Skirtinguose savivaldybių miestuose ir gyvenvietėse vykstantys seminarai yra dar viena iniciatyva, padedanti auginti žmonių pasitikėjimą renovacija ir įtikinti juos atnaujinti būstą.

„Daugiabučių modernizavimo procesai šalyje pilnu tempu įsibėgėjo nuo 2013 m. Nepaisant to, vis dar susiduriame su skirtingomis gyventojų užklausomis. Seminarai yra puiki priemonė atsakyti į gyventojų klausimus ir pateikti aktualiausią informaciją renovacijos tema. Mes suprantame, kad renovacijos nauda – milžiniška – auganti gyvenimo kokybė, mažesnės šildymo sąskaitos, didesnis komfortas namuose ir besikeičiantis miesto veidas, tačiau privalome tai iškomunikuoti visiems gyventojams. Bene geriausias būdas tai padaryti – susitikti su jais akis į akį, išklausyti ir paaiškinti viską nuo A iki Z“, – sako BETA direktoriaus pavaduotoja Gintarė Burbienė.

Į klausimus atsako profesionalūs specialistai

Šiuo metu rugsėjo-spalio mėnesiais savivaldybėse aktyviai vyksta seminarai gyventojams, kuriuose yra aptariama naujausia informacija daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) klausimais, susijusiais su statybiniu-energetiniu, ekonominiu ir teisiniu požiūriu. Taip pat gyventojai supažindinami su naujausia informacija apie mažąją renovaciją.

Seminarus veda trys ilgametę patirtį sukaupę profesionalai. Į su finansais susijusius klausimus atsako ekonomistas, finansų ir ekonominių procesų valdymo vadovas, daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo (modernizavimo) ekspertas.

Teisinius klausimus aptaria Būsto rūmų teisininkas, turintis didelę patirtį daugiabučių namų valdymo, teisinių ginčų sprendimo, teisės aktų rengimo ir atstovavimo teismuose srityse, o į praktines, su kasdiene renovacija susijusias užklausas atsako inžinierius-praktikas, turintis daugiametę patirtį statybos procesų valdymo ir konsultavimo srityje, techninės priežiūros vadovas daugiabučių namų modernizavime.

Šie specialistai sudarė dažniausiai per seminarus užduodamų klausimų atmintinę, su kuria BETA ir kviečia susipažinti.

Finansiniai klausimai

Iki kada bus teikiama parama renovacijai?

Tol, kol galios tą reglamentuojantys teisės aktai. Šiuo metu galiojantis kvietimas teikti paraiškas daugiabučių namų renovacijai pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą buvo pratęstas iki 2021 m. gruodžio 31 d.

Pagal kvietime numatytas sąlygas valstybės parama skiriama visoms daugiabučio namo renovacijos projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidoms padengti ir kompensuoti 30 proc. investicijų, tenkančių energiją taupančių priemonių įgyvendinimui. Papildomai teikiama 100 proc. parama mažas pajamas turintiems gyventojams, padengiant visas jiems tenkančias išlaidas, susijusias su namo renovacijos projekto įgyvendinimu. Kvietime taip pat nustatytas reikalavimas – didesniuose kaip 1500 m2 ploto daugiabučiuose, esant techninėms galimybėms, įrengti saulės jėgaines, gaminančias elektrą namo bendrojo naudojimo reikmėms.

Pas mus name yra piktybiniai skolininkai ir todėl negauname banko finansavimo. Kaip spręsti šią problemą? Kokias gyventojų skolas vertina finansuotojas?

Įvairiose savivaldybėse ši problema sprendžiama pagal konkrečią situaciją: kalbama individualiai su kiekvienu skolininku, aiškinamasi, kaip geriausiu būdu sumažinti skolininkų skaičių. Kai kurios savivaldybės savo sprendimu padengia šias skolas.

Finansuotojas paprastai vertina tik skolas komunalinių paslaugų tiekėjams. Kitos butų savininko skolos (pvz. lizingų sutartys, kreditas būsto įsigijimui ar kt. paskolos) nėra vertinamos. Todėl tie skolininkai kredito gavimui įtakos neturės.

Ar galima gauti valstybės paramą, jeigu bute užregistruota įmonė?

Valstybės parama asmenims, vykdantiems ūkinę veiklą, teikiama vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktais ir Vyriausybės nustatyta tvarka. Jeigu name yra ekonominę ūkinę veiklą vykdančių savininkų, kuriems leidžiama suteikti lengvatinę paskolą, veiklos subjektas privalo pateikti projekto administratoriui deklaraciją apie vykdomą ūkinę-ekonominę veiklą. Pateikus deklaraciją ir joje nurodžius teisingą informaciją ūkio subjektui teikiama valstybės parama.

Ar teisės aktuose yra numatytas statybos kainos indeksavimas? Kas gali pakonsultuoti gyventojus apie galimus kaštus, prieš priimant sprendimą dėl renovacijos?

Ne. Šiuo metu galiojantys teisės aktai numato, kad investicijos negali viršyti Investicijų plane patvirtintinos sumos. Jei situacija rinkoje verčia padidinti minėtą sumą, kito kelio, kaip Investicijų plano korekcija, nėra.

Gyventojus pakonsultuoti gali Investicijų plano rengėjas. Jis atsako j klausimą kiek maksimaliai kainuos numatomos įgyvendinti priemonės. Tik turint šią informaciją, gyventojai priima galutinį sprendimą.

Klausimai apie inžinerinius sprendimus

Ar balkono plotas priskiriamas buto naudingam plotui? Jeigu asmuo savarankiškai įstiklino balkoną, ar reikia atlikti papildomai naujus kadastrinius matavimus?

Statybos techniniame reglamente „Gyvenamieji pastatai" yra nurodyta, kad būsto naudingasis plotas yra gyvenamųjų kambarių ir kitų būsto patalpą (virtuvių, sanitarinių mazgų, koridorių, įstatytų spintų, šildomų lodžijų ir kitų šildomų pagalbinių patalpų) bendrasis grindų plotas. Tačiau į naudingąjį būsto plotą neįeina balkonų, terasų, rūsių, nešildomų lodžijų grindų plotas.

Jeigu balkonas stiklintas savarankiškai, tai pagal galiojančius teisės aktus turi būti parengtas ir suderintas projektas. Tame projekte turi būti nurodyta ar po stiklinimo kinta buto plotas ar ne. Atsižvelgiant tai ir reikia nuspręsti – daryti kadastrinius matavimus ar nebūtinai.

Koks fasado tipas yra tinkamiausias? Projekto eigoje gyventojai sugalvojo keisti fasadą, bet projektuotojas nesutinka? Ką daryti?

Kiekvienas fasado tipas turi savų minusų ir pliusų. Todėl jo racionalumas turi būti vertinamas kiekvienam namui atskirai. Pastaruoju metu dažniau pasirenkamas vėdinamo fasado tipas, bet reikėtą įsidėmėti, kad kiekvieną namą reikia vertinti atskirai, o ne vadovautis statistika.

Fasado tipo pakeitimas susijęs ne tik su techninio darbo projekto (TDP) rengimu, bet ir su jau patvirtintu investicijų planu. Jei butų savininkų noras pakeisti fasado tipą yra tvirtas, tai visų pirma būtina atlikti Investicijų plano korekciją, po to pakoreguoti užduotį projektavimui. Tik tada TDP rengėjas turės pagrindą, kuriuo remiantis jis galės perprojektuoti fasado šiltinimo dalį.

Kas nustato pastato energinį efektyvumą? Kaip nustatomos energinio efektyvumo klasės?

Pastato energinį efektyvumą nustato energinio sertifikato rengėjas. Namo energinis efektyvumas nustatomas vertinant šiluminės varžos didinimo, vėdinimo, izoliavimo ir kt. priemones. Energinis sertifikatas yra sudaromas pagal patvirtintas metodikas ir naudojant specializuotas programines įrangas.

Renovacijos darbų, pavyzdžiui, šildymo, stogo, apšvietimo ir kt. pasirinkimą dažnai lydi priešingos ir įvairios gyventojų nuomonės. Kaip priimti tinkamą sprendimą?

Dažnai ne visos nuomonės sutampa. Tinkamą sprendimą butų savininkai priima balsų dauguma.

Kviečia dalyvauti seminaruose

Tiek pasiryžusius savo gyvenamuosius namus renovuoti gyventojus, tiek apie tokią galimybę vis dar svarstančius žmones BETA ragina visą informaciją apie būsto modernizavimą išgirsti iš pirmų lūpų, skirtinguose savivaldybių miestuose vykstančių seminarų metu.

Pasitikrinti, ar jūsų gyvenvietėje artimiausiu metu yra numatomas seminaras, galite internetiniame BETA puslapyje www.betalt.lt

Užsakymo nr.: PT_88238853