms ir „susitvarkykite“ savo miegą – rasti laiko kokybiškam poilsiui yra tiesiog būtina, o ir tokio sprendimo efektas pasimato greičiausiai, teigiamus pokyčius pastebėsite žaibiškai.

Toliau, priklausomai nuo žmogaus, reikėtų pereiti prie mitybos ir fizinio aktyvumo, viską daryti pamažu ir tik kas kelias savaites pradėti naujo įpročio ugdymą – nesiekite idealumo ir į šią kelionę leiskitės savu tempu. Juk viskam reikės papildomo laiko, todėl labai lengva perdegti. O lėtai įsivažiavę laiko sportui, sveiko maisto ruošimui ar kokybiškam miegui pradedame atrasti natūraliai“, – teigia dietistė.

Įsigykite naująją „Fitbit Charge 5“ išmaniąją apyrankę ir sužinokite daugiau apie jos funkcijas čia.

Užsakymo nr.: PT_88354729