Patogumas rangovui ir operatoriui

„Miško darbai – nelengvas iššūkis ne tik mums, bet ir sunkiajai technikai. Dėl to renkantis miškotvarkos mašinas svarbiausiais kriterijais tampa patikimumas, ilgaamžiškumas ir geras servisas. „John Deere“ – mūsų rinkoje puikiai žinomas ir pasitikėjimą jau pelnęs gamintojas – siūlo revoliucinius kirtimo planavimo ir atlikimo įrankius, tampančius nepamainomais pagalbininkais miško darbuose“ – pasakoja Vilma Venckutė, „John Deere“ oficialių atstovų Lietuvoje „INTRAC Lietuva“ pardavimo vadybininkė.

Kaip pasakoja specialistė, darbų planavimui bei optimizavimui skirtos naujausios „John Deere“ technologijos pritaikytos tiek rangovų, tiek medžvežės operatorių darbų palengvinimui.

Vilma Venckutė

TimberMatic Maps programa, esanti medvežėje ir medkirtėje , leidžia matyti miško ruošos vietos vaizdą tikruoju laiku. Tokias galimybes atveria medkirtės daviklių ir GPS paremta sistema, kuri surenka ir susistemina duomenis apie kertamą mišką, – pasakoja Vilma Venckutė. – Tuo tarpu naudodamasis „TimberManager“ programa, rangovas net ir būdamas savo darbo vietoje gali realiu laiku matyti, kaip vyksta darbai kirtavietėje. Gaunama tiksli informacija apie kiekius sandėliavimo vietoje palengvina medienos gabenimo planavimą ir padeda padidinti veiklos efektyvumą.“

Surenkami duomenys mašinose yra atnaujinami naudojant debesijos (angl. cloud) paslaugas, todėl operatoriai, dirbantys toje pačioje darbo vietoje, gali matyti visas medžių rūšis ir pasirinkimus, kartu su važiavimo maršrutais iki pačių rąstų. Tai ne tik palengvina operatorių darbą, bet ir pagerina procesų našumą.

Efektyviam planavimui ir darbų atlikimui

„TimberMatic Maps“ galimybės yra daugiafunkcinės. Čia galima susikurti miško ruošos vietą, stebėti eigą joje, pasirinkti maršrutus bei bendrinti informaciją. Visa tai padeda ne tik planuoti, bet ir efektyviau atlikti suplanuotus darbus“ – sako „INTRAC Lietuva“ specialistė.

Miško ruošos vietos kūrimo funkcija leidžia žemėlapyje sukurkite miško ruošos ir krovimo vietą. Naudodamasis programa, operatorius pažymi perduotą medieną kaip nugabentą į laikymo vietą. Tuo tarpu jau kitos pamainos operatorius žino, kur pradėti darbą. Puiku ir tai, kad nereikia įvertinti tūrio, o joks rąstas nelieka paliktas net ir tamsiausiame miške – žemėlapyje išsamiai atvaizduojama visa informacija, net ir po sniegu pasislėpę rastai.

Eigos darbo vietoje funkcija suteikia galimybę miško ruošos vietą žemėlapyje matyti tikruoju laiku. Medvežės operatorius gali pasirinkti norimus variantus iš konkrečios vietos arba palei miško ruošos maršrutą, o žemėlapyje atvaizduojamas tikslus to varianto tūris pasirinktoje vietoje.

Įjungus maršruto pasirinkimo funkciją, operatorius gali žemėlapyje pažymėti specialias vietas. Tokiu būdu yra išvengiama minkštos žemės, kai yra planuojamas važiavimo maršrutas. Naudodamasis miško ruošos maršrutų tinklą, operatorius žemėlapyje taip pat gali matyti visus įmanomus variantus iki atskiro rąsto – tai leidžia paprastai planuoti darbą ir geriausią važiavimo maršrutą.

Bendrinant informaciją darbo vietoje, tiek operatorius, tiek rangovas realiu laiku mato tikslią informaciją apie pažangą kirtavietėje. Tiksli informacija apie kiekius sandėliavimo vietoje palengvina medienos gabenimo planavimą ir pagerina viso pristatymo proceso veikimą.

