Daugiausia dėmesio THE reitinge skiriama studijų kokybei, moksliniams tyrimams bei mokslo veiklos įtakai pasaulyje. Vertinamas ir universiteto tarptautiškumas bei iš gamybos ar verslo sugeneruotos pajamos.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas puikiai įvertintas pagal visus šiuos rodiklius.

Universiteto veiklos modelis – unikalus

Daugiausia balų THE reitinge LSMU sulaukė vertinant universiteto mokslininkų cituojamumą – šis kriterijus atspindi aukštosios mokyklos įtaką pasaulyje, žinių ir idėjų plėtros mastą.

LSMU prorektorės mokslui prof. habil. dr. Vaivos Lesauskaitės teigimu, toks įvertinimas labai džiugina, juolab kad pamatai jam kloti ne vienerius metus.

Sėkmingai mokslo veiklai lemiamos įtakos turi unikalus universiteto veiklos modelis, kurio pagrindas – studijų, mokslo ir klinikinės praktikos vienovė.

LSMU

„Šiandien pripažįstama, kad pažangiausių rezultatų sulaukiama iš tarpdisciplininių tyrimų – o LSMU visada skatino bendradarbiauti mokslininkus, gydytojus, klinikinių ir fundamentinių mokslų tyrėjus. Tokiose daugiadalykėse komandose atliekami mokslo ir eksperimentinės plėtros tyrimai, parengiami aukščiausio tarptautinio lygio dėstytojai ir mokslininkai, drauge su verslo įmonėmis kuriamos inovacijos, o jų rezultatai sėkmingai taikomi klinikinėje praktikoje“, – kalbėjo prorektorė mokslui.

Esminis siekinys – mokslo kokybė

Drauge su „Brolis Sensor Technology“ specialistais kuriama unikali lazerio technologija, padedanti be adatos dūrio matuoti kraujo rodiklius. Išmanusis pleistras, padedantis tiksliai išmatuoti skausmo lygį. Patentuotas natūralios kilmės antiaritminis vaistas, kurio veiklioji medžiaga išgauta iš gausiai Lietuvoje paplitusios piktžolės. Tai – tik keletas LSMU mokslininkų, tyrėjų, atradėjų veiklos rezultatai; kai kurie jų neturi analogų pasaulyje.

LSMU yra įsteigęs mokslo fondą, konkurso būdu finansuojantį doktorantų mokslinius tyrimus bei mokslininkų tyrimų publikacijas atviros prieigos žurnaluose, turinčiuose reikšmingą svorį pasauliniu mastu.

Prof. V. Lesauskaitė pabrėžė, kad siekiant būti išgirstiems tarptautinėje arenoje, svarbi ne tik šiuolaikinė mokslo infrastruktūra, bet ir su ja dirbančių mokslininkų kvalifikacija, o ji mokslo pasaulyje smarkiai priklauso nuo dalijimosi žiniomis. Universitete itin skatinamas mokslininkų judumas, stažuotės užsienio mokslo laboratorijose, bendradarbiavimas tarptautiniuose projektuose.

„Mokslo kokybė – esminis LSMU siekinys, kuriame svarbu tarptautiškumas, o tai atsispindi ir reitinguose“, – LSMU prorektorė mokslui prof. Vaiva Lesauskaitė.

LSMU

Studijas renkasi gabus jaunimas iš viso pasaulio

THE reitinge LSMU išsiskyrė ir vertinant pagal tarptautinės perspektyvos kriterijų, rodantį aukštosios mokyklos gebėjimą pritraukti studentų iš viso pasaulio. LSMU – vienas tarptautiškiausių universitetų Lietuvoje: šiandien net 20 proc. studentų – atvykę iš svetur.

Nuoseklios ilgametės universiteto investicijos į tarptautiškumą, dalyvavimas tarptautiniuose tinkluose ir projektuose padėjo tapti žinomais pasaulyje. Pripažįstami ir vertinami ne tik mūsų mokslininkai, bet ir universitetas.

Šimtametes tradicijas turintis specializuotas universitetas vos prieš dešimtmetį startavo tarptautinėje erdvėje su nauju Lietuvos sveikatos mokslų universiteto pavadinimu. Tad aukštos pozicijos THE reitinge – didžiulis laimėjimas.

