Kaip pasakoja SĮ „Vilniaus miesto būstas“ atstovė Daiva Kazlauskienė, pagalbos galimybių esama įvairių, tik ne visi gyventojai apie jas žino, ne visi jomis pasinaudoja.

„Pastaruoju metu besikreipiančiųjų pagalbos išties padaugėjo. Ne visi skambinantieji išsamiai susipažinę su informacija, paramos teikimo sąlygomis. Tačiau džiugina tai, kad gyventojai vis plačiau sužino apie paramos galimybes tiek būstui įsigyti, tiek išsinuomoti“, – pasakoja specialistė.

Augant gyvenamojo būsto kainoms, didėjant pajamų nelygybei, būsto prieinamumas tampa iššūkiu daugeliui namų ūkių. Priežasčių, kurios gali paskatinti ieškoti valstybės teikiamos pagalbos, būna įvairių – jų tarpe ir gyvenimiškos situacijos, nuo kurių niekas nėra apsaugotas.

„Pagalbos kreipiasi ir jaunos šeimos, studentai, likusieji be tėvų ar negalią turintys asmenys, taip pat tie, kurie susiduria su laikinais finansiniais sunkumais, – vardija specialistė. – Vien per šių metų pirmuosius du ketvirčius nuomos mokesčio kompensacija pasinaudojo 1069 šeimos, iš viso – 2479 asmenys, per pusmetį išduotos 86 paramos būstui įsigyti pažymos.“

Socialinis būstas – vargingiausiai gyvenantiems

Socialinio būsto nuoma – viena iš galimybių, kuria gali pasinaudoti numatytų deklaruojamo turto bei pajamų ribų neviršijantys gyventojai. Parama skiriama atsižvelgiant į gaunamas grynąsias pajamas, taip pat kitus svarbius, gyvenamojo būsto poreikį atskleidžiančius rodiklius. Pretenduoti į pagalbą gali tiek finansinių sunkumų patiriantys pavieniai asmenys, tiek šeimos.

„Šiuo metu būsto eilėje laukia 1646 asmenys ir šeimos, tad turimas savivaldybės socialinių būstų fondas dar nepatenkina esamų poreikių. Norinčiųjų gauti socialinį būstą daug, tačiau laukti savo eilės gali tekti ne vienerius metus“ – apie esamą situaciją pasakoja SĮ „Vilniaus miesto būstas“ Teisės ir skolų administravimo skyriaus vedėja Jurgita Justynovič.

Reikalavimai gaunamoms grynosioms pajamoms bei turimam turtui, pretenduojantiems į socialinį būstą:

• Jei pretenduoja asmuo be šeimos: grynosios metinės pajamos vienam asmeniui neturi viršyti 5 888 Eur, o turimas turtas – 11 904 Eur;
• Jei pretenduoja dviejų ar trijų asmenų šeima: grynosios metinės pajamos visai šeimai negali viršyti 11 648 Eur, o turimas turtas – 21 504 Eur;
• Jei pretenduoja keturių ar daugiau asmenų šeima: grynosios metinės pajamos vienam asmeniui negali viršyti 3 328 Eur, o turimas turtas – 9 600 Eur.

Pretenduojantiems į socialinį būstą

Pretenduojantys į socialinį būstą, turi atitikti ir kitus reikalavimus. Vienas iš jų – neturėti nuosavo būsto ar turėti būstą, kurio naudingasis plotas yra mažesnis, nei rekomenduojama. Taip pat dėl paramos gali kreiptis tie, kurių būstai yra stipriai fiziškai nusidėvėję, jeigu šeimoje yra neįgalusis arba asmuo, sergantis sunkia lėtinės ligos forma.

Galimybė pasinaudoti būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija

Nors kalbant apie teikiamą paramą būstu dažniausiai linksniuojama būtent socialinio būsto nuoma, ši opcija – anaiptol ne vienintelė pagalba. Ribotas pajamas gaunantys Vilniaus miesto gyventojai gali pasinaudoti būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija.

„Būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija gali pasinaudoti tiek laukiantieji eilėje socialinio būsto, tiek ir tie asmenys ar šeimos, kurių gaunamų pajamų lygis yra aukštesnis, tačiau neviršija nustatytų normų, – paaiškina specialistė. – Keliamas sąlygas atitinkantiems asmenims svarbu turėti ne trumpiau kaip vieneriems metams sudarytą būsto nuomos sutartį, kuri turi būti įregistruota Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto registre.“

Reikalavimai gaunamoms grynosioms pajamoms bei turimam turtui, pretenduojantiems į būsto nuomos mokesčio dalies kompensaciją:

• Jei pretenduoja asmuo be šeimos: grynosios metinės pajamos vienam asmeniui neturi viršyti 7 936 Eur, o turimas turtas – 11 904 Eur;
• Jei pretenduoja dviejų ar trijų asmenų šeima: grynosios metinės pajamos visai šeimai negali viršyti 15 616 Eur, o turimas turtas – 21 504 Eur;
• Jei pretenduoja keturių ar daugiau asmenų šeima: grynosios metinės pajamos vienam asmeniui negali viršyti 4 480 Eur, o turimas turtas – 9 600 Eur.

Pretenduojantiems i būsto nuomos dalies kompensaciją

Kaip pasakoja SĮ „Vilniaus miesto būstas“ atstovė, vilniečių, pasinaudojančių Valstybės teikiama pagalba, gretos nuolatos didėja. Būsto nuomos mokesčio dalies kompensacija aktuali ne tik įrašytiems į sąrašą socialinio būsto nuomai, bet ir daliai kitų mažesnes pajamas gaunančių ar jokių pajamų neturinčių asmenų. Nemaža dalis besikreipiančių dėl būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos – į sostinę iš kitų miestų ar mažesnių miestelių atvykę studentai.

„Kokį būstą išsinuomoti, – kiekvieno asmens individualus sprendimas. Svarbiausia, kad vienam asmeniui būste tektų ne mažiau nei 10 kvadratinių metrų naudingojo ploto. Pavyzdžiui, jeigu dviejų asmenų šeima Vilniaus mieste išsinuomotų 40 kvadratinių metrų būstą už 250 eurų, jiems būtų kompensuojama visa ši nuomos suma. Jei tas pats būstas jiems kainuotų 350 eurų, Vilniaus miesto savivaldybė kompensuotų didžiąją nuomos dalies kainą – kiek daugiau nei 285 eurus“ – sako specialistė ir norinčius pasinaudoti teikiama parama ragina pasiskaičiuoti galimos kompensacijos dydį specialios skaičiuoklės pagalba.

Ketinantiems įsigyti nuosavą būstą taip pat numatyta parama

Valstybė teikia pagalbą ir norintiems įsigyti nuosavą būstą. Kaip pasakoja SĮ „Vilniaus miesto būstas“ atstovė Jurgita Justynovič, parama gali pasinaudoti vaikus auginančios jaunos ar daugiavaikės šeimos, be tėvų globos ar rūpybos likę asmenys, taip pat neįgalieji ar šeimos, kuriose yra neįgalių asmenų.

„Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad ši paramos forma visais atvejais yra siejama su kreditu, tad norintieji įsigyti nuosavą būstą be kredito įstaigos pagalbos, kreiptis dėl teikiamos paramos negalės. Asmenims ir šeimoms suteikta subsidija gali būti panaudota šio kredito pradiniam įnašui ar jo daliai padengti“, – paaiškina specialistė.

Vienas iš vertinamų kriterijų pretenduojant į paramą – gaunamos pajamos ir turimas turtas, tačiau esama ir kitų reikalavimų.

• Jei pretenduoja asmuo be šeimos: grynosios metinės pajamos vienam asmeniui neturi viršyti 13 568 Eur, o turimas turtas – 16 512 Eur;
• Jei pretenduoja dviejų ar trijų asmenų šeima: grynosios metinės pajamos visai šeimai negali viršyti 18 944 Eur, o turimas turtas – 33 536 Eur;
• Jei pretenduoja keturių ar penkių asmenų šeima: grynosios metinės pajamos visai šeimai negali viršyti 22 784 Eur, o turimas turtas – 44 672 Eur.
• Jei pretenduoja šešių ar daugiau asmenų šeima: grynosios metinės pajamos vienam asmeniui negali viršyti 3 840 Eur, o turimas turtas – 10 624 Eur.

Pretenduojantiems i paramą būstui įsigyti

Pateikti paraišką šiai paramai gali asmenys, kurie įsigyja pirmą tinkamą būstą arba atitinka kitus nurodytus kriterijus, pavyzdžiui, neturi ir neturėjo būsto nuosavybės teise pastaruosius 5 metus ir dar nebuvo pasinaudoję šios paramos galimybe, taip pat tie, kurių turimo būsto naudingasis plotas yra mažesnis, nei 14 kv. m vienam asmeniui ar turimas būstas yra fiziškai nusidėvėjęs daugiau kaip 60 procentų.

Pagal šią paramos formą, gali būti apmokama 10 arba 20 procentų suteikto kredito sumos. Jei dėl paramos nuosavam būstui įsigyti kreipiasi asmuo be šeimos, būsto kredito suma neturi būti didesnė kaip 53 tūkstančiai eurų. Jei kreipiasi dviejų ar daugiau asmenų šeima, suma neturi būti didesnė nei 87 tūkstančiai eurų. Iki 35 tūkstančių eurų kredito suma gali siekti ir nuosavybės teise turimam būstui rekonstruoti.

„Didžiausios paramos – 20 procentų paskolos vertės – gali tikėtis asmenys, kurie iki 18 metų buvo likę be tėvų globos ir jiems dar nėra 36 metų arba šeimos, kuriose yra tokių asmenų, taip pat šeimos, auginančios tris ar daugiau vaikų (ar įvaikių), neįgalieji arba šeimos, kuriose yra neįgaliųjų. 10 procentų paskolos vertės gali tikėtis jaunos šeimos, t. y. šeimos, kuriose kiekvienas iš sutuoktinių yra iki 36 metų amžiaus ir augina bent vieną vaiką, arba šeimos, kuriose vienas iš vaikų tėvų yra miręs“ – patikslina specialistė.

Savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ specialistai atkreipia dėmesį, kad visos minėtos paramos formos gali būti derinamos tarpusavyje, tad numatytus paramos kriterijus atitinkantys asmenys ar šeimos gali pasinaudoti visomis teikiamomis paramos galimybėmis. Asmenys ir šeimos, atitinkantys daugiau kaip vienos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti formos reikalavimus, vienu metu gali naudotis tik viena nustatytų paramos formų.

Daugiau informacijos apie teikiamą paramą galite sužinoti https://www.vmb.lt

Užsakymo nr.: PT_88305465