Bendradarbiaujant su partneriais iš Slovakijos, „News-Gamer“ platformos kūrėjais ir Baltarusijos ekspertais sukurtas žaidimas, skirtas vyresnių klasių moksleiviams ir jaunesniems aukštųjų mokyklų studentams. Žaidime jaunuoliai gali išbandyti du scenarijus, parengtus iš skirtingų – Baltarusijos prezidento ir šalies demokratinės opozicijos – perspektyvų. Jų tikslas – pasirinkti sprendimus, kurie leistų išlaviruoti tarp skirtingus interesus turinčių grupių (Baltarusijos visuomenės, Vakarų ir Rusijos) ir laimėti žaidimą. Nors scenarijai remiasi realiais įvykiais ir realiomis prielaidomis, tačiau dauguma pasirinkimų, kaip ir reakcija į juos, yra išgalvoti ir suformuluoti diskusijose su šalies ekspertais.

RESC direktoriaus Lino Kojalos teigimu, šis žaidimas yra žingsnis į priekį ieškant naujų formatų, kaip jaunąją kartą sudominti užsienio politikos aktualijomis: „Viena iš svarbiausių analitinių centrų veiklos funkcijų yra gebėjimas skleisti idėjas ir žinias per tiesioginį bendravimą, renginius, socialinius tinklus. Manau, kad šis žaidimas yra naujas ir įdomus formatas siekiant sudominti jauniausiąją mūsų auditoriją ne tik užsienio politikos aktualijomis, bet ir mūsų centro veikla, mūsų turima ekspertize ir skleidžiamomis idėjomis“

„Tai yra pirmas kartas, kai išbandome užsienio politikos aktualijų pateikimą žaidimo formatu. Šis formatas mums yra visiškai naujas, todėl stengdamiesi šviesti kitus, mokomės ir patys. Ar šis formatas pasiteisins – parodys laikas“, – teigė L. Kojala.

Prie žaidimo scenarijų kūrimo daug prisidėjo ir RESC Baltarusijos tyrimų programos asocijuotasis ekspertas Maksimas Milta. Būdamas Minske ir iš arti matydamas realią situaciją rinkimų dieną ir keletą savaičių po jos, M. Milta žaidimui suteikė realistinę perspektyvą. Jo teigimu, šio žaidimo sukūrimas yra labai aktualus žvelgiant į šių dienų aktualijas: „Paskutiniai mėnesiai aiškiai parodė, kad išorinis hibridinis užpuolimas nėra tik teorinė grėsmė, bet ir realus reiškinys, galintis ne tik paveikti Lietuvos saugumą, bet ir tapti paskata marginalių socialinių grupių mobilizacijai.“

„Žaidybinimas (angl.: gamefication) kaip reiškinys ir pats „Rinkimai Baltarusijoje – dvi perspektyvos“ žaidimas yra puikus susipažinimo ir žingeidumo lavinimo būdas, leidžiantis išeiti iš išskirtinai akademinės dimensijos į plačiai suprantamą kalbą ir pajusti sąveiką tarp politinių sprendimų priėmimo ir būsimų socialinių bei ekonominių pasekmių. Galiausiai, manau, žaidimu „Rinkimai Baltarusijoje – dvi perspektyvos“ Rytų Europos studijų centras taip pat prisidės prie augančios jaunų žmonių kartos, besidominčios užsienio politiką ir jos analizę“, – teigė RESC asocijuotasis ekspertas M. Milta.

Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su GLOBSEC analitiniu centru. Projektas ir jo veiklos finansuojamos iš National Endowment for Democracy projekto „Understanding and Countering Authoritarian Interference“ lėšų.

Užsakymo nr.: PT_88141935