O prasidėjo AVS istorija kone standartiškai – trys buvę bendradarbiai susėdo ir nusprendė: sukursime tokią kompaniją, kokioje dirbti patys visąlaik norėjome. Žinių visi sukaupę pakankamai, patirties – taip pat, tereikia sujungti savo kompetencijas ir imtis darbo. Pradėję verslą vos 20 kvadratinių metrų ofise, dvejų metų gimtadienį dabar švenčia kur kas didesnėse erdvėse, pačioje Klaipėdos širdyje su daugiau nei šimtu žmonių komanda.

Nors dirba ir Lietuvoje, pagrindinė įmonės veikla nukreipta į užsienio rinkas – Skandinavijos šalis ir visą Europą. AVS teikia visų tipų vamzdynų sistemų gamybos ir montavimo paslaugas, reikalingas laivų statybos bei pramonės srityse, užsiima laivų statyba, remontu ir modernizacijomis.

Vien tik sėkmės verslui būtų nepakakę

Sakoma, kad sėkmingi žmonės būna dvejų tipų: tie, kurie žino ką daro ir tie, kurie žino ko nori. Panašu, kad šiai trijulei tinka ir viena, ir kita. Tiesa, vien sėkmei visų nuopelnų nurašyti tikrai nereikėtų – dėl savo tikslo visiems teko kaip reikiant padirbėti.

„Verslą kuriantys žmonės dažnai sako, kad tai labai sunku. Mes galime pasakyti kuo mažiau supratimo ir žinių, tuo sunkiau, – juokiasi Vilius Bazaras, įmonės direktorius. – Iššūkių, su kuriais susidūrėme, netrūko nuo pat pradžių. Vis tik susiplanuotą biudžetą sėkmingai įgyvendinome jau per pirmus veiklos metus, tik visiškai kitaip, nei iš pradžių planavome.“

Pirmąją savo įmonę įkūrusi draugų kompanija kruopščiai apgalvojo visus „o kas, jeigu...“, tačiau numatyti vos po kelių mėnesių nuo atsidarymo užklupsiančios pandemijos tikrai negalėjo. Tik sureagavo į ją anaiptol neaudringai, o visiškai ramiai.

„O ką galėjome pakeisti šioje situacijoje? Viską mesti ir ieškoti stabilesnio uždarbio , arba ieškoti išeičių iš to, ką turime. Buvo laiko pasidaryti namų darbus, viską susidėlioti į vietas. Tikėjome savo vizija ir nenuleidome rankų, tad kovą užsidarius kone visam pasauliui, jau gegužę pradėjome intensyviai dirbti su naujais projektais“ – pasakoja Arnas Kaulius, vykdantysis direktorius.

Pirmuoju tramplynu į viršų, atvėrusiu naujas galimybes naujai įsikūrusiai įmonei, tapo stambus Švedijoje įgyvendintas projektas. Nors ir čia tikrai ne viskas klostėsi taip paprastai, kaip norėtųsi. Suderintas projektas jau buvo beveik atšauktas, tačiau lietuviai pasiduoti neketino – patys važiavo ir kone įkalbėjo užsakovus projektą tęsti.

„Kažkas galbūt tai pavadintų sėkme, bet jos iš tiesų buvo tik dalelytė. O visa kita – nuoseklūs, suplanuoti veiksmai ir darbas, kurio reikėjo įdėti tikrai nemažai, – sako Šarūnas Lekstutis, technikos direktorius. – Į naujas įmones visi žiūri atsargiai. Jei neturi plataus sąrašo įgyvendintų projektų, kuriuos galėtum pristatyti užsakovams, telieka pasikliauti savimi ir savo žiniomis. Tavimi arba patikės, arba ne – tik nuo tavęs viskas ir priklauso.“

Nors nelengvų iššūkių pirmaisiais įmonės veiklos metais netrūko, pasidžiaugti dabar jau tikrai yra kuo. Šiais metais viena didžiausių Europos laivų statybos ir remonto įmonių AVS kompanijai patikėjo pirmąjį Europoje projektą, technologiškai itin sudėtingą laivo dujovežio modernizaciją. Darbai turėjo būti atlikti preciziškai, o projekto įgyvendinimui laikas buvo ribotas, tad visai komandai teko kaip reikiant paplušėti. Tačiau pastangos atsiperka: savo atliekamų darbų kokybe užsienyje jau išgarsėjusiems lietuviams šis projektas neabejotinai atvers dar platesnes galimybes.

