Net 75 proc. naudojamo kuro šildymui sudaro biokuras, 17 proc. – dujos, dar 4 proc. – komunalinės atliekos. Lyginant su praėjusiais metais, biokuro kainos išaugo 30-40 proc., gamtinės dujos pabrango du kartus – tai yra pagrindiniai faktoriai, kurie lems, jog padidėjusias kainas už šilumą.

Šilumos kainoms prognozuojamas nuoseklus augimas

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LTŠA) prezidentas Valdas Lukoševičius teigia, jog pastaruosius du metus galėjome džiaugtis išskirtinai žemomis biokuro bei dujų kainomis. Šio rodiklio kilimas nėra labai drastiškas, veikiau grįžtame ten, kur jau buvome – maždaug į 2019 m. šildymo sezoną.

„Žmonės neturėtų galvoti, kad šis šilumos kainų augimas yra itin didelis, bet, vis dėlto, panašu, kad tokio pigaus biokuro, kokį turėjome, tikriausiai nebebus. Pastaruosius metus biokuro rinkoje buvo susiklostę išskirtinės aplinkybės, kurios padėjo mums sutaupyti. Dabar medienos atliekų paklausa auga visur, todėl tikėtina, kad ir kainos sistemiškai gali didėti“, – teigia V. Lukoševičius.

Pasak pašnekovo, prieš kelerius metus Centrinės ir Pietų Europos miškus stipriai puolė žievėgraužiai vabzdžiai, dėl kurių išdžiūvo dideli plotai miškų – ypač Baltarusijoje ir Ukrainoje. Baltarusija, kaip valstybė yra itin turtinga miškais, kuriuos dėl šių kenkėjų antplūdžio teko iškirsti, taip susidarė dideli kiekiai atliekų ir biokuro, kurį jie eksportavo. Baltarusiškas biokuras sudarė beveik 30 proc. mūsų rinkos ir buvo pigesnis, dėl gausos ir poreikio greitai jį realizuoti. Susiklosčiusi situacija visoje biokuro rinkoje žymiai numušė kainas, tad pastaruosius du metus gyventojai galėjo džiaugtis atpigusia šiluma.

„Tai išskirtinis atvejis ir panašu, kad Baltarusijoje jau atlikti sanitariniai kirtimai, kurių reikėjo siekiant sukontroliuoti žievėgraužių vabzdžių plitimą. Taip pat ir pačioje Baltarusijoje atsiranda didesnis poreikis smulkintai medienai, nes ten pamažu statomos biokuro elektrinės, katilinės ir celiuliozės bei plokščių fabrikai, kurie naudoja medienos atliekas“, – pažymi V. Lukoševičius.

Kiek augs šilumos kainos?

Situacija kiekviename Lietuvos mieste yra šiek tiek skirtinga, nes yra daug faktorių, kurie koreguoja šilumos kainas. Daugelyje miestų šis rodiklis labiausiai priklauso nuo biokuro rinkos, išskyrus Vilnių, kuris vis dar degina daug dujų. Tačiau LTŠA prezidento teigimu, prognozuojama, kad šį sezoną mokesčiai už šildymą gali būti 10-27 proc. didesni nei pernai. Jis tvirtina, kad nors galutinės kainos dar nėra aiškios, bet pabrangimas tikrai bus.

Tuo tarpu, nors negalime kontroliuoti kuro, naudojamo šiluminei energijai išgauti, kainų, galime pasirūpinti savo būstų energiniu efektyvumu. Didžiausias potencialas, siekiant sumažinti išlaidas už šildymą, slypi renovacijoje.

„Visi namai turi šilumos apskaitą, kuria išmatuoja realų šilumos suvartojimą. Analizuodami šiuos skaičius matome, kiek konkrečiuose daugiabučiuose šilumos buvo suvartojama prieš renovaciją ir kiek suvartojama po jos. Skirtumai yra milžiniški – vartotojai po būsto modernizacijos gauna sąskaitas, kurios būna 2-3 kartus mažesnės, nei prieš tai buvusios. Ir kol vieni gyventojai tame pačiame mieste už šildymą moka virš 100 Eur, kiti, gyvenantys naujuose arba renovuotuose energetiškai efektyviuose būstuose, už šią paslaugą gali išleisti vos 20 Eur“, – pastebi V. Lukoševičius.

Didžiausios gyventojų baimės gali išsipildyti

Naujausio atlikto visuomenės nuomonės tyrimo rezultatai atskleidžia, kas labiausiai kelia nerimą renovuotinų daugiabučių gyventojams. Dauguma respondentų (po 46 proc.) nuogąstauja, kad šildymo kainos toliau ženkliai augs ir kad ateityje renovacija tik brangs. Beveik trečdalis – kad būstas praras savo vertę ir jo kaina, lyginant su renovuotu, ženkliai skirsis.

Stebint dabartines tendencijas, realu, kad šios nerenovuotų daugiabučių gyventojų baimės išsipildys – mokesčiai už šildymą tendencingai auga, o modernizacijos kaštus didina statybinių prekių kainų augimas.

Daugiabučio energinio efektyvumo didinimas augant šildymo kainoms padės sutaupyti daugiau. Net 59 proc. respondentų pasisakytų už jų daugiabučio namo renovaciją, net jei ir tai reikštų neišvengiamas papildomas išlaidas.

Užsakymo nr.: PT_88022299