Pagrindinės šlubavimo priežastys pateiktos lentelėje:

Ortopedinių ligų priežastys labai įvairios. Nekalbant apie traumas, sąnarių ligas sukelia kompleksas priežasčių. Ir tai lemia gyvūnų, veislė, genetika, laikymo sąlygos, fizinis aktyvumas, svoris. Kitaip tariant ar gyvūnui pasireikš ortopedinės problemos ar ne, labai priklauso nuo šeimininko. Mes visada šeimininkams sakome, kad gyvūnas būtų sveikas svarbiausia užtikrinti du dalykus: normalus (arba mažesnis, jei gyvūnas dar auga) svoris ir reguliarus fizinis aktyvumas, mažiausiai 20 minučių du kartus per dieną (visada su pavadėliu, jei gyvūnas auga). Jei nebus laikomasi šių dviejų sąlygų, visos kitos priemonės bus bevertės. Egzistuoja mitas, jog augančiam gyvūnui reikalingi papildai, tačiau jie neturės jokios įtakos, jei gyvūnas turės viršsvorio ir fizinis aktyvumas bus nereguliarus.

Laikantis tokių gairių – daugumos šlubavimą sukeliančių ligų pavyks išvengti. Tačiau, jei visgi pastebite šlubavimo epizodus ir jūsų gyvūnas dar augantis, būtina kreiptis pas veterinarijos gydytoją. Reikia atsiminti, jog gyvūnas po milimetrą kasdien auga ir jei dėl paprastos traumos šis augimas kažkuriame kaule sutrinka, tai iššaukia sąnarių nekongruenciją/paviršių neatitikimą vienas kitam, o tai vėliau sukelia sąnarių ligas. Yra šeimininkų manančių, jog jaunas kartas nuo karto šlubuojantis šuo, „šlubavimą“ išaugs, tačiau tai nėra tiesa. Problemų gyvūnai neišauga, tiesiog pripranta prie skausmo ir vėl pradeda šlubuoti tik tuomet kada liga pažengusi ir didžioji sąnario dalis sužalota. Tokiais atvejais gydymas nebūna efektyvus ir kojos funkcija visiškai neatsistato. Jei šlubavimas pasireiškia suaugusiam gyvūnui – galima keletą dienų pastebėti ir į veterinarą kreiptis, jei per 3 dienas šlubavimas neišnyksta ir ryškėja.

Kartais šlubavimą labiau sunku pastebėti, tad reikėtų atsiminti tris kriterijus pagal kuriuos galima atskirti ar augintinis turi ortopedinių problemų. Pirma, vaikštant reikia atkreipti dėmesį į gyvūno galvos judesius, įprastai galva beveik nejuda. Jei gyvūnui pasireiškia problema, priekinėje kojoje einant galvos judesiai padidėja, t.y. aukštai pakelia ir žemai nuleidžia galvą. Antra, įprastai gyvūno nugara visada tiesi, tad reikia atkreipti dėmesį ar gyvūnas netapo susikūprinęs. Ir trečia, žingsniai visada vienodo ilgio. T.y. priekines kojas, tiek kairę tiek dešinę, turi dėti vienodai toli į priekį, o galinę koją turi statyti į priekinės kojos vietą.

Šiuo metu Lietuvos veterinarinė medicina mažai atsilieka nuo žmonių medicinos, todėl visos ortopedinės ligos gali būti išspręstos taikant artroskopines procedūras, endoprotezuojant sąnarius, įvedant specialius implantus neleidžiant toliau žaloti sąnarių. Tačiau, kad gydymas būtų sėkmingas, svarbu laiku ir tiksliai diagnozuoti ligas, todėl, pasireiškus šlubavimui, nerekomenduojama laukti ir būtina kreiptis į ortopedijos srityje besispecializuojantį veterinarijos gydytoją.

Užsakymo nr.: PT_87906637