Buvome išsikėlę tikslą, kad mūsų absolventai būtų konkurencingi tarptautiniu lygiu. Tuo keliu eisime toliau: siekiame, kad augtų visų studijų programų absolventų konkurencingumas“, – pabrėžė LSMU prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis.

LSMU

Parengtus specialistus vertina darbdaviai

Tarptautiškumas, modernūs studijų metodai, išplėtota praktinių įgūdžių mokymo sistema – LSMU stiprybės. Tik LSMU taikomas integruoto probleminio mokymosi metodas ugdo klinikinį mąstymą, moko spręsti problemas. Moderniuose medicininės simuliacijos centruose, hibridinėse laboratorijose studentai mokosi gydomųjų ir praktinių įgūdžių, bendravimo ir komandinio darbo.

Universitete daug praktikuojančių specialistų. Patyrę ir pripažinti įvairių sričių LSMU mokslo autoritetai savo patirtį perduoda jaunajai kartai. LSMU pasižymi itin palankiu studentų ir dėstytojų santykiu: vienam dėstytojui tenka vos 9 studentai. Aukštą LSMU studijų kokybę ir labai gerą specialistų parengimo lygį vertina darbdaviai: jau pirmaisiais metais sėkmingai įsidarbina per 82 – 96 proc. absolventų.

„Ateityje didelį dėmesį skirsime ir studentų verslumui, gebėjimui savo žinias bei idėjas transformuoti į paklausą turinčius produktus. Jau dabar į kai kurias studijų programas esame įdiegę antreprenerystės modulius, o per artimiausius keletą metų jie bus integruoti į visas universiteto studijų programas“, – atskleidė prorektorius.

LSMU

LSMU atstovauja ir koordinuoja yra Europos Inovacijų ir technologijų instituto sveikatos srities veiklą Lietuvoje. Tai padeda prisikviesti tarptautinių mentorių mokymams bei hakatonams, kuriuose rinkos poreikiai susijungia su mokslo žiniomis ir gali virsti produktais.
Tokie renginiai ugdo LSMU studentų gebėjimus save realizuoti ne tik moksle, bet ir versle.

Šiandien universitetas jungia stiprią inovatorių bendruomenę. Informacinių technologijų sprendimai, programinė įranga, implantai, protezai, nauji arba patobulinti medicinos įrankiai, farmacijos technologijos, dirbtinio intelekto sprendimai – kuriant šias inovacijas dalyvauja ir jaunieji LSMU mokslininkai, tyrėjai.

Aukštos pozicijos – ir kituose reitinguose

THE – ne vienintelis prestižinis pasaulio universitetų reitingas, aukštai įvertinęs LSMU. Tarptautiniai aukštųjų mokyklų reitingai universitetą kasmet vertina tam tikrais atskirais veiklos aspektais.
Pavyzdžiui, „QS World University Rankings by Subject 2020“ reitingas praėjusiais metais vertino Universiteto medicinos studijų kokybę. Tuomet LSMU atsidūrė tarp 550 geriausių pasaulio aukštųjų mokyklų, vykdančių medicinos studijas. Šiais metais QS kylančių Europos ir Azijos universitetų reitinge ( angl. Emerging Europe and Centra Asia – EECA) vertintos tik mūsų regiono aukštosios mokyklos, o LSMU atsidūrė tarp 29 proc. geriausių regioninių universitetų.

LSMU

Tarptautiniame reitinge „U-Multirank“ šiemet LSMU vertintas atvirai skelbiamų mokslinių leidinių kategorijoje (angl. Open Access Publications). Pagal šį kriterijų LSMU rikiuojasi tarp 25 geriausiai įvertintų pasaulio universitetų.

Prof. K. Petrikonio vertinimu, LSMU realu dar aukščiau kilstelėti tarptautinių reitingų vertinimuose – vis dėlto didžiausią ateities potencialą prorektorius įžvelgė universitete ugdant gabų šalies ir užsienio jaunimą, skatinant jaunosios kartos gebėjimą kurti idėjas, jas paversti prestižiniais mokslo tyrimais bei unikaliais, pridėtinę vertę visuomenei kuriančiais verslais.

Užsakymo nr.: PT_88320881