Alternatyvios energijos šaltiniai

Lietuvoje naujai statomiems A++ energinės klasės pastatams galioja reikalavimas, kad ne mažiau kaip 50 proc. energijos būtų pagaminama naudojant atsinaujinančius energijos šaltinius, todėl, kaip pasakoja namo savininkas, prieš statant namą buvo ieškoma optimaliausių ir geriausių sprendimų rinkoje.

„Tam, kad namas naudotų minimaliai papildomos energijos, renkantis tiek šildymo, tiek kitas sistemas, tikslas buvo pasitelkti visus įmanomus alternatyvios energijos šaltinius, pradedant saulės elektrine ir baigiant vėdinimo bei vėsinimo sistemomis, kadangi projektas architektūriškai buvo gana išskirtinis, reikėjo ir unikalių inžinerinių sprendimų“, – prisimena namo šeimininkas.

Užtikrinti aukštą energinę klasę ir maksimalų komfortą vilniečiui padėjo UAB „ISI Baltic“, kuri kartu su šildymo, vėsinimo ir vėdinimo sprendimus siūlančia įmone „Tenko Baltic“ parinko ir pritaikė inžinerines sistemas.

„Dirbdami su „Tenko Baltic“ esame įgyvendinę ne vieną išskirtinį projektą, todėl geresnių specialistų, kurie galėtų patenkinti šio kliento lūkesčius, Lietuvoje nelabai ir įsivaizdavome. Kadangi kliento atveju projektas buvo suderintas dar iki pirmo kastuvo įkasimo, sistemų montavimo darbai vyko be papildomų kaštų ir labai sklandžiai. Pirmuoju etapu vyko lauko darbai, t.y. nuotekų vamzdžių išvedžiojimas, geoterminiai gręžiniai ir įvadai. Vėliau sistemos buvo montuojamos į pamatus ir sienas, lygiagrečiai vyko stogo ir grindų montavimo darbai bei apšiltinimas“, – pasakoja inžinerinių sistemų montavimo darbus atlikusios įmonės vadovas Kazimir Drutel.

Vasarą – gaivu, o žiemą – šilta ir jauku

Apie metus laiko trukusių statybų rezultatas – 200 kvadratinių metrų L formos namas, pasižymintis pačia moderniausia vėsinimo, šildymo ir rekuperacine sistema, kuriai, net ir praėjus daugiau nei pusei dešimtmečio, inovatyvesnių alternatyvų nėra ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.
Ant namo stogo yra įrengta 20 kW galingumo saulės elektrinė, kuri aprūpina pastatą elektros energija.

„Vasaros metu pilnai užtenka saulės elektrinės sugeneruojamos energijos, tuo tarpu žiemą – panaudojame dalį per šiltąjį sezoną sukauptos energijos, kurią už simbolinę kainą pasaugo elektros tinklų bendrovė“, – pasakoja namo šeimininkas.

Tačiau neabejotinai pats svarbiausias inžinerinis sprendimas, kaip teigia namo savininkas, yra pastate įrengtas „alpha innotec“ gruntas-vanduo šilumos siurblys, kuris apjungia visą namo šildymo ir vėsinimo sistemą. Pašnekovo pasiteiravus, kodėl jis pasirinko būtent geoterminį šildymą, o ne kurią nors kitą rinkoje siūlomą šilumos sistemą, namo šeimininkas sako, jog jį labiausiai sužavėjo galimybė ne tik šildyti, bet ir vėsinti namus.

Leono Garbačiausko nuotr.

„Apie šildymą dujomis A++ klasės name nebuvo net minties. Tuo tarpu gana populiaraus oras-vanduo šilumos siurblio nesirinkau dėl mažesnio jo efektyvumo, triukšmo lauke bei papildomos vietos, kurią užima siurblio blokas. Gruntas-vanduo yra tyli ir efektyvi sistema, kuri žiemą puikiai apšildo namus, o vasaros metu vėsina patalpas, todėl net ir už lango vyraujant 30 + laipsnių temperatūrai, namuose jaučiamas gaivus ir vėsus oras“, – pasakoja vilnietis.

Pasak jo, ne ką mažiau tokia sistema buvo svarbi ir dėl to, jog pagal projektą namas buvo numatytas su dideliais, vitrininiais langų stiklais, o tai vasaros metu natūraliai reiškė didelį šilumos kiekio patekimą į vidų.