Išmanusis strėlės valdymas IBC

Dar viena „John Deere“ inovacija, kuri neabejotinai prisideda prie našesnio ir efektyvesnio darbo miške, – medvežėms skirtas strėlės valdymas (IBC). Naudojantis šia sistema, IBC strėlė yra valdoma tiksliai, greitai ir lengvai. Tai reiškia, kad mašiną valdančiam operatoriui nebereikia susitelkti į strėlės judėjimą, todėl visą dėmesį jis gali skirti rąsto sugriebimui.

Ta pati sistema yra naudojama ir medkirtėse – IBC kontroliuoja strėlės judėjimo trajektoriją bei automatiškai ją valdo, todėl operatoriui tereikia kontroliuoti griebtuvo judesius, o svirtis automatiškai seka griebtuvą.

„Naudodami IBC medvežėse, operatoriai gali reguliuoti bendrą sistemos greitį pagal savo poreikius. Naudojant ištraukiamąją strėlė galima sureguliuoti įvairių strėlės dalių greitį arba pakeisti jį rankiniu būdu. Verta paminėti ir tai, kad IBC ir įprastos strėlės valdikliai perjungiami vos vieno mygtuko paspaudimu, – pasakoja Vilma Venckutė. – IBC strėlė pasižymi lengvumu ir dideliu greičiu, todėl labai tiksliai ir patogiai atlieka darbą: kol kairioji maža svirtis valdo horizontalų griebtuvo judėjimą, dešinioji maža svirtis – vertikalų griebtuvo judėjimą.“

Nereikėtų pamiršti ir to, kad IBC sistema pasižymi visų pagrindinės strėlės judėjimo krypčių elektriniu galinės padėties amortizavimu. Tai leidžia sistemai švelniai amortizuoti cilindro judėjimą galinėje padėtyje bei pristabdyti stiprią apkrovą, o dėl to padidėja strėlės patikimumas ir darbas tampa kur kas sklandesnis.

Tuo metu IBC naudojant medkirtėse, operatorius kirtimo galvą gali nustatyti į norimą padėtį. Tokiu būdu jutikliai atpažįsta kirtimo galvos vietą ir sistema automatiškai pareguliuoja strėlės judėjimą bei ištraukimą.

Tikslumas ir paprastumas – du būdvardžiai, kurie apibūdina darbą su IBC sistema medkirtėse. IBC išmaniai valdo ištiesimą įvairiuose etapuose, todėl palengvėja darbas, nes operatorius turi daugiau laiko kitam judesiui suplanuoti. Tuo metu strėlė išlieka labai tiksli ir stabili net ir ją ištiesus iki galo.

Galinės padėties amortizavimo pagalba medkirtėse yra sustabdoma stipri apkrova cilindro galinėse padėtyse, todėl operatoriui nereikia stebėti strėlės padėčių. Tokiu būdu darbas vyksta sklandžiau, o strėlės konstrukcijos ir hidrauliniai cilindrai dėvisi lėčiau.

„Kai kalba pasisuka apie greitį dirbant su medkirtėmis, IBC ir čia turi kuo pasigirti. Pavyzdžiui, kai kirtimo galva priartėja prie medžio, strėlė automatiškai juda pagal pjovimo aukštį. Nupjovus, kai strėlė įtraukiama, mašinos pjaunamoji automatiškai juda, kol pasiekia apdorojimo aukštį. Dėl šių priežasčių, darbas yra atliekamas ne tik tolygiau, bet ir greičiau – pasakoja „John Deere“ technika prekiaujantis „INTRAC Lietuva“ atstovė. – Sistema taip pat pasižymi nuolydžio režimu. Tai reiškia, kad strėlės galas automatiškai seka reikiamą trajektoriją ir pagal tai ją reguliuoja.

Naudodamas medkirtės IBC, operatorius valdo tik kirtimo galvą, o strėlės judėjimu pasirūpina sistema. Tad galima drąsiai sakyti, kad išmanusis strėlės valdymas miško mašinas pakelia į visiškai naują lygį.“

Galime pasidžiaugti, kad jau ir Lietuvoje turime ne mažai parduotos technikos, kuria naudojasi IBC strėlės privalumais.
Daugiau apie miško techniką mūsų internetiniame puslapyje: http://www.intrac.lt/miskininkyste.

Užsakymo nr.: PT_87681721