Kokius kriterijus turi atitikti pacientas, kad nuspręstumėte, jog jis tinkamas kandidatas plaukų transplantacijai?

Tadas: iš tiesų, ne pacientas nusprendžia, kad jam reikia transplantacijos, o procedūrą atliekantis gydytojas. Todėl visų pirma pacientai atvyksta trichologo konsultacijai, kurios metu išaiškinama plaukų retėjimo/slinkimo priežastis, skiriamas neoperacinis gydymas. Jei to nepakanka, nes plikimas yra pažengęs, galima planuoti plaukų transplantacijos procedūrą čia pat - grožio terapijos ir chirurgijos klinikoje „Sugihara“.

Pasirinkus tai atlikti ne aukščiausiais kokybės ir saugumo standartais besivadovaujančioje klinikoje, jums jau tą pačią ar sekančią dieną bus atliktas plaukų persodinimas, nesvarbu, ar transplantacija jums yra reikalinga ir ar ją tikrai galima atlikti tikintis vešlių plaukų rezultato. Mūsų praktikoje, tik 2 – 3 iš dešimties pacientų, norinčių atlikti persodinimą, jis yra atliekamas. Taip yra todėl, jog siekiant gerų rezultatų pats svarbiausias aspektas yra tinkamų kandidatų atranka, persodinimas negali būti atliekamas visiems norintiems. Čia dažnai kyla konfliktas tarp medicininių indikacijų ir verslo interesų parduoti paslaugą visiems. Dažniausiai transplantacija atliekama androgenine alopecija sergantiems vyrams, kiek rečiau moterims. Kitas labai svarbus aspektas – donoriniai plaukai, kurie dažniausiai imami iš pakaušio nugarinės zonos. Jie turi būti pakankamai tankūs, būti be retėjimo požymių, o to įvertinti neįmanoma be gyvos paciento apžiūros, kurią prieš plaukų persodinimo procedūrą turi atlikti pats operuojantis gydytojas.

Rasa: nepakankamas donorinės zonos plaukų tankis yra dažniausias procedūros atlikimo galimybes ir apimtį ribojantis veiksnys europiečių populiacijoje. Turkija žinoma kaip šalis, kurioje atliekama daug ir didelės apimties tokių procedūrų, tačiau atkreipkite dėmesį, kad jų pateikiamuose rezultatuose dažniausiai rodomi tamsesnės odos ir tamsesnių storų plaukų savininkai. Lietuvių plaukai iš prigimties yra plonesni ir retesni, todėl jei dairydamiesi klinikos Turkijoje žiūrite į jų rezultatus, siūlyčiau ieškoti pavyzdžių, kurie labiausiai atitinka jūsų pačių plaukų spalvą ir tekstūrą. Tada galėsite įsivaizduoti, kokį rezultatą po plaukų persodinimo galima pasiekti. Taip pat svarbi skalpo odos kokybė – atliekant transplantaciją odoje neturi būti jokių bėrimo elementų, paraudimo ar pleiskanojimo bent keletą mėnesių iki procedūros, patys pacientai tokių skalpo odos pakitimų dažnai nepastebi, todėl prieš procedūrą ir yra būtina operuojančio gydytojo apžiūra.

Judu esate kolegos. Kiek metų kartu dirbate ir ar transplantacijos metu su pacientu būsite abu, ar keisitės? O gal kiekvienas turėsite savo pacientus?

Tadas: mudu su Rasa susipažinome dar studijų metais, nuo to laiko tapome geriausi draugai, 2015-aisiais kartu pasirinkome dermatovenerologijos kryptį. Plaukų transplantacijos procedūras Lietuvoje pradėjome 2019 m.

Transplantacijas dažniausiai atliekame kartu, procedūros metu pacientui teikiamas didžiausias dėmesys ir atidumas, todėl prie paciento galvos mūsų klinikoje dirba 2 – 3 gydytojai dar 2 – 3 slaugytojai mums asistuoja. Būtinas labai geras komandos įdirbis, kur kiekvienas žino savo funkcijas ir tolesnius veiksmus. O kadangi tai itin kruopštus ir didelio susikaupimo reikalaujantis darbas, būtinos reguliarios pertraukos. Teko susidurti kaip kitose klinikose gydytojas tik pasitinka ir išlydi pacientą, o visą procedūrą atlieka pagalbinis personalas. Toks darbo modelis visiškai netenkina mūsų požiūrio siekti maksimalaus saugumo ir atsakomybės už atliktą darbą.

