Vakuumuoti produktai turi būti laikomi vėsiai

Vakuumatoriaus veikimo principas paprastas – jis tiesiog išsiurbia orą iš specialios pakuotės: maišelio ar indelio. Kauno technologijos universiteto Maisto instituto mokslininkas dr. Antanas Šarkinas komentuoja, kad tai sustabdo ar sulėtina procesus, kurie veikia bet kokį šviežią maistą.

„Aplinkos sąlygomis jis džiūsta, vysta, sąlytyje su deguonimi oksiduojasi, į produktus patenka ir juose dauginasi įvairūs mikroorganizmai, gedimo ar net ligų sukėlėjai. Taigi vakuumuotas maistas kokybiškas ir pilnas gerųjų savybių išlieka 2–3 kartus ilgiau. Priklausomai nuo produktų savybių, pakuotės ir laikymo temperatūros – ir dar ilgiau.

Electrolux

Dėl susikaupusių mikroorganizmų išskiriamų toksinų ir susidariusių paties maisto sudėtinių dalių skilimo produktų jis tampa pavojingas sveikatai, negana to, kai kurie mikroorganizmai dauginasi maiste nesukeldami gedimo bruožų. Vakuumavimas apsaugo nuo mikroorganizmų patekimo į produktus, apsunkina jų plitimą. A. Šarkinas tai paaiškina paprastai – vakuumatorius padeda išvengti apsinuodijimo: „Tai, mano manymu, yra vienas didžiausių maisto vakuumatoriaus pliusų, juk visgi sveikata žmogui svarbiausia.“

Vakuumavimas daugiausia naudojamas mėsai, pieno produktams ir žuviai pakuoti, tačiau tokiu būdu galima ruošti bei laikyti ir skystus produktus: košes, tyres, sriubas. Be to, lauke vasara – gausu vaisių, uogų ir daržovių. Šie produktai taip pat išliks šviežesni ilgesnį laiką. Tačiau net ir vakuumuotą maistą, kaip akcentuoja A. Šarkinas, būtina laikyti žemoje temperatūroje.

Electrolux

Padeda puoselėti šeimoje tvarumo idėjas

Šiuolaikiškų mobilių vakuumatorių valdymas – itin paprastas: tereikia uždėti prietaisą ant specialios talpos, vakuumavimo dėžutės ar maišelio ir vienu spustelėjimu jį įjungti, o pasiekus tinkamą vakuumą įrenginys automatiškai sustoja. Dėl šios priežasties buitinės technikos gamintojo „Electrolux“ mokymų vadovas Ignas Bernotas patikina, kad vakuumatoriumi gali naudotis ir savarankiški vaikai – pavyzdžiui, visai savaitei prisiruošti mėgstamų užkandžių priešpiečiams mokykloje.

Tuo pačiu namuose puoselėjamas sąmoningumas maisto švaistymo bei aplinkos taršos klausimais: kai kuriuose kartu su prietaisais komplektuojamuose indeliuose yra datos nustatymo funkcija, kuri palengvina saugomo maisto stebėjimą ir užtikrina, jog maistas nesuges ir jo neteks išmesti.

Electrolux

„Vakuumuoti produktai šaldiklyje ar šaldytuve saugomi daugkartinėse specialaus dizaino talpose, kai kurias jų netgi galima perdėlioti šaldytuvo durelėse pagal savo poreikius. Tai dar labiau optimizuoja tvarką šaldymo prietaise. Tiek vakuumavimo indelius, tiek maišelius galima plauti indaplovėje. Visa tai atliepia ne tik asmeninio komforto siekį, bet ir tvarumo problemą: sumažina maisto atliekų, vienkartinių maisto laikymo medžiagų naudojimą“, – dėsto I. Bernotas.

Funkcionalus prietaisas taupo resursus

Šiltuoju metų laiku vakuumatorius itin parankus tiems, kurie nemėgsta švaistyti ne tik maisto, bet ir saulėtų vakarų bei savaitgalių. Ilgesnės kelionės, trumpi žygiai, barbekiu vaišės puikioje draugijoje gryname ore – dalis vasaros malonumų, kuriems abejingą rasti būtų sunku.

Electrolux

„Šiuolaikiniai namuose naudojami vakuumavimo prietaisai tokie nedideli, kad telpa ir į delną, ir beveik į kiekvieną virtuvės stalčių, o visiškai juos įkrovus galima panaudoti iki 150 kartų. Tad be jokių keblumų galėsite transportuoti ne tik vakuumuotą maistą, bet ir patį prietaisą.

Grilyje ar ant iešmo kepamos mėsos ar žuvies ruošimas – atsakingas darbas, kuriam nepriekaištingų rezultatų siekiantys maisto gurmanai paprastai skiria daug laiko. Modernus prietaisas supaprastina ir šį procesą, mat produktai užsimarinuoja greičiau ir tą padaryti galima tiesiog atvykus į sodybą, o ne iš anksto“, – dar daugiau privalumų vardija I. Bernotas.

Dėl gamtoje ruošto maisto likučių jaudintis neverta, indeliuose ar maišeliuose vakuumuotus namo parsivežtus likučius tikrai suvartosite kitą dieną – patiekalas tebebus sultingas, maistingas, svarbiausia, žinoma, šviežias. Sutaupysite laiko ir pinigų, kuriuos tektų skirti pietums gaminti ar valgyti mieste, negana to, prisidėsite prie minėtosios maisto švaistymo mažinimo problemos.

I. Bernotas akcentuoja, kad ekologiški sprendimai šiandien atsiduria vis platesnės visuomenės akiratyje, jokių išlygų negali būti ir kalbant apie saugumą žmogui. Nusprendus įsigyti vakuumatorių jis pataria ieškoti tokių, kurių indelių bei maišelių sudėtyje nėra BPA – toksiškos medžiagos, naudojamos skaidrių plastiko produktų gamyboje: „Negana to, maišeliuose vakuumuotus produktus galima lengvai paruošti „Sous Vide“ būdu, išsaugant bei sustiprinant natūralų skonį, išlaikant maistines savybes – taip, kaip tai daro profesionalūs geriausių restoranų šefai.“

Peršasi išvada, jog teiginys „tai, kas tinka viskam, netinka niekam“, kalbant apie maisto vakuumatorių išties negalioja. Nesvarbu, kuriuo tikslu prietaisas talkins dažniausiai, į kasdienybę jis tikrai įneš elementaraus komforto, kuris neabejotinai laukiamas bet kuriuose namuose. Negana to, kasdien naudojamas daiktas dar ir taps asmeniniu sprendimu kovoje su visuotiniais tvarumo iššūkiais – o tai jau nenuginčijama pridėtinė vertė šiandieniniam pasaulyje.

Užsakymo nr.: PT_87682267