Lošimų priežiūros tarnybos duomenys rodo, kad 2021 metais per I pusmetį nuotoliniais lošimais Lietuvoje padaryta statymų už 937,2 eurų, kai iki pandemijos, 2019-ųjų atitinkamą laikotarpį, nuotolinių lošimų statymai siekė tik 271,7 mln. eurų.

„Pandemijos laikotarpiu nuotoliniai lošimai ir loterijos tapo vienintelėmis lošimų ir loterijų paslaugomis. Nuotolinių lošimų plėtra pasiekė iki šiol niekada Lietuvoje nematytą mastą ir toliau nesustoja augti. Tačiau tokio tipo lošimai ir loterijos ne tik, kad yra ekonomiškai mažiau naudingi valstybei, bet ir skatina agresyvią bei didesnę socialinę ir finansinę riziką vartotojams", – sako Nacionalinės lošimų ir žaidimų verslo asociacijos prezidentas Olegas Smirnovas.

Todėl, pasak O. Smirnovo, būtina reaguoti į šią per paskutinius pusantrų metų pasikeitusią situaciją rinkoje.

„Kol kas situacija tokia, kad mažesnės rizikos lošimai Lietuvoje yra apmokestinami labiau už didesnę riziką turinčius lošimus. Pavyzdžiui, rugsėjo 3 dieną buvo pritarta nustatyti 18 proc. specialųjį lošimų mokesčio tarifą antžeminiams B kategorijos lošimams, kurie nuo pandemijos pradžios daugiau nei pusė laiko nedirbo ar dirbo su esminiais ribojimais, 9 mėnesius negavo pajamų, bendrovių likvidumą išlaikė iš savo rezervų ir tuo pat metu investavo daugiamilijonines sumas į privalomą lošimo įrangos sujungimą. Tačiau jau nuo 2020 metų pradžios B kategorijos lošimams mokestis buvo padidintas 50 procentų. Tuo pat metu augantys neribotų statymų nuotoliniai lošimai, patiriantys gerokai mažiau veiklos kaštų ir veiklos ribojimų, apmokestinami 13 proc. tarifu", – teigia O. Smirnovas.

Pasak jo, jei ir toliau taip sparčiai augs nuotolinių lošimų paklausa ir jai nebus skiriamas atitinkamas dėmesys, antžeminius lošimus organizuojančioms bendrovėms gali tekti nutraukti veiklą arba ją perkelti į internetą ir ten konkuruoti su jau įsitvirtinusias agresyviausių ir didžiausią socialinę bei finansinę riziką turinčių neribotų statymų (A kategorijos) lošimų senbuviais.

Kad nuotolinių lošimų augimas yra didelė problema, rodo ir Lošimų priežiūros tarnybos duomenys – nuo pandemijos pradžios Apribojusių savo galimybių lošti asmenų registre įrašytų asmenų skaičius išaugo nuo 11,5 tūkst. 2020-ųjų pradžioje iki 21,2 tūkst.

„Tačiau šiuo laikotarpiu antžeminiai lošimai iš esmės neorganizuoti arba organizuoti itin smarkiai apribojus jų veiklą. Tuo tarpu agresyviausių neribotų statymų nuotolinių lošimų statymų suma išaugo beveik 3,5 karto, nuotolinių lošimų organizatorių veiklos pajamos (suma, iš visų statymų atėmus visus išmokėtus laimėjimus) išaugo apie 2,9 karto. Tai ir patvirtina, kad būtent nuotoliniai agresyviausi neribotų statymų lošimai ir kelia didžiausią socialinę ir finansinę riziką, į kurią piliečiai reaguoja, teikia prašymus registrui ir atsiriboja nuo lošimų ", – teigia O. Smirnovas.

Užsakymo nr.: PT_88194229