„Tyrinėk baltus“ – projektas baltų kultūros pažinimo skatinimui. Taip pavadintas ir sėkmingas konkursas, kuris truko visą vasarą ir baigiasi rugsėjo 22-ąją – būtent tuomet, kai minima Baltų vienybės diena.

Prizas už akimirką

Konkurso dalyviai lankė „Baltų kelio“ žemėlapyje nurodytus 127 turistinius objektus. Visi objektai yra sujungti ir suskirstyti maršrutais – į žiemgalių, kuršių ir sėlių ratus. Keliautojai fotografavo juos labiausiai sužavėjusias akimirkas ir dalijosi socialiniuose tinkluose.

 Baltų kultūros pažinimo centras BALTŲ KELIAS © Marta Laukutytė

Nuo birželio 7 dienos konkurso organizatoriai stebėjo įamžintus kadrus, kurie buvo pažymėti grotažyme #baltukelias. Atrinktų gražiausių nuotraukų autoriai laimėjo originalius prizus: papuošalus iš bronzos, sidabro, akmens, gintaro, odos, kurie amatininkų buvo sukurti pagal archeologinius radinius. Taip pat – lėles su žiemgalių archeologiniais rūbais, keramikos dirbinius, žolelių arbatos rinkinius. Žinoma, ir patogias bei praktiškas kuprines, gertuves.

Štai už nuostabų ryto ūkanose paskendusios pelkės vaizdą keliautoja iš Latvijos apdovanota kuršiško skydo formos žiedu su saulės ir kitais dangaus simboliais.

Už nuotraukose įamžintas pilis ir dunksančius piliakalnius vienam iš keliautojų teko legendinio Nameisio žiedo kopija, dailus sėlių pakabukas ar senųjų amatų meistrų pagamintas keramikinis puodelis su baltų simbolika.

Embūtė © Haralds Filipovs

Projektu „Tyrinėk baltus“ skatinama aplankyti baltų kultūros paveldo objektus. Akivaizdu, kad baltų paveldas tampa patraukliu įvairiems keliautojams. Vieniems rūpi šaknys, tapatybė, kitiems smalsu, kuo mes – baltai – ypatingi.

Dar nevėlu tyrinėti baltus ir jums!

Patirti baltus!

Jeigu planuojate leistis į panašias keliones, galima užsukti į „Baltų kelio“ tinklalapį baltukelias.lt, kur vaizdžiai pateikiami lankytini objektai, žemėlapiai, sukurti maršrutai.

Pavyzdžiui, vien žiemgalių ratas trunka apie 640 kilometrų per dvi valstybes ir siūlo 37 gamtos ir kultūros objektus. O štai Kuršių rato maršrutas tęsiasi beveik 1000 kilometrų. Didesnė jo dalis – Latvijoje. Ar įveiktumėte automobiliu per vieną dieną? Vargu. Tiesa, yra nemažai trumpesnių maršrutų, skirtų vienai dienai ar konkrečiai temai. Pavyzdžiui, Latvijos teritorijoje yra puikus 210 kilometrų ilgio maršrutas baltų kulto vietomis – piliakalniais, alkakalniais, šventvietėmis, stebuklingais šaltiniais ir gydančiais akmenimis.

Laimės, meilės ir išminties kelias Aukštaitijos kalvomis ir ežerais driekiasi vos 74 kilometrus, tačiau čia galima pažinti žvaigždes, bičių ir bičiulių gyvenimus. Jei kelionės pabaigoje dar ko nors nežinosite, galėsite to paklausti viską žinančio Šeimaties Moko akmens.

Konkurso žemėlapis

Kuo ypatingi didieji pažintiniai „Baltų kelio“ ratai? Visi trys apima ir apjungia panašaus dydžio Lietuvos ir Latvijos teritorijas. Apkeliavę Žiemgalą, suprasite, kad šių žemių protėviai buvo vieni turtingiausių ir karingiausių. Būtent Žiemgaloje vyko viena svarbiausių kovų – Saulės mūšis. Be pilių ir piliakalnių šis kraštas turi ypatingų gamtinių objektų, kurių niekur kitur nerasi. Pavyzdžiui, Biržų ir Pasvalio rajonuose – karstinės įgriuvos, smegduobės, karstiniai ežerėliai.

Sėlių ratas ypatingas senųjų amatų meistrais. Dusetose galima sužinoti tikro alaus gamybos paslaptis. Biržuose – viską suprasite apie skudučius ar medinius ragelius. Be visų baltiškų objektų šiame maršrute verta užsukti į apžvalgos bokštus prie Sartų ežero, Kirkilų krašto ežerėlių ir kitose vietose. Patikėkite – mūsų ežerai ir žaluma sudaro fantastiškus peizažus.

