Dar XIXa. antroje pusėje šią vilą įkūrė žymieji Palangos grafai Tiškevičiai ir pavadino ją „Olgos“ vardu, tačiau vėliau ji įgavo „Aldonos“ pavadinimą. Kiek mums yra žinoma, vila buvo viena mylimiausių grafų vasaros poilsio vietų. Žinoma, praėjo jau daug laiko nuo šio namo pastatymo ir jis išgyveno nemažai pokyčių – čia buvo įkurtas ir pensionas, ir restoranas, ir naktinis klubas, o dabar po šiuo stogu pramogauja iliuzijų namo „Eureka“ lankytojai.

Ar nebuvo sudėtinga apjungti senąją Palangos architektūrą su tokiu neeiliniu objektu kaip iliuzijų namas?

Iššūkių tikrai būta nemažai, tačiau vilos architektūra neabejotinai prideda žavesio, o mūsų eksponatai puikiai dera neįprastose vietose. Ką jau kalbėti apie namo vaiduoklių pasirodymus, kuriuos lankytojai dažnai palaiko tik dar viena iliuzija.

Palaukite, ar Jūs norite pasakyti, kad šiame name vaidenasi?

Būtent tai ir sakau. Čia tikrai nutinka keistų ir sunkiai paaiškinamų dalykų, kurie prasidėjo jau nuo pirmosios mūsų veiklos vasaros, kai vieną vakarą darbuotojai susidūrė su grafų Tiškevičių vaiduokliais.

Ar galite papasakoti plačiau apie tą nutikimą, nuo kurio prasidėjo nepaaiškinami įvykiai „Eurekoje“?

Kaip ir minėjau, tai įvyko pirmąją iliuzijų namo vasarą, kai darbo dienos pabaigoje darbuotojai tvarkė veidrodžių labirintą. Jie pasakojo, kad staiga ant grindų pastebėjo nuotrauką, tačiau ji buvo sena ir trapi, o iš fotografijos žvelgė trys žmonės – vyras, moteris ir mergaitė. Jaunuoliai pakėlė nuotrauką, tačiau tą pačią akimirką veidrodžių labirinte pasigirdo mergaitės juokas. Lyg ir nebūtų buvę nieko keisto, tačiau tuo metu nei labirinte, nei visame name nebuvo nei vieno lankytojo. Deja, darbuotojai išsigandę pabėgo ir pametė tą nuotrauką, tačiau vėliau pavyko išsiaiškinti, kad fotografijoje buvo įamžinti pats grafas Juozapas su žmona Sofija bei dukra Marija.

Ar tie darbuotojai sutiko ir toliau dirbti „Eurekoje“?

Gaila, bet jaunuoliai buvo tokie išsigandę, kad net nedavė vaiduokliams progos įrodyti, kad jie nusiteikę visai nepiktai. Džiaugiuosi, kad kiti mūsų darbuotojai jau priprato prie keistų garsų ir reiškinių.

Gal Jums yra žinoma, ar prieš įkuriant iliuzijų namą buvo nutikę kas nors panašaus?

Esu girdėjusi keletą pasakojimų. Kai viloje dar buvo įsikