Istorija: pirmieji kūrėjai XVI a. jūrų keliautojai

Nors yra žinoma, kad šaltos brandintos kavos gėrimas buvo gaminamas daugelyje šalių, tačiau pirmą kartą oficialiai jis paminėtas Japonijoje. Manoma, kad japonai šio būdo išmoko iš atvykėlių olandų. Olandiška kava buvo virtas koncentratas, kurį prekybininkai ir jūreiviai laivuose gabeno cisternomis. Norint mėgautis šia kava nereikėjo pavojingos ugnies, ją buvo galima išpilstyti į butelius ir parduoti uoste. Japonai savo ruožtu, tuo metu jau turėjo šaltą arbatą, tad nesunkiai sujungė šias dvi technologijas sukurdami unikalųjį ‘‘Cold Brew“ metodą. Subtilieji tekančios saulės šalies gyventojai netgi išrado elegantiškus Cold drip prietaisus kavai virti viešosiose erdvėse, taip kavos ruošimą paversdami ypatingu ritualu. Tokiu būdu 1600 m. Kyoto užfiksuotas šis kavos ruošimo principas ėmė plačiai plisti po pasaulį ir kurį laiką buvo vadinamas tiesiog „Kyoto stiliaus kava“ (angl, Kyoto-style coffee). Iki 1800 gėrimas sėkmingai paplito Azijoje ir Europoje, nes buvo patogu kavos koncentrato turėti su savimi ir bet kada jį pašildyti ar vartoti šaltą. Unikalių savybių dėka brandinta kava suvaidino gyvybiškai svarbų vaidmenį net karo metu, ‘‘Cold Brew“ buvo išpilstomas į butelius ir siunčiamas Europos kariams.

Esminis ingredientas - temperatūra

Šaltai virtos kavos gamyba nereikalauja jokios ypatingos įrangos. Viskas, ko reikia, yra kava, vanduo, virimo indas ir filtras arba sietelis. Mėgstamą kavos rūšį supilame į didelį indą su vandeniu, gerai išmaišome ir paliekame šaldytuve nuo 8 iki 24h. Subrandintą kavą filtruojame ir belieka pasirinkti pagal kokį receptą ruošite ‘‘Cold Brew“ kokteilį. Taip pagamintą kavos koncentratą galima laikyti šaldytuve maždaug savaitę, tad labai patogu lengvai ir greitai išbandyti skirtingus receptus ir nustebinti save bei netikėtus svečius. Patariame kavą užpilti tik filtruotu vandeniu – tai turi įtakos skonio savybėms. Laikymo šaldytuve laikas neturėtų viršyti 24h. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad ‘‘Cold Brew“ kofeino yra daugiau nei įprasta, tad poros gardžių kokteilių per dieną pakaks. Kaip sakoma gero po truputį, juolab, kad šį ypatumą atsveria gausūs privalumai. ‘‘Cold Brew“ kava natūraliai saldesnė, tad galima atsisakyti cukraus arba ženkliai sumažinti jo kiekį. Taip pat joje yra perpus mažiau rūgštelės, o tai saugo dantis ir skrandį. Taip pat ji pasižymi gerokai didesniu vertingųjų antioksidantų kiekiu negu įprasta kava. Šaltasis kavos brandinimas suteikia tos pačios rūšies pupelėms visiškai kitokį, sodresnį ir saldesnį skonį, kuris yra toks universalus, kad kava gali būti naudojama daugelyje receptų, tokių kaip alkoholiniai kokteiliai, gėrimai be alkoholio, ledai ar net pyragai. Puikiai tinka ir su gazuotais gėrimais - Tonic'ais, Rose limonadais, Russian Swepps'u ar kitais jūsų mėgstamais gėrimais. Vienas didžiausių ‘‘Cold Brew“ privalumų - patogumas. Pasigaminus didesnį kiekį galima ilgai eksperimentuoti ir mėgautis gaiviais kavos kokteiliais, kuriems sugaišite vos kelias minutes. Nenuostabu, kad šis gėrimas vasarą itin mėgstamas ne tik lankytojų, bet ir baristų.

Jeigu susigundėte paragauti šios ypatingos kavos, siūlome pažiūrėti trumpas video instrukcijas, kuriose skaniausius Vero Cafe vasariškus receptus pristato kavos technologė Eglė Mačiulskytė.

Cold brew su toniku

Coldbrew Tonic

Jeigu jūs mėgstate nebanalius kokteilius išbandykite šį ‘‘Cold Brew“ su toniku receptą. Užpilta filtruotu vandeniu ir 12 valandų brandinta šaldytuve kava įgauna sodrų ir maloniai saldų skonį, kurį pagardinus toniku, ledu bei citrina galime mėgautis itin gaiviu kokteiliu. Mūsų manymu, šiuo atveju idealiai tinka Kenijos kava.

Cold Brew su uogomis

Coldbrew uogos

Labiau sezoniško kokteilio sugalvoti neįmanoma. Vietoje ledukų šį kartą naudojame šaldytas uogas, užpilame jas Cold Brew ir šlovinam vasarą skandindami malonumą kavoje. Gėrimui naudojamos Kenijos Karirų kavos uogiškos natos susilieja su tikromis uogomis į harmoningą skonio kompoziciją, tad mes rekomenduojame pabandyti būtent šią kavos rūšį.

Šaldyti kavos kubeliai su kokosų pienu

Kubeliai

Mėgstantiems švelnios tekstūros gėrimus ir sveikesnius produktus patiks šis receptas su augaliniu pienu. Pasigaminę ledukų iš Cold Brew kavos užpilame juos kokosu pienu ir lėtai mėgaujamės kokoso saldume tirpstančia kava. Šiam receptui renkamės Peru Vila Rica kavą ir French Press kavinuką.

Šalta Matcha su braškėmis

Matcha

Kartais kavą galima pakeisti arbata. Ypač jei tai vertingoji Matcha dėl savo unikalių savybių labai vertinama Japonijoje. Ledukai, kokosų pienas ir braškių uogienė suteikia gėrimui gaivumo ir saldumo.

Esame pasiilgę kelionių bei patirčių įvairovės, tad kol negalime pasiekti tolimų kraštų ragaukime naujus įspūdžius namie ir atraskime išskirtinius skonius savo mieste . Kviečiame paskanauti cold brew kavos kokteilių Her Exellency kavinėse. Jeigu nusprendėte kavos pasigaminti namuose užsukite į www.verocafe.lt

Užsakymo nr.: PT_87933745

Dalintis
Nuomonės