Rasa: didesnės apimties transplantacijas atliekame kartu. Jei procedūra nesudėtinga (1000 folikulų yra apie 3000 plaukų, ir jais užpildomas tik nedidelis plotas ar randas), tada užtenka vieno gydytojo. Bet siekdami maksimalaus tankio dažniausiai tokios mažos apimties transplantacijų nedarome, todėl beveik visada dirbame kartu. Pacientą po procedūros prižiūri vienas iš mūsų, o kadangi procedūrą atliekame kartu, iš esmės tiek aš apie Tado, tiek Tadas apie mano pacientus žinome vienodai, net jei juos esame matę tik per operaciją.

Rasa A. Vankevičiūtė

Be to, tiek darbo, tiek laisvalaikio metu aptariame, kaip sekasi mūsų pacientams, diskutuojam apie tai, kokia gydymo taktika pasiteisintų labiausiai, kartu koreguojame gydymą. Kitaip sakant, pacientas gauna ne vieną, o du gydytojus, į kuriuos gali bet kada kreiptis.

Vienas dažniausių komplimentų, kurį gauname iš pacientų po atliktos procedūros, kad jos metu vyravo labai jauki ir draugiška atmosfera. Labai džiaugiamės, kad sugebėjome surinkti tokią komanda, kuri turi bendrą viziją – siekti maksimaliai gerų rezultatų ir nesustoti tobulėti.

Plaukų transplantacija – monotoniškas ir sekinantis, be galo kruopštus darbas. Kodėl jūs tai darote?

Tadas: visa dermatologija reikalauja itin didelio kruopštumo, tik gal to kitiems nesimato, todėl tai mūsų negąsdino. Monotonijos, žinoma, yra, tačiau ji neprailgsta, nes atskiri procedūros etapai trunka 1 – 3 val. Procedūros metu visą dieną praleidžiame su vienu pacientu, kai kitomis dienomis pamatome po 20 – 30 pacientų, tai net, sakyčiau, šiek tiek pailsime.

O plaukų transplantaciją, kurią šiandien atliekame grožio terapijos ir chirurgijos klinikoje „Sugihara“ pasirinkome todėl, kad Lietuvoje tai dar nėra išplėtota paslauga, norėjome išmokti, ko nebuvo rezidentūros studijose. Plaukų ligos yra itin opi problema, paveikianti didelę visuomenės dalį, o konservatyvaus gydymo galimybės dažnai yra ribotos, ir tarsi atsimušdavome į sieną, kai nelabai daugiau, kaip galėdavome padėti pacientams. Dabar galime pasiūlyti ilgalaikį sprendimą ir padėti žmonėms susigrąžinti prarastus plaukus.

Rasa: dar 2016 metais stažuodamiesi Miunchene susipažinome su trichologų darbu. Miuncheno dermatovenerologijos klinika yra viena didžiausių Europoje, teikia labai daug paslaugų. 2017 metais išvykome į Briuselyje vykstančius trichologijos kursus, kuriuos vedė patys garsiausi gydytojai trichologai iš Europos ir Amerikos, ir buvome sužavėti.

Gana kryptingai ėjome šiuo keliu, todėl, gavę pasiūlymą išmokti atlikti plaukų persodinimo procedūras, negalėjome jo atsisakyti ir iškeliavome į Jungtinius Arabų Emyratus. Gydant dermatologines ligas arba dirbant su estetinėmis procedūromis rezultatus gali gauti labai greitai ir labai gerus. Gydant plaukų ligas reikalingas ne tik kruopštumas, bet ir labai artimas ryšys su pacientu. Kantrybės reikia abiem pusėms, tačiau rezultatai dažnai prilygsta stebuklui. Manau, abu mus tai tiesiog žavi.

Darytis plaukų transplantacijų daug kas vyksta į Turkiją. Ten, sako, ir kaina žemesnė, ir medikai labiau patyrę. Kaip manote, ar bus norinčių šias procedūras darytis Lietuvoje?

Tadas: čia turbūt galioja taisyklė – taupus moka du kartus. O jūs norėtumėte vykti į Turkiją darytis plastinės operacijos ar tvarkytis dantų – juk irgi gerokai pigiau? Tačiau kažkaip pasitikime lietuviais medikais ir mieliau renkamės šias paslaugas Lietuvoje, kur mokame ne tik už kokybę, bet ir už saugias, Europos standartus, higienos normas atitinkančias paslaugas, o po jų atlikimo esame užtikrinti, kad nebūsime apgauti ar sužaloti.

