Siekiant paskatinti jaunuolius rinktis paklausias ir verslui reikalingiausias profesijas, regiono darbdaviai ne tik siūlo didesnį nei vidutinį atlyginimą, bet ir svarstytų prisidėti skiriant stipendijas studentams, liekantiems studijuoti savo regione.

Trūks ne tik specialistų, bet ir vadovų

Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų atlikto „Reikalingiausių profesijų tyrimo Šiaulių ir Telšių apskrityse“ metu buvo apklausta 8617 darbuotojų iš 111 Šiaulių, Mažeikių, Telšių, Joniškio, Kelmės ir Radviliškio rajonų įmonių, veikiančių gamybos, paslaugų, prekybos, statybos ir transporto srityse.

„Tyrime dalyvavusios įmonės sako, kad per trejus metus joms trūks ne tik aukštos kvalifikacijos specialistų, bet ir vadovų, ypač pardavimų ir rinkodaros srityse. Vidutinio ir aukštesnio lygmens vadovai norėtų tobulintis, baigti vadovų MBA programą, tačiau to padaryti Šiauliuose nėra galimybės, o išvažiuoti ilgesniam laikui gali ne visi. Tačiau opiausia problema — inžinierių trūkumas: beveik trečdalis trūkstamų profesijų sąraše yra inžinierių profesijos“, — sako vienas iš tyrimo iniciatorių, Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų Švietimo komiteto pirmininkas, UAB „Jupojos technika“ direktorius Raimundas Vaišvilas.

Per trejus ateinančius metus Šiaulių regiono įmonės galėtų įdarbinti daugiau kaip 1270 inžinierių. Regione ypač trūks technologijų ir gamybos inžinierių, mechanikos inžinierių konstruktorių bei įrenginių techninės priežiūros inžinierių. Trūks ir beveik visų informacinių technologijų profesijų atstovų: per trejus metus Šiaulių regiono įmonės galėtų įdarbinti bent 480 IT specialistų.

„Esame realistai, suprantame, kad dauguma studijas Vilniuje ir Kaune baigusių jaunų specialistų liks ten, kur jau įleido šaknis. Dalis jų emigruoja, tad į regioną sugrįš tik apie 5-10 procentų baigusiųjų studijas kituose miestuose. Išeitis būtų rengti reikiamus specialistus pačiame Šiaulių regione, todėl aktyviai kalbamės su regiono aukštosiomis mokyklomis ir ieškome bendradarbiavimo modelių“, — sako R. Vaišvilas.

Tyrimas atskleidė, kad 35 proc. apklaustų įmonių, daugiausia iš gamybos ir paslaugų sektorių, sutiktų skirti stipendiją jaunuoliams, pasirinkusiems įgyti verslui itin reikalingas profesijas.

Perkeliamųjų kompetencijų svarba

Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos direktorė Renata Bilbokaitė primena, kad Šiaulių regione visų akademijos siūlomų programų absolventai susiranda darbą dar studijuodami ir tampa kvalifikuotais darbuotojais. Pasak jos, svarbiausia — kartu su darbdaviais rasti svertų, kurie pasirinkimą likti studijuoti ir dirbti savo regione darytų patraukų. Stipendijos pasirinkusiems reikalingiausias profesijas — viena iš jų.

„Akademija siūlo programas, kurios yra patikrintos laiko ir buvo paklausiausios tarp stojančiųjų. Tarp jų — programų sistemų, ekonomikos, finansų matematikos, elektronikos inžinerijos ir robotikos studijų programos. Pastaroji, verslo darbdavių požiūriu, yra itin patraukli, ją baigusieji nesunkiai prisitaiko dirbti bet kurios srities inžinerinį darbą. Akademija rengia universalių kompetencijų specialistus, kurie savo žinias ir gebėjimus gali panaudoti ne tik tiesiogiai dirbdami pagal savo specialybę, bet ir kur kas plačiau. Būtent tokių specialistų — universalių, gebančių mąstyti plačiau ir sistemiškiau, sukurti pridėtinę vertę savo įmonei, nori dauguma verslų“, — kalba dr. R. Bilbokaitė.

Užsakymo nr.: PT_87742039