Atpalaiduoti fosforą iš sunkiai prieinamų junginių gali mikroorganizmai. Jie agroekosistemose plačiai paplitę – jų kiekis kukurūzų rizosferoje siekia 45 proc. nuo bendro mikroorganizmų kiekio. Daug fosforą atpalaiduojančių mikroorganizmų susikaupia cukrinių runkelių šaknų rizosferoje, o kviečių, miežių, rapsų, žirnių rizosferoje jų esmingai mažiau, tai reiškia, kad siekiant optimalaus augalų produktyvumo, rekomenduotina panaudoti preparatus, atpalaiduojančius fosforą iš augalams sunkiai prieinamų junginių.

UAB „Bioenergy LT“ ir mokslo įstaigų laboratorijose gauti duomenys leidžia daryti išvadą, kad fosforo atpalaidavimas iš sunkiai prieinamų junginių vyksta dėl mikroorganizmų veiklos. Jau seniai žinoma, kad dirvožemyje, ypač augalų šaknų rizosferoje, yra daugybė mikroorganizmų rūšių, vaidinančių svarbų vaidmenį augalams augant ir formuojant produktyvumą. Fosfatus tirpinančios bakterijos praktikoje, kaip biotrąšos (vadinkim taip fosforą atpalaiduojančias bakterijas), naudojamos nuo 1950-ųjų (Kudashev, 1956; Krasilinikov, 1957).

Brangstančių trąšų kontekste bei kalbant apie žaliojo kurso reikalavimus, šių mikroorganizmų naudojimas, kaip aplinkai nekenksmingų biotrąšų, aiškiai padės taupyti ir saugoti aplinką, sumažinus brangių fosforo trąšų normas. Fosforo biotrąšos gali padėti padidinti augalams prieinamo fosforo atsargas dirvožemyje, padidinti biologinio azoto fiksavimo efektyvumą, nes yra tiesioginės sąsajos tarp fosforo ir azoto, bei pagerinti geležies ir cinko įsavinimą. Tyrimai su fosforą atpalaiduojančiomis bakterijomis parodė esmingą kukurūzų (Bulgarija, Lenkija, Rumunija) ir žieminių kviečių (Lietuva, Latvija, Čekija, Bulgarija ir kt.) derlingumo padidėjimą.

Fosforas yra esminis elementas, reguliuojantis augalų vegetatyvinių ir generatyvinių organų formavimąsi, dėl to jo svarba, siekiant optimalaus pasėlių produktyvumo, neginčytina. Tačiau netinkamas fosforo valdymas gali turėti rimtų pasekmių aplinkai. Šiandien turime sukaupę pakankamai informacijos apie biofizinius mechanizmus, susijusius su fosforo pernešimu šaknų zonoje, šis supratimas padeda UAB „Bioenergy LT“ specialistams kurti tvaresnes žemės ūkio technologijas, kuriose efektyviai naudojamas dirvožemyje esantis fosforas ir sumažinami šio elemento nuostoliai.

Vis dėlto nereikia galvoti, kad panaudojus fosforą atpalaiduojančių bakterijų preparatą Fosfix Plus, bet padarius eilę klaidingų sprendimų, problemos išsispręs. Padarius grubių klaidų ruošiant dirvas sėjai, sunkiai besivystanti augalų šaknų sistema apsunkina situaciją, dėl dirvožemio fizinių, cheminių ir biologinių savybių šaknų rizosferoje sutrinka dirvožemio ir šaknų sąsajos. Labai svarbu, kad augintojai tinkamai paruoštų dirvą sėjai, o vėliau įmonės konsultantai padės tinkamai įvertinti procesus, vykstančius šaknų rizosferoje, ir jų įtaką augalams visame lauke. Biologinių preparatų efektyvumas priklauso nuo augalų šaknų biofizinės sąveikos su dirvožemio poromis bei vandens ir maistinių medžiagų pernašos.

Šiuo metu ruošiamasi žieminių rapsų sėjai: daugelis augintojų pradėjo tinkamą dirvų ruošimą, ražienas apipurškė Ruinex, Bacto-C ir penergetic b deriniu. Vis gi padarius gerą pradžią svarbu nesuklysti vėlesniuose etapuose. Pasėjus rapsus, rekomenduotina išpurkšti fosforą atpalaiduojančių bakterijų preparatą Fosfix Plus. Kodėl? Kiekvienas augintojas supranta, kad rudenį augalams reikės sąlyginai daug fosforo, nuo kurio priklausys augalų pasiruošimas žiemai. Beriant trąšas, daugelis taupys, mažins normas. Kils daug klausimų. Ar trąšos ištirps ir pereis į dirvos tirpalą? Kiek augalai įsavins fosforo iš jų dėl dirvožemio fizinių ir cheminių savybių? Kad nereikėtų savęs apkrauti šiais klausimais ir ieškoti atsakymų, UAB Bioenergy LT rekomenduoja laiko patikrintą sprendimą – Fosfix Plus.

Visi žinome, kad pradiniame augimo etape labai svarbu padidinti lokalizuotą maisto medžiagų siurbimą, šaknys turi būti sveikos ir aktyvios, o šaknų eksudatai gali pakeisti maistinių medžiagų srautą, nes yra žinoma, kad jie padidina vandens sulaikymo ir transportavimo procesus, stimuliuoja sinergiją tarp atskirų mikroorganizmų, ištirpina mažiau judančias maistines medžiagas. Augintojams labai svarbu, kad augalai gebėtų auginti daug smulkių šaknelių, leidžiančių augalams išgauti iš dirvožemio daugiau maistinių medžiagų. Šaknų plaukeliai padeda augalams įsitvirtinti, kartu jie sutvirtina ir dirvožemį. Plaukeliai modifikuoja šaknų rizosferą ir leidžia šaknims įsavinti daugiau lengvai prieinamo fosforo. Dėl to sakoma, kad „nėra fosforo – nėra šaknų, nėra šaknų – nėra fosforo“. Kaip paspartinti šakniaplaukių augimą? Praktika rodo, kad išpurškus Bactoforce, esmingai padidėja šaknų augimas, tai susiję su gerųjų mikroorganizmų populiacijos pagausėjimu šaknų rizosferoje.

Darytina išvada: atpalaidavus fosforą iš dirvožemyje augalams neprieinamų junginių, reikia padidinti jo patekimo galimybes į augalą, dėl to reikia padidinti šaknų paviršių. Viskas paprasta – purškiame Fosfix Plus derinyje su Bactoforce. Šis tandemas dėl derinimo su augalų apsaugos priemonėmis ir didelio efektyvumo patinka ne tik Lietuvos ūkininkams – jį pamėgę ir kitų šalių rapsų bei kviečių augintojai.

Daugiau informacijos www.bioenergy.lt

Užsakymo nr.: PT_87882659