Lietuvos mokslo tarybos vykdomai studentų mokslinių tyrimų ir praktikos programai skaičiuojant dešimtmetį, Gamtos ir technikos mokslų komiteto pirmininkas prof. Ričardas Rotomskis džiaugiasi, jog vis daugiau jaunų žmonių renkasi mokslininko profesiją.

„Malonu, kad turime didelį būrį jaunų, entuziastingų žmonių, kurie nori palaikyti žinių šviesą ir ją skleisti, parodyti, kad daugelį dalykų galima padaryti čia, Lietuvoje, ir kartu pritaikyti turimas žinias, sprendžiant įvairias problemas“, – sako profesorius.

Siekiant skatinti studentų įsitraukimą į mokslinę veiklą, kelti jų kvalifikaciją, vystyti jų idėjas bei išsaugoti jaunąją mokslininkų kartą Lietuvoje, Lietuvos mokslo taryba vykdo programą, kuri bakalauro ir magistro studijų metu suteikia studentams galimybę vykdyti dviejų semestrų trukmės mokslinius tyrimus laisvu nuo studijų metu, vadovaujant patyrusiems mokslininkams ar tyrėjams.

Kaip pasakoja Ilona Monstavičienė, Lietuvos mokslo tarybos Mokslo fondo ES struktūrinės paramos tyrėjų gebėjimams ugdyti skyriaus programų koordinatorė, priemonė, skirta kelti studentų kvalifikaciją per praktinę ir mokslinę veiklą, įgyvendinama nuo 2012 m.

„Jau pirmojoje ar antrojoje studijų pakopose, tapę jaunaisiais tyrėjais, studentai realiai susipažįsta su mokslinių tyrimų metodais, tyrimų eiga, mokosi formuluoti tyrimų hipotezes, išvadas. Baigę įgyvendinti projektus, studentai kasmet Lietuvos mokslo tarybos organizuojamose konferencijose skaito mokslinius pranešimus, kurių metu pristato savo vykdytus tyrimus, pasiektus rezultatus. Taip jie įgyja dar daugiau patirties, reikalingos siekiant mokslininko karjeros“, – sako programos koordinatorė.

Kaip pasakoja specialistė, jauniesiems tyrėjams mokslinis darbas, tyrimai dažniausiai yra labai artimi, nes jie jau būna susipažinę su moksline veikla, tačiau siekia kelti savo kvalifikaciją: generuoti ir įgyvendinti idėjas, mokytis iš patyrusių mokslininkų, tobulinti save praktikoje. Tapti jaunuoju tyrėju ir gauti Lietuvos mokslo tarybos finansavimą gali studentai, kurie turi ne mažesnį nei 8 balų studijuojamų dalykų vidurkį, taip pat jei atitinka numatytus atrankos kriterijus.

„Keliamą minimalaus balų reikalavimą atitinkantys studentai yra vertinami konkurso būdu. Vienas iš svarbiausių kriterijų – praktika. Daug dėmesio atkreipiame į tai, ar studentas iki šiol yra pristatęs kokį nors pranešimą konferencijose, ar yra atlikęs kokį nors tyrimą, ar kitu būdu prisidėjęs prie mokslinio darbo. Kai kam gali pasirodyti, kad pirmo ar antro kurso studentai dar tik ieško savęs, nėra apsisprendę dėl savo ateities, tačiau išties sutinkame labai daug jaunų žmonių, kurie yra dalyvavę ne vienoje tarptautinėje konferencijose ar prisidėję prie mokslinių straipsnių išleidimo“, – pasakoja I. Monstavičienė.

Žingeidūs ir ambicingi

Besiruošiantiems tapti jaunaisiais tyrėjais bei savo gyvenimo kelią sieti su mokslu, prof. R. Rotomskis pirmiausia pataria laikytis nuoseklumo, nesivadovauti vien tik spėlionėmis ar hipotezėmis.