Planuoja sparčią plėtrą

Nuo dešimties iki šimto keturiasdešimties darbuotojų vos per dvejus metus – tokiais įmonės augimo tempais pasididžiuoti tikrai verta. Tačiau kaip tikina įmonės vadovai, tai – ne riba, mat sėkmingai veikiančiai įmonei projektų ir užsakymų tikrai netrūksta, o štai darbuotojų surasti – ne taip paprasta.

„Galime pasidžiaugti tikrai lojaliais ir patikimais darbuotojais, kurių gretos sparčiai auga. Dauguma jų ateina per rekomendacijas – išgirdę apie galimybę dirbti iš esamų mūsų darbuotojų, bendrų draugų ar pažįstamų. Gerų specialistų ieškome visada, tačiau jų – trūksta“, – sako Vilius Bazaras.

Kaip tikina pašnekovas, dirbant šioje srityje vien bendrųjų žinių nepakanka, reikia išmanyti tam tikrą darbo specifiką, kurios profesinėse ar aukštosiose mokyklose, deja, niekas nemoko. Realios patirties šios srities specialistai įgauna tik įsidarbinę, tad paklausti, ar į savo komandą priima ir naujokus, įmonės vadovai patikina – tikrai taip.

Tuo tikslu prieš pusmetį Klaipėdoje įrengė ir nemažų investicijų pareikalavusį virš 1000 kvadratinių metrų cechą – čia ne tik moko pradedančiuosius specialistus, bet ir dar labiau plečia įmonės veiklą – Suomijos, Prancūzijos bei kitų šalių laivų statybų įmonėms gamina vamzdynų sistemas bei įvairias plieno konstrukcijas.

„Sritis, kurioje dirbame, gana specifinė, o konkurencija tikrai nemenka, tad pritraukti patyrusius specialistus nėra lengva. Turėdami savo cechą, galime daugiau investuoti į būsimus darbuotojus – apmokyti juos čia, Lietuvoje, o tuomet pasiūlyti ir ilgalaikį darbą užsienio šalyse“, – sako Šarūnas Lekstutis.

Kadangi pagrindinę veiklą įmonė vykdo užsienyje, specialistai siunčiami dirbti į skirtingas šalis, pagrinde – Suomiją, Prancūziją, Švediją, Vokietiją, Olandiją, Ispaniją.

„Darbo grafiką su kiekvienu darbuotoju deriname individualiai, nes visų poreikiai yra skirtingi. Vieni suinteresuoti dirbti įprastu režimu – 6 savaites būti komandiruotėje, 2 savaites ilsėtis Lietuvoje, kiti nusiteikę padirbėti ilgiau, nes nuo to, be abejonės, priklauso ir uždarbis, – sako Vilius Bazaras. – Viskuo, ko darbuotojui gali prireikti, rūpinamės mes – suteikiame apgyvendinimą, apmokame visas keliones. Galima sakyti, darbuotojams lieka tik pasirūpinti savo maistu.“

Paklausus, kiek naujų darbuotojų AVS kompanija šiai dienai pasirengusi priimti, įmonės vadovai tikina – mažiausiai 50. Patyrę šios srities specialistai, be abejonės, labiausiai laukiami, tačiau stokojantiems patirties įmonė suteikia galimybę mokytis ar persikvalifikuoti. „Visko galima išmokti, svarbiausia, kad pats žmogus būtų motyvuotas ir norėtų dirbti“ – sako Arnas Kaulius.

Sėkmingai veikiančios lietuvių įmonės vadovai sustoti tikrai neketina. Artimiausiu metu planuoja plėsti veiklą ir įkurti kompanijas Prancūzijoje bei Norvegijoje, toliau diegti ir tobulinti projektų valdymo ir optimizavimo sistemas.

„Galime pasidžiaugti, kad mus oficialiai pripažino ir sertifikavo tarptautinė, visame pasaulyje žinoma audito įmonė „Bureau Veritas“, tad turime kokybės vadybos sistemos, suvirinimo kokybės bei plieno konstrukcijų gamybos kokybės sertifikatus , – sako Vilius Bazaras. – Visa tai, be abejonės, pasiekėme tik visos mūsų komandos dėka, su kuria jau spėjome įgyvendinti ne vieną svarbų projektą ir dar daugybę ketiname įgyvendinti ateityje.“

Užsakymo nr.: PT_88002247