„Žinoma, galėjau rinktis kondicionierių, tačiau dėl gana garsaus jo veikimo ir poveikio kvėpavimo takams: perštinti gerklė, užgulusi nosis, tokio varianto atsisakiau. Negundė ir galimybe vėsinti vien tik per grindis, nes ieškojome sprendimo, kuris turėtų aukščiausią komforto lygį, todėl galiausiai, pasikonsultavę su „Tenko Baltic“, priėmėme sprendimą namus vėsinti naudojant „BEKA“ kapiliarinę sistemą integruotą į pastato lubas ir tokiu būdu paneigėme mitą, kad kad A++ klasės pastatas negali turėti didelių langų“, – sako namo šeimininkas.

Toks vėsinimo efektas, kaip aiškina K. Drutel, yra išgaunamas geoterminio šildymo sistemą sujungus su kapiliariniais vamzdelių kilimėliais, kurie yra įrengiami pastato lubose.

„Tai yra uždara sistema, sudaryta iš plonyčių vamzdelių, kurių tinklu teka šaltas arba šiltas vanduo ir tokiu būdu vėsina arba šildo paviršius, o šie tolygiai ir be jokio tiesioginio pūtimo ar triukšmo į namų vidų atiduoda vėsą arba šilumą. Naudojant tokią sistemą, vasarą yra jaučiamas maksimalus komfortas – gaivu, gera, o žiemą – šilta ir jauku“ – sako specialistas.

Leono Garbačiausko nuotr.

Kompleksiniai inžinerinių sistemų sprendimai

Na, o štai vėdinimui, kaip pasakoja inžinerinius, buvo pasirinktas aukšto efektyvumo olandų gamintojo Brink Climate System „Renovent“ rekuperatorius, kuris turi puikius techninius parametrus, vienas jų – virš 85% deklaruotas terminis efektyvumas, reiškiantis, kad net 85% šilumos vėdinant sugrįžta atgal į namus, o nėra išmetama į lauką, kaip būtų tiesiog pravėrus langus.

„Komfortiškas klimatas namuose yra kiekvieno gyventojo prioritetas. Naudojant vėdinimo sistemą, ši pasirūpina nuolatine ir malonia oro kokybe – kas keletą valandų patalpose pasikeičia visas oras, pašalinama susikaupusi drėgmė, įvairios dalelytės, dulkės ir pan.“, – pasakoja specialistas.

Siekiant užtikrinti optimalų patalpų mikroklimatą visais metų laikais, kaip aiškina K. Drutel, į vėdinimo sistemą buvo parinktas ir integruotas evap oro drėkintuvas, kuris šaltuoju periodu, kai oras tampa sausesnis, suteikia malonų pojūtį bei palaiko tinkamą drėgmę pastato viduje.

„Patalpose sausėjant orui, drėkintuvo jutikliai duoda signalą, kada reikia padrėkinti orą. Tokiu būdu yra užtikrinama, kad namuose būtų nemažesnė nei 40 proc. drėgmė viduje“.

Tuo metu vėsinant vasarą, atsiranda didesnė drėgmė, kuri gali viršyti net ir 75 proc. ir nors žmogus to fiziškai nejaučia, toks didelis drėgmės kiekis turi neigiamos įtakos baldams, sienoms ir pan. Dėl šios priežasties į rekuperacinę sistemą buvo sumontuotas oro sausintuvas, kuris palaiko reikiamą ir komfortišką klimatą ir vasaros metu.

Tobulos gyvenimo sąlygos

Tai, jog pavyko pasistatyti savo svajonių namą, vyras yra dėkingas ne tik architektams bei statybininkams, bet ir inžinerinių sistemų specialistams, be kurių, tokių išmanių ir kompleksiškų sprendimų, pasak jo, nebūtų pavykę įgyvendinti.

„Kiekvienam klausimui „Tenko Baltic“ turėjo atsakymą. Nebuvo taip, kad mes turėjome viziją, o jie negalėjo jos išpildyti. Tiek bendravimas, tiek aptarnavimas visų statybų metu buvo idealus – nuo teisingo projektavimo iki teisingos įrangos parinkimo ir sumontavimo“, – pagyrų negaili pašnekovas.

Leono Garbačiausko nuotr.

Namo šeimininko pasiteiravus, koks jausmas yra gyventi A++ energetinės klasės name, vyras sako negalintis atsidžiaugti savo būstu bei drąsiai patvirtina teiginį – „visur gerai, bet namuose geriausia“.

„Kai išvažiuoji kažkur atostogų ir, tarkime, savaitę gyveni viešbutyje, pamatai, kad nieko panašaus, kas yra namuose Lietuvoje, ten nerasi. Namai mūsų šeimai yra tapę geriausiu ir jaukiausiu kampeliu pasaulyje, į kurį visada norisi sugrįžti“, – užtikrintai sako vyras.

Užsakymo nr.: PT_88251417