„Kopdami į mokslo viršūnę, išmokite jo abėcėlę. Tai reiškia, kad niekada nereikėtų imtis naujų dalykų kol nėra išmokti ankstesni. Mokslo ir žinių pagrindas visuomet turi būti tvirtas, todėl tik žingsnis po žingsnio galima kilti į mokslo aukštumas. Žinių stokos nereikėtų bandyti pridengti spėjimais ir hipotezėmis. Nors fantazijos ir hipotezės nėra blogai, tačiau didelę dalį savo žinių reikia remti faktais, tyrimais ir juodu darbu, – teigia profesorius. – Studijuodami, eksperimentuodami, stebėdami stenkitės nelikti faktų paviršiuje. Turite įsigilinti į reiškinį ir problemas spręsti praktiškai. Nepavirskite faktų archyvarais – nedėkite savo žinių į gilius stalčius, nes žinios turi būti skleidžiamos. Na, ir, žinoma, niekada nereikėtų galvoti, kad jau viską žinote. Egzistuoja kelios pažinimo stadijos: „viską žinau“, „nieko nežinau“ ir „žinau, ko anksčiau nežinojau“. Visuomet atsiras tai, ko nežinote, todėl labai patariu nesustoti pažinimo kelyje.“

Pasiteiravus, koks jaunimas renkasi jaunojo tyrėjo kelią, Lietuvos mokslo tarybos atstovė I. Monstavičienė tikina: visus juos sieja viena esminė savybė – didelės ambicijos.

„Jaunieji tyrėjai neabejotinai yra ypatingai ambicingi ir į mus kreipiasi tikrai ne dėl stipendijų ar finansavimo darbo priemonėms įsigyti. Studentai į Lietuvos mokslo tarybą ateina su tikslu tobulėti, kelti savo kvalifikaciją ir siekti užsibrėžtų tikslų. Jaunimas tiki tuo, ką daro, tiki savo idėjomis, yra žingeidus ir visuomet galvoja apie ateitį. Kartais juokaujame, kad kai kurių studentų idėjos būna net per daug ambicingos, tačiau tai ir yra gero mokslininko bruožas – siekti maksimumo“, – teigia pašnekovė.

Studentai, atlikę mokslinius tyrimus, įgauna neįkainojamos patirties, kuri jiems neabejotinai atveria kelius platesnėms profesinėms galimybėms.

„Bendraujant su pačiais studentais dažnai tenka išgirsti sėkmės istorijų, kuomet padirbėję su mokslininkais, studentai įsidarbina konkrečiose institucijoje, kitus patys darbų vadovai pasikviečia kurti naujus projektus, apmoko ir toliau skatina tobulėti. Tad galimybė gauti darbą, būti pastebėtu ir pripažintu po tokios praktikos tikrai gerokai išauga“, – tikina Lietuvos mokslo tarybos atstovė.

Kalbėdama apie jaunuosius tyrėjus ir jų svarbą Lietuvai, I. Monstavičienė pastebi, kad sąlygos ir galimybės mūsų šalyje niekuo nenusileidžia suteikiamoms užsienio valstybėse, todėl labai svarbu, kad šviesiausi protai ir unikalios idėjos liktų Lietuvoje ir prisidėtų prie mūsų šalies garsinimo tarptautiniu mastu.

„Lietuvoje mes turime puikią mokslinių tyrimų infrastruktūrą jaunimui tobulėti, dirbti su gera, šiuolaikiška įranga, patyrusiais mokslininkais ir taip kelti savo kvalifikaciją bei mokslininko keliu Lietuvoje. Siekiame parodyti studentams, kad jie mums yra svarbūs ir kad jie yra mūsų šalies mokslo ateitis. Todėl mūsų tikslas ir yra skatinti studentus pasilikti Lietuvoje bei suteikti jiems geriausias sąlygas. Norime, kad ne tik patyrę, ilgametę patirtį turintys mokslininkai galėtų garsinti Lietuvą, bet ir augtų nauja karta, kuri ateityje galėtų pasigirti ne ką mažesniais pasiekimais“, – sako I. Monstavičienė.

Finansuoja Europos socialinis fondas

Užsakymo nr.: PT_87786355