Turkijoje iš tiesų yra apie 300 šias procedūras atliekančių klinikų, siūlomi „atostogų“ paketai į kuriuos įskaičiuota kelionė ir nakvynė viešbutyje už kartais labai žemą kainą (nuo 1300 EUR). Nors nei prieš, nei po persodinimo būti tiesioginiuose saulės spinduliuose negalima, taip pat negalima dengti ką tik įsodintų plaukų galvos apdangalais, reikia vengti prakaitavimo.

Tačiau kai mūsų pacientai pamato kokia didelė komanda reikalinga norint tinkamai atlikti šią procedūrą dar neretai užsimena, kad Lietuvoje yra per pigu. Klinikos Turkijoje jaučia didžiulę konkurenciją, dažnai sugalvoja keistų vadybinių triukų ar pažadų, kad prisiviliotų klientų, pvz., kuo didesnis folikulų skaičius (dažnai net viršijantis natūralų plaukų tankį), neskausminga anestezija, 99 proc. prigyjančių folikulų, vos porą dienų trunkantis gijimo laikotarpis ir kitokios su realybe prasilenkiančios frazės. Tačiau tiesa dažniausiai yra gerokai liūdnesnė – pacientams persodinama gerokai mažiau folikulų, nei parašyta dokumentuose, aišku net ne visi pacientai juos ir turi, procedūras atlieka medicininio išsilavinimo neturintys techniniai darbuotojai, tokios klinikos atlieka po 5 – 15 procedūrų per dieną. Viena plaukų transplantacija trunka nuo 4 iki 8 val., tad užduokime klausimą – kiek vienas ar du gydytojai gali padaryti tokių procedūrų per dieną? Iš esmės tokios procedūros, kurios metu šalia paciento nėra medicininį išsilavinimą turinčio žmogaus – gydytojo – yra nesaugios ir nelegalios, pacientai negauna tolesnės priežiūros, kuri yra itin svarbi norint pasiekti geriausius rezultatus, nėra ir tolimesnio tiesioginio bendravimo su operavusiu gydytoju, o juk tik tas, kas atliko procedūrą gali tiksliai žinoti, kokių rezultatų tikėtis ateityje.

Tadas Raudonis

O galbūt galima poprocedūrines konsultacijas atlikti nuotoliniu būdu?

Tadas: tikrai ne, reikalinga gyva apžiūra, dermatoskopija, ir tai turi atlikti patyręs gydytojas, kuris savo praktikoje matė ne vieną plaukų transplantaciją, nes komplikacijų po netinkamai atliktos procedūros gali būti įvairių.

Pacientai, kuriems buvo atlikta plaukų transplantacija Turkijoje, neretai į mus kreipiasi su komplikacijomis – antrine infekcija ar sunkiu seborėjiniu dermatitu, kurie lemia gerokai blogiau prigyjančius arba visai neprigyjančius folikulus, skirtingomis kryptimis augančius plaukelius, išnykusiu jutimu galvos odoje dėl netinkamai atlikto nuskausminimo ir pažeistų galvos odos nervų, veido edemos. Todėl tikrai esame ramūs – žmonių, norinčių atlikti šias procedūras Lietuvoje, kur siūlomos saugios ir kokybiškos paslaugos, o po procedūros užtikrinama ilgalaikė priežiūra, yra pakankamai.

Rasa: Turkijoje galima rasti klinikų, kurios plaukų persodinimus atlieka tikrai pigiai, tačiau ir sąlygos jose ne auksu blizga. Jei klinika moderni, taikanti aukščiausius standartus, joje kainos tokios pat, kaip Lietuvoje. Lietuva nėra didelė šalis, mums būtų gėda darbą atlikti nekokybiškai. O pacientui išvykus iš Turkijos ir grįžus į Lietuvą, daugiau jokio kontakto su klinika jis nebeturi, geriausiu atveju susirašo telefonu arba nuotolinės konsultacijos metu. Plaukų persodinimo rinkoje Lietuva iš tiesų atrodo patraukliai, Didžiojoje Britanijoje folikulo kaina siekia iki 10 svarų, Ispanijoje apie 8 eurus, Lietuvoje folikulo kaina apie 3 eurai.

