Sėdėdami:

1) Pasukiokite kiekvienos kojos čiurną po 20 kartų į kiekvieną pusę.
2) Pasūpuokite abi kojas pirmyn ir atgal – kartokite 20 kartų.
3) „Pažirkliuokite“ kojomis pakaitomis tai į kairę pusę, tai į dešinę pusę. Kartokite po 20 kartų.
4) Palankstykite kiekvienos kojos pėdą aukštyn ir žemyn – kartokite 20 kartų.

Patarimas: pakelkite kojas aukščiau širdies lygio dar dirbdami biure arba grįžę namo. Tai padeda kraujui lengviau grįžti į širdį ir mažina kraujo stazę apatinėse kojų dalyse – po truputėlį nuslūgsta skausmas ir nuovargis.

Stovėdami ir eidami:

5) Pavaikščiokite ant pirštų galų bent kelias minutes per dieną.
6) Perkelkite savo kūno svorį tai ant kojų pirštų, tai ant kulno - kartokite 20 kartų (taip pajudėti galite prie kavos aparato ar prie kopijavimo aparato);
7) Vietoje lifto rinkitės laiptus – tai puikus būdas sportuoti „nesportuojant“;
8) Kasdien spartesniu žingsniu pavaikščiokite bent apie pusvalandį – tokia mankšta padės palaikyti ne tik sveikas venas, bet ir sveiką širdį.

Patarimas: vaikščiokite visuomet, vos tik turite tam galimybę. Vietoje automobilio rinkitės ėjimą pėsčiomis arba dviratį. Pasvarstykite - jei parduotuvė visai šalia, ar būtina į ją važiuoti automobiliu?

Dar gulėdami lovoje:

9) Gerai pasirąžykite – patempkite tai vieną, tai kitą koją – pakartokite keletą kartų;
10) Paimituokite dviračio mynimą – taip „minkite“ bent minutę;
11) Atsigulkite šonu. Apačioje esančią koją šiek tiek sulenkite, susikurkite patogią atramą ranka. Kelkite kiekvieną koją pakaitomis po 20 kartų;
12) Švelniai pamasažuokite, paglostykite savo kojas ir nusiteikite dar vienai gerai dienai.
Patarimas: jei po šios mankštos dar pavaikščiosite basi ant gruoblėto kilimo ar rasotos žolės, tuomet gausite kompleksinį efektą.

3 priemonės, padedančios palaikyti kojų lengvumą

Be aukščiau išvardintų 12 pratimų siūlome ir 3 veiksmingas priemones, padedančias palaikyti kojų lengvumą, išvengti jų skausmo, nuovargio bei tinimo:

1) Kompresinės kojinės padeda palaikyti geresnę mikrocirkuliaciją ir sumažinti kojų tinimo tikimybę. Be to, elastinis trikotažas padeda išvengti pavojingų venų ligų komplikacijų, kurių galimybė ypatingai padidėja per ilgas keliones, nėštumą, po operacijų ir t.t.
2) Lioton gelis su didele heparino natrio druskos koncentracija padeda mažinti kojų patinimą, skausmą ir greitai grąžinti jų lengvumą. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.
3) Geriamieji venotonikai, pavyzdžiui, mikronizuota ir išvalyta flavonoidų frakcija padeda didinti venų tonusą ir pagerinti jų pasipriešinimą, todėl veikia kaip kraujagysles apsaugantys preparatai. Dėl jų vartojimo konkrečiu atveju taip pat rekomenduojama pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Užsakymo nr.: PT_87914025