Rimvydas Karoblis, saulės modulius kuriančios ir saulės elektrines gaminančios įmonės „ViaSolis“ generalinis direktorius, pastebi, kad Lietuva yra viena regiono lyderių atsinaujinančios energetikos srityje. Šios Lietuvos įmonės sukurtos ir sumontuotos saulės elektrinės jau veikia Moldovoje, Šveicarijoje, Austrijoje ir netgi Dubajuje. O šią vasarą Sakartvele užbaigtas didžiulis trylikos Batumio mokyklų saulės elektrinių projektas.

Turint omeny, kad 2005 m. atsinaujinančios energetikos pradininkė buvo Vokietija, o vėliau milžiniškas investicijas šiai sričiai skyrė Kinija, toks lietuviškų technologijų įvertinimas tarptautiniame lygmenyje labai svarbus. Nes mūsų šalis prie saulės energetikos rinkos prisijungė vėliau ir su gerokai mažesniais finansais. Tačiau stebėtinai greitai įgijo reikiamų žinių. Beje, pernai „ViaSolis“ sulaukė tarptautinio apdovanojimo „Energy Globe Award“ už suprojektuotą ir įrengtą unikalų atsinaujinančios energetikos sprendimą KTU fakultetų šildymui ir vėsinimui. Jis apjungia geoterminės ir fotovoltinės technologijų privalumus.

Batumio mokyklose – „ViaSolio“ saulės elektrinės už 0,5 mln. Eur.

Projektą „Dvišalis bendradarbiavimas diegiant fotovoltinės energijos sprendimus Batumio mokyklose“ finansavo Aplinkos projektų valdymo agentūra prie Lietuvos Respublikos Aplinkos apsaugos ministerijos (APVA). Bendra saulės elektrinių vertė - daugiau nei 500 tūkstančių eurų. Už juos trylikoje Batumio vidurinių mokyklų buvo įdiegtos bendros 323,7 kW galios saulės elektrinės. Projektą įgyvendino Lietuvos UAB „ViaSolis“ ir Sakartvelo Energijos vystymo fondas.

Pasak Rimvydo Karoblio, tai – tik pradžia. Nes lietuviškos „ViaSolio“ saulės elektrinės jau statomos dar šešiose Tbilisio mokyklose ir Tbilisio technologijų universitete.

„Lietuvos respublikos Aplinkos ministerijos konkurse tokiems projektams finansuoti dalyvavome norėdami dalintis savo gerąja patirtimi su kitomis Europos šalimis. Mums tai jau antras panašus vyriausybinio lygio projektas, padedantis mažinti anglies dvideginio emisiją. Anksčiau esame Moldovos sostinėje sumontavę saulės elektrinę ant Vyriausybės pastato.

Sakartvelas - įdomi rinka, norime šioje šalyje įrengti ir daugiau saulės elektrinių, ketiname atidaryti savo filialą. Nes šios Kaukazo regiono valstybės energetinės nepriklausomybės klausimas labai aktualus. Jie jau turi elektros energijos pasaugojimo sprendimą, tad laukiame, kol pradės vystyti saulės elektrines.

Sakartvelas turi puikias galimybes gaminti elektros energiją hidroelektrinėse. Tačiau tokios jėgainės yra labai jautrios aplinkosauginiu požiūriu, todėl sulaukia gyventojų protestų. Taigi, bendraudami tiek su valstybės institucijomis, tiek su verslu, matome, kad saulė šioje šalyje yra labai svarbus energijos šaltinis“, - sako „ViaSolio“ vadovas R.Karoblis.

Be abejo, tokie projektai tolimose šalyse reikalauja iš Lietuvos įmonės daug laiko ir investicijų. Tačiau „ViaSolio“ vadovybė žiūri į Sakartvelą kaip į naują galimybę. „Mes koncentruojamės arba į socialinius projektus, arba labai įdomius technologine prasme, arba atnešančius ekonominį potencialą. O saulės elektrinių plėtra Sakartvele atitinka šias sąlygas“, - sako R.Karoblis.

Dviguba nauda mokykloms: ne tik elektrinės, bet ir nauji stogai

Pasak „ViaSolio“ vadovo, tokį didelį projektą būtų sunku įgyvendinti be partnerių - Sakartvelo Švietimo, Ekonomikos ministerijų, Adžarijos autonominės respublikos vadovybės, Lietuvos ambasados. Nes projektas neapsiribojo vien tik elektrinių pastatymu.