Plaukų transplantacija

Šiam pacientui prieš 12 mėnesių Turkijoje atlikta 2600 folikulų transplantacija. Donorinė zona gijo keletą mėnesių, vis dar išlieka jos nejautra. Įsodintų plaukelių zonoje antrinė infekcija - gausios pleiskanos, stipriai paraudusi oda, akivaizdžiai matomi įsodinti stambūs ir reti folikulai lemia nenatūralų vaizdą.

Plaukų transplantacija

Šiam pacientui prieš 3 metus atlikta tariamai 3000 folikulų transplantacija priekinėje plaukų linijoje, plaukų tankis mažiau nei patenkinamas. Pacientas kreipėsi norėdamas atlikti korekciją Lietuvoje, tačiau donorinės zonos tankis jau buvo nebepakankamas po pirmos persodinimo procedūros Turkijoje.

Plaukų transplantacija

Pacientas 4 mėn. po transplantacijos dar negali viešumoje nusiimti kepurės, nes visa zona stipriai paraudusi ir pleiskanojanti. Prireikė net 3 mėnesių intensyvaus gydymo, kol paraudimas išnyko.

Kokie jūsų dueto privalumai prieš kitas klinikas ir kitus gydytojus trichologus?

Tadas ir Rasa: konsultuojame pacientus atskirai, tačiau beveik visada mūsų nuomonė dėl diagnozės ar gydymo yra vienoda. Abu baigėme studijas toje pačioje aukštojoje mokykloje – Vilniaus universitete, mokėmės iš geriausių Lietuvos, Europos, JAV trichologų stažuotėse ir konferencijose Vokietijoje, Austrijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, JAE ir kitose šalyse.

Praktikoje tinkamai pritaikę sukauptas žinias pasiekiame tikrai nuostabių rezultatų, visada konsultuojamės tarpusavyje dėl sudėtingesnių atvejų, palaikome ryšius ir gerus santykius su savo mokytojais. Be to, dirbdami trichologais, kasdien sutinkame pacientų, kurie skundžiasi plaukų problemomis. Esame gerai „pasikaustę“ šioje srityje ir matę daug skirtingų žmonių bei skirtingų situacijų. Viena yra teorija, visai kas kita – teorinių žinių pritaikymas praktikoje.

Kiek transplantacijų jau esate atlikę, ir gal jau susidariusi būsimų pacientų eilė?

Abu: būtų sunku nurodyti tikslų skaičių. Vidutiniškai per mėnesį atliekame 3 – 5 plaukų persodinimo procedūras. Dar yra apie 2000 žmonių, kuriems taip ir neprireikė transplantacijos, nes užteko paskirto neoperacinio gydymo. Turime ir laukiančių pacientų eiles, kai kuriems tenka palaukti ir keletą mėnesių.

Kaip vyksta pati plaukų persodinimo procedūra?

Tadas: procedūra atliekama grožio terapijos ir chirurgijos klinikoje „Sugihara“, trunka apie 6 – 8 valandas. Ryte pradedame nuo konsultacijos, per kurią paaiškiname, kas šiandien bus daroma ir kaip viskas vyks, ką reikės daryti po procedūros.

Iš pradžių milimetro tikslumu pasižymime zonas, į kurias bus sodinami plaukai, aptariame jas su pacientu. Vėliau procedūros vietoje nutrumpinami plaukai, atliekama vietinė anestezija – tai vienintelis šiek tiek pacientui nemalonus etapas, trunkantis 2 – 3 minutes.

Recipiento (kur bus sodinami plaukai) zonoje specialiu mažu skalpeliu (1 – 1,4 mm ilgio) tinkamu kampu padaromi maži pjūviai. Taip iškart žinome, kiek tiksliai turime gauti donorinių (transplantuojamų) folikulų. Vėliau pacientas apsiverčia ant pilvo, ir dirbame jo donoro zonoje – mažu grąžteliu išimami donoriniai folikulai iš pakaušio srities. Visas procesas užtrunka apie 3 valandas.

Lieka paskutinis etapas – folikulai įstatomi į procedūros pradžioje padarytas skylutes. Po operacijos pacientas gali iškart vykti namo, o po 3 dienų atvykti pirmajai apžiūrai ir išsiplauti galvą.

Rasa: visos operacijos metu pacientas tiesiog ilsisi, o pati procedūra daug malonesnė už apsilankymą odontologo kabinete. Pas mus groja muzika, visos procedūros metu pacientas gali bendrauti su personalu, todėl laikas neprailgsta. Darome pertraukas, kurių metų galima pailsėti ar pavalgyti.

Užsakymo nr.: PT_87986989