Funkcinė medicina - visiškai naujas gydymo metodas Lietuvoje

Pagrindinis funkcinės medicinos principas – naudoti gausias šiuolaikinės medicinos žinias ir jas pritaikyti parenkant individualizuotas sveikos gyvensenos rekomendacijas – mitybos, judėjimo, poilsio ir miego, perteklinio streso, toksinio krūvio mažinimo, papildų vartojimo planus, kuriuos įgyvendinant, paveikiamos molekulinės ir ląstelių sistemos sudaro palankiausias sąlygas sveikatos atstatymui ir išsaugojimui.

Kelią į Lietuvą funkcinė medicina atrado tik šį pavasarį, tačiau tokių paslaugų poreikis, kaip pasakoja gydytoja, jau stipriau jaučiamas ir „Era Esthetic“ klinikos klientų tarpe.

„Vis daugiau klientų supranta sveikos gyvensenos svarbą gerai savijautai ir grožiui – odos ir poodžio būklei, plaukams. Daugėja klientų, kurie siekdami ilgalaikės geros sveikatos ir energijos, nori sužinoti savo asmenines ligų rizikas ir jas nulemiančius metabolizmo ypatumus tam, kad laiku tinkamai juos koreguotų“, – apie funkcinės medicinos atsiradimo Lietuvoje poreikį pasakoja A. Ivaškevičė.

Pasiteiravus, kodėl gydytoja nusprendė tapti naujo gydymo metodo pradininke Lietuvoje, A. Ivaškevičė patikina: kaip ir daugelis medikų, ji ieškojo kuo papildyti ar pakeisti šiuolaikines farmakoterapijos priemones, kuriomis dažnai yra suteikiama skubi būtina pagalba, tačiau retokai padedama ieškoti tikrųjų problemų priežasčių.

Era Esthetic

„Tuo metu, kai pradėjau sistemingai mokytis ir ruoštis sertifikacijos egzaminams, Lietuvoje panašaus išsilavinimo galimybės dar nebuvo, tačiau funkcinė medicina yra labai populiari JAV, kurioje veikia daugybė funkcinės medicinos klinikų. Mokytis susigundžiau dėl mane įkvepiančių funkcinės medicinos gydytojų, tokių kaip Markas Hymanas, Chrisas Kresseris, Kara Fitzgerald, Amy Myers, Deanas Ornishas,“ – pasakoja specialistė.

Skirtingi pacientai – skirtingos ligos

A. Ivaškevičė pastebi, kad dažniausiai į ją kreipiasi pacientai, besidomintys savo sveikata, norintys išmokti, kaip ja rūpintis ir pasiruošę keisti savo gyvensenos įpročius.

„Vieni klientai ateina sunerimę dėl įtariamų ligų, dėl kurių jau tiriasi pas kitus specialistus, ieško moksliniais įrodymais pagrįstų gyvensenos koregavimo metodų, padėsiančių išvengti ligos, atstatyti sveikatą. Kiti ateina jau patyrę medikamentinio gydymo nepageidaujamą šalutinį poveikį ar nusivylę, kad liga progresuoja ir tenka vartoti vis daugiau vaistų“, – sako gydytoja.

Paklausus, nuo ko prasideda pats funkcinės medicinos taikymo procesas, gydytoja paaiškina: visų pirma atliekama išsami paciento apklausa ir apžiūra. Kai kuriais atvejais rekomenduojama atlikti specifinius tyrimus.

„Pradžioje gali pakakti jau turimų bendrų kraujo, šlapimo tyrimų, tačiau kartais tenka tirti daugiau parametrų. Svarbu surasti net ir nedidelius poslinkius ar disfunkcijas, nes jie dažnai vienas kitą sustiprina ir sukelia sveikatos problemas. Dirbame tiek su laboratorijomis Lietuvoje, tiek su partneriais užsienyje. Naudojame išsamius virškinimo sistemos veiklos ir mikrobiotos tyrimus, esminių mitybininių biožymenų tyrimus nustatyti antioksidantų, B grupės vitaminų, mineralų, virškinimo fermentų papildymo, amino rūgščių ir riebiųjų rūgščių poreikius“, – pasakoja A. Ivaškevičė.

Subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas – dalis sėkmingo gydymo proceso

Kaip pastebi pašnekovė, labai svarbi funkcinės medicinos dalis – mitybos planas, taikomas kaip viena iš bazinių intervencijų. Pasak gydytojos, tokių planų spektras yra tikrai nemažas – vieni tinkamesni vyraujant alerginiams, automimuniniams procesams, kiti – siekiant pašalinti virškinimo sistemos sutrikimus, sunkiai virškinamas ir netoleruojamas maisto medžiagas, esant mitybinių medžiagų trūkumui.

„Kai planas atitinka individualius dabartinius žmogaus fiziologinius poreikius, sudaromos galimybės sukaupti trūkstamas medžiagas, nurimti pertekliniams uždegiminiams procesams, atsistatyti palankesnei hormonų ir neuronešiklių pusiausvyrai“, – aiškina gydytoja.

Ne mažiau svarbus ir fizinis krūvis – viena iš būtinų priemonių gerai sveikatai. „Kaip be judėjimo būti sveikam ir gerai jaustis, mokslui kol kas nėra žinoma, todėl tariamės su klientu, kaip pritaikyti tinkamą fizinį krūvį pagal dabartinę situaciją ir rasti priimtinų judėjimo būdų. Tai reiškia, kad nepakanka patarti apsilankyti sporto salėje porą kartų per savaitę“, – aiškina A. Ivaškevičė.

Specialistė teigia, kad savo organizmo ypatumų pažinimas, kurį suteikia šiuolaikinės technologijos, įdomus ne tik pažintine prasme, bet kartu yra viena iš priemonių, leidžiančių optimaliai prisitaikyti prie aplinkos ir džiaugtis tokiu organizmo funkcionavimu, kokio reikia norint įgyvendinti savo siekius ir svajones.

Užsakymo nr.: PT_88295583