„Įsigyti aukštos kokybės sauso brandinimo jautienos kepsnį didesniuose miestuose, pavyzdžiui, sostinėje, tikrai galima, tačiau kitur galbūt kiek sudėtingiau. Tad pagalvojome – kodėl negalime patys to padaryti ir pasiūlyti savo klientams aukštos kokybės kepsnių už kone dvigubai mažesnę kainą, nei įprasta? Tad praėjusį pavasarį pirmąsias brandinimo kameras įrengėme keturiose „Norfa“ parduotuvėse“ – apie kilusią idėją pasakoja parduotuvių tinklo „Norfa“ vadovas Dainius Dundulis.

Atsižvelgiant į brandintos jautienos populiarumą ir teigiamus klientų įvertinimus, šiais metais pasiūlą nuspręsta praplėsti, brandinimo kameras įrengiant daugiau nei trisdešimtyje prekybos tinklo parduotuvių. D. Dundulis žada, kad sauso brandinimo jautienos šiose parduotuvėse klientams galės pasiūlyti jau rugsėjo mėnesio pabaigoje arba spalio mėnesio pradžioje.

Dainius Dundulis

Sauso brandinimo jautiena labiausiai vertinama

Jei žvelgtume į statistiką, per metus kiekvienas lietuvis suvalgo tik 4–4,5 kg jautienos, tuo tarpu kiaulienos – net 60 kg. Tačiau kaip pastebi vyriausiasis „Norfa“ mėsininkas Dainius Bartošius, jautiena savo sudėtimi yra gerokai vertingesnis produktas ir už kiaulieną, ir už paukštieną. Joje gausu cinko, kuris reikalingas mūsų imuninei sistemai, geležies – raudoniesiems kraujo kūneliams bei energijos suteikiančio vitamino B.

„Jautiena tikrai yra gerokai sveikesnė, nei kitos mėsos rūšys, nes turi daugiau maistinės vertės – joje geležies ir baltymų gausiau, nei kiaulienoje. Jautiena taip pat pasižymi mažesniu riebalų kiekiu“, – sako pašnekovas.

Norintiems pajusti tikrąjį jautienos skonį ir pasimėgauti pačiu gardžiausiu kepsniu, vertėtų rinktis sausuoju arba šlapiuoju būdu brandintą mėsą. Brandinant šlapiai, mėsa yra išpjaustoma ir sudedama į vakuuminę pakuotę bei laikoma tam tikrą laiką, kol subręsta, o pieno rūgšties bakterijų dėka tampa ypatingai minkšta. Sausuoju būdu mėsa brandinama specialiose brandinimo spintose, esant tinkamam drėgmės bei temperatūros balansui. Vykstant brandinimosi procesui, jautiena netenka perteklinės drėgmės, veikiama savo fermentų suardo tarpraumenines skaidulas ir dėlto suminkštėja bei įgauna sodrų bei intensyvų jautienos skonį ir kvapą.

„Norfa“ parduotuvėse šiuo metu yra naudojamas sausasis brandinimo būdas. Specialiose spintose mėsa brandinasi mažiausiai tris savaites, tuomet jau galima jos ragauti, – pasakoja D. Bartošius. – Sausuoju būdu brandinta mėsa kiek brangesnė, tačiau pasižymi išskirtinėmis skonio savybėmis, yra lengviau paruošiama. Įprastai sausuoju būdu brandinama jautienos nugarinė dalis, mat ji pati tinkamiausia kepsniams.“

Iš nugarinės jautienos dalies galima paruošti net keletą kepsnių. Bene populiariausias iš jų – antrekotas, tuomet jautienos nugarinė bei išpjova. „Antrekotas daugumos labiausiai mėgstamas, mat turi savyje riebalinio sluoksnio, suteikiančio mėsai daugiau skonio. Tai – klasikinio kepsnio pavyzdys“, – sako D. Bartošius.

Daug pastangų sausai brandintos jautienos kepsnio paruošimui tikrai nereikės – svarbiausia gerai įkaitinti grilių, o visa kita – skonio reikalas. „Vieną kepsnio pusę kepkite 1-2 minutes, priklausomai nuo to, kokius kepsnius mėgstate – pilnai iškepusius ar šiek tiek žalesnius. Ir tik po to berkite prieskonius, gardinkite druska ar juodaisiais pipirais. Labai svarbu skonio nesugadinti įvairiais marinatais. Patys fermentai brandinimo procese suteikia mėsai specifinį skonį ir ją suminkština, tad geras skonis atsiranda savaime“, – kepsnių gaminimo subtilybes vardija mėsininkas.

Užsakymo nr.: PT_88157509