„Iš 24 Batumio mokyklų išsirinkome 13. Suskaičiavome, kiek jos suvartoja elektros energijos ir suprojektavome elektrines. Tačiau tada paaiškėjo, kad dalies mokyklų stogai - avarinės būklės. Teko ieškoti išeities. Adžarijos vyriausybė sutiko skirti papildomai lėšų mokyklų stogų rekonstrukcijai, skubiai surengė konkursus, paskyrė rangovus. Taigi mūsų projektas atnešė mokykloms dvigubą naudą. Dabar jos turi naujus stogus, o elektros pasigamina tiek, kad už ją nereikia mokėti“, - pasakojo R.Karoblis. Tiesa, saulės elektrines dar reikėjo pritaikyti pagal Sakartvelo elektros tinklų reikalavimus.

„Mes tapome šios srities pradininkais Sakartvele. Tam tikra prasme nutiesėme kelią kitoms elektrinėms, kurios ateityje bus sumontuotos šioje šalyje. Sakartvelas dar tik žengia pirmuosius žingsnius, elektrinių projektus ten galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Bet nieko nuostabaus. Juk ir 2013 m., kai Lietuvoje prasidėjo saulės elektrinių pakilimas, paskaitų metu studentams ir verslininkams aiškindavome, kaip panaudojant saulės šviesą, galima pagaminti elektrą. Daug kam tai atrodė keista. Verslininkai stebėjosi, kad toks būdas gali būti ekonomiškai tikslingas. Dabar dėl to jau niekam nekyla abejonių. O ateityje galbūt prieisime prie išvados, kad tai ir neišvengiama, stabdant klimato atšilimą.

Domisi saulės jėgainių integracijos galimybėmis

Elektrinių montavimo darbai Batumyje pradėti prieš metus rugpjūtį, o šių metų birželio pradžioje elektrinės pajungtos prie tinklo ir perduotos mokykloms. Ta proga „ViaSolis“ Batumyje surengė tarptautinę konferenciją, kurioje dalyvavo ir abiejų vyriausybių atstovai, rangovai, kitos atsinaujinančių išteklių įmonės. Pavyzdžiui, hidroelektrinių įmonių atstovai R.Karoblio klausė apie saulės energijos jėgainių integracijos galimybes.

Rimvydas Karoblis

„Galimybės taikyti kombinuotus elektros gamybos sprendimus turi didelę paklausą. Pavyzdžiui, populiari integracija saulė+vėjas. Sakartvelo atstovus sudomino mūsų pasiūlymai, kaip integracijai panaudoti esamą infrastruktūrą, statyti plaukiojančias elektrines (tokias esame įrengę Maldyvuose) ir pan. Lietuvos saulės energijos rinka, nors ir labai suintensyvėjusi dėl palankių įstatymų, tačiau yra maža. Todėl savo patirtį, įgytą statant elektrines nuo Malaizijos iki Dubajaus, norėtume panaudoti ir svetur.

Beje, Dubajuje dalyvaujame konkursuose ir esame laimėję keletą jų. Dar šiais metais šiame JAE emyrate pabaigsime labai įdomų projektą dideliame poros tūkstančių kvadratinių metrų privačiame pastate. Saulės modulius jame visiškai integravome į visus fasadus. Komponentus gaminame Kaune, tad tikiuosi, kad paskutinius konteinerius išsiųsime pačioje rugpjūčio pabaigoje. Taip pamažu purename dirvą ir tikimės, kad šalyje, kurioje daugiausia saulės, jos energija lietuviškų technologijų dėka bus panaudota efektyviau“, - džiaugėsi R.Karoblis Dubajaus projektu.

Įmonė „ViaSolis“, užimanti apie 10 proc. Lietuvos saulės elektrinių rinkos, yra puikus pavyzdys, kad ne šalies dydis lemia jos lyderystę tarptautinėje rinkoje.

„Gal mūsų šalies mažumas lemia, kad esame labai aktyvūs ir labai greitai susirenkame kompetencijas. Daugiau negu pusė visų Lenkijoje vykdomų saulės elektrinių projektų yra susiję su Lietuvos įmonėmis. Šiuo metu mūsų šalyje veikia 4-5 saulės elektrinių gamybos įmonės. Nustebsite, bet labai nedaug didesnius skaičius rastume Vokietijoje, nors ten gyventojų skaičius 30 kartų didesnis. Džiugu, kad po karantino laikotarpio tos įmonės sulaukė gero laiko. Nes atsinaujinančios energetikos sprendimų poreikis didėja. Todėl atėjo laikas, kai mes Europai ir pasauliui galime ir duoti, o ne tik imti“, - apibendrino R.Karoblis.

Užsakymo nr.: PT_88159527