Šiek tiek istorijos. Gali pasirodyti, jog tai naujas mokslas, pseudo mokslo šaka ar šiaip burtai (dažniausiai tokia būna su tuo nesusidūrusių žmonių nuomonė). Tačiau anaiptol, tai nėra nauja kryptis. Apskritai, galima teigti, kad tai labai senos žinios. Pirmieji rašytiniai šaltiniai išlikę dar iš 481-221m. Pr. Kr., kai kai daoistų filosofai aprašė savo veikaluose veido formas, bruožus, jų reikšmes ir sąsajas su sveikatos būkle bei gydymu. Atvirai kalbant, esu įsitikinęs, kad ir gilioje senovėje išminčiai naudojo šias žinias ituityviai. Po to sekė daugybė kitų rašytinių šaltinių, kuriose labai išsamiai analizuojami žmogaus veido bruožai ir jų reikšmė žmogaus charakteriui. Nors ir ne visiems žinoma, tačiau didžiosios kompanijos, filmų industrijos intensyviai naudoja fenotipologijos specialistus atsakingose darbo vietose, filmų aktorių atrankai ir panašiai.

Kuo tai gali būti naudinga bet kuriam žmogui?

Pirmiausiai, tai gali būti įdomu, smalsu ir atrodyti žavinga.

Asmeniškai man šios žinios padėjo daugybėje gyvenimo situacijų rasti bendrą kalbą su įvairiais žmonėmis visame pasaulyje. Kadangi konsultuoju žmones, kaip NLP specialistas, mentorius, koučeris, naudoju labai daug skirtingų technikų ir ši – tik viena iš jų, tačiau labai greita ir vertinga, kad vos per kelias sekundes būtų nustatomas žmogaus charakterio tipas. Kuo tai naudinga žmonėms? Jei kiekvienas žinotų, kur tiksliai jis yra tinkamas dirbti, kokie tiksliai yra jo stipriausi charakterio bruožai ir kur silpnybės, kurias galima pastiprinti, nebūtų tiek daug žmonių, dirbančių nemėgstamą darbą ir kasdien save kankinančių dėl to. Ilgainiui tai tikrai neprideda sveikatos, nepagerina santykių ir nesuteikia ilgalaikės laimės.

Ilgainiui pastebėjau, kad žmonės vis labiau domisi saviugda, ieško gyvenimo prasmės, kelia klausimus, susijusius su santykiais, darbine veikla, sveikata, o paprastai tariant - geresne gyvenimo kokybe. Tad kilo mintis sukurti grupę „Psichologija. Santykiai.Gyvenimas“ Facebook platformoje, tam, kad žmonės, kurie neranda atsakymų apie sau tinkančias veiklas, santykius ar gyvenimo būdą, galėtų lengviau rasti atsakymus. Kiekvienas norintis gali įkelti savo nuotraukas ir gauti trumpą savo aprašymą. Tie, kam įdomu išsami konsultacija – kreipiasi į mane asmeniškai. Konsultuoju žmones darbinės krypties, santykių, sveikatos, bendravimo su vaikais, emocijų transformacijų klausimais.

Gaunu labai daug atsiliepimų, jog Tai padėjo daugybei žmonių atrasti pusiausvyrą gyvenime, santykiuose. Analizės metu padedu žmonėms atrasti savo gyvenimo pašaukimą, suprasti silpnąsias ir stipriąsias savo sąvybes ir jų panaudojimą kasdienybėje. Džiaugiuosi galėdamas padėti žmonėms atrasti gyvenimo džiaugsmą.

Žiūrint giliau, tokios žinios gali labai praversti gyvenime ne tik susipažįstant su naujais draugais ar antrąja gyvenimo puse, bet ir renkantis darbuotojus, verslo partnerius ar net labai greit nustatant žmonių emocinę ar sveikatos būklę. Juk būtų labai vertinga žinoti, ar naujas mūsų draugas ar verslo partneris yra patikimas, ar visgi linkęs sakyti ne tiesą. Renkantis darbuotojus taip pat itin pravartu žinoti, koks žmogaus charakteris: asmuo judrus ar sėslus, gerai generuoja naujas idėjas ar yra labiau vykdytojas. Pavyzdžiui: jei pasirinksime labai judrų ir impuslyvų žmogų dirbti sėdimą ar ramų darbą prie kompiuterio, labai tikėtina, kad po poros mėnesių teks ieškotis naujo žmogaus. O jei mums reikia labai greit besiorientuojančio, judraus ir inovatyvaus idėjų iniciatoriaus, nelabai tiks žmogus, kuris yra ramesnis, sėslus ir mėgstantis komfortą bei stabilumą.

Panašiai ir santykiuose – jei turime šalia savęs žmogų, kurio veido bruožai rodo, jog jis yra tylenis, o ne nuolat kalbantis žmogus, gerokai lengviau gyventi, nesistengiant iš tokio žmogaus padaryti vakarėlių sielą. Dar vienas paprastas pavyzdys: įsisvaizduokime, kad bendraujant (darbe, santykiuose ar bet kur kitur) prieš mus stovi žmogus, su kuriuo reikia rasti bendrą kalbą, kompromisą ar tiesiog gauti pagalbos. Mokėdami ir taikydami bent bazines veidotyros žinias, galime gana lengvai žinoti, kokias būdais žmogus apdoroja, sistemina informaciją. Pavyzdžiui: ar žmogus labiau praktiškas ir viską supranta intelektu, ar labiau veikiamas emocijų ir jausmų, empatijos. Nuo to priklausys ir kalba, kurią jis lengviau supranta, motyvacija, kuri jam bus artimesnė. Tarkim, vienam žmogui lengviau bus priimti sprendimą, kai jis tame matys praktinę naudą, o kitam – jei jis jausis gerai, padėdamas kitam arba jei bus prašoma pagabos per jo širdį.

Taigi visiškai nesvarbu, ar žmogus tuo tiki, ar netiki – jokio skirtumo. Jokiu būdu nenoriu nieko įtikinti ar prašyti kuo nors tikėti. Tiesiog tie, kam įdomu, gali labai lengvai patikrinti arba net išmokti šių žinių ir taikyti jas kasdienybėje.

Sėkmės ir didžiausios pilnatvės visiems. Būkite laimingi ir sveiki.

Daugiau informacijos rasite Facebook grupėje.

Užsakymo nr.: PT_88257947