Kuršių ratas labai susijęs su vandeniu – juk čia pat Baltija, pelkynai. Čia ėjo svarbūs vandens keliai, nuo kurių priklausė žmonių gerovė ir žemyno gilumoje. Šiame rate būtinai rasite su gintaru susijusių objektų. Tai ne tik Palangos gintaro muziejus, bet ir Liepojos amatininkų namai. Aktyvaus turizmo mėgėjams tiesiog būtina užsukti į „Kuršių vikingų gyvenvietę“ Grobinioje.

Nuo žodžio iki kūno

„Baltų kelio“ idėjos autorė – Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Rūta Stankuvienė. Ji daugelį metų vystė mintį baltų paveldą pateikti šiandienos žmogui šiuolaikiškai, siejant su inovatyviomis technologijomis, taip pat kurti maršrutus per visas baltų gyventas teritorijas. Tik dabar šios mintys pradėjo tapti kūnu.

„Projekte „Tyrinėk baltus“ apie mūsų savitumą bendraujame su keliautojais. Siekiame toliau plėtoti jau sukurtą „Baltų kelią“, tobulinant kurti, siūlyti maršrutus, kitas veiklas, kurios ugdo sąmoningumą, skatina pažinimą ir kviečia „patirti baltus“. Labai džiaugiuosi visais žmonėmis, kurie tai kuria ir puoselėja. Nuoširdi padėka ir pagarba jiems, nes be jų nebūtų viso to, kas dabar vyksta“, – aiškino idėjos autorė R. Stankuvienė.

Embūtė © Haralds Filipovs

Pirmiausia, tai projekto partneriai: Nacionalinė regionų plėtros agentūra, Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras, Žiemgalos ir Kuržemės planavimo regionai, Rundalės ir Kuldygos savivaldybės, taip pat kolegos iš turizmo informacijos centrų, muziejų, amatų, parkų lankytojų centrų, maitinimo, nakvynės, kitų paslaugų tiekėjai, mokslo, kultūros ir meno žmonės.

„Patirti baltus“ galima jau keletą mėnesių Šiauliuose veikiančiame baltų kultūros pažinimo centre „Baltų kelias“. Modernios technologijos, žaidimai, edukacijos, istorijos, archeologijos ir kitų mokslų žinios – viskas čia darniai siejasi. Centras veikia kaip patraukli inovatyvi pažinimo erdvė, kurioje viskas patiriama per pojūčius – regos, lytėjimo, klausos, uoslės ir skonio. Čia užėjusiems lankytojams valanda prabėga lyg akimirka.

Embūtė © Haralds Filipovs

Taip pat „patirti baltus“ siūloma pasikeitusiame projekto partnerių Klaipėdos rajono turizmo informacijos centre, kurie po remonto pasipuošė baltiškais simboliais, buvo sukurtas interaktyvus baltų žemių pristatymas, remiantis archeologinių kasinėjimų duomenimis atkurti keturi VI–XII a. kuršių moterų ir vyrų kostiumai.

Tikimasi, kad „Baltų kelio“ turistinių maršrutų tinklas dar plėsis ir aprėps penkias valstybes, kuriose gyveno baltų gentys. Juk mūsų bendros kultūros gausu ne tik Lietuvoje, Latvijoje, bet ir Baltarusijoje, Lenkijoje, Kaliningrado srityje.

Kaklo papuošalai su akmenimis „Baltu rotas“ © Alise Lūse, Kuržemės planavimo regionas

Simboliška, kad mintis apie baltų vienybę tęsiasi Šiauliuose – mieste, kuriame ši idėja gimė. O vertinga tai, kad turizmo maršrutai jau sukurti per Sėlos, Žiemgalos ir Kuršo žemes, sujungiantys Lietuvą ir Latviją.

Keliaukite, žaiskite, patirkite ir sužinokite! Daugiau informacijos: baltukelias.lt

Tekstas parengtas įgyvendinant 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos programos projektą Nr. LLI-447 „Baltų kultūros pažinimo skatinimas ir žinomumo apie tarptautinį kultūros kelią „Baltų kelias“ didinimas“, (ark. „Explore Balts“).

Projekto biudžetas 869 689.02 €, iš jų 739 235.65 € ES struktūrinių fondų lėšos.

Šį projektą finansuoja Europos Sąjunga.

Šis pranešimas parengtas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Už šio pranešimo turinį atsako Šiaulių turizmo informacijos centras. Jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad jis atspindi Europos Sąjungos nuomonę.

Užsakymo nr.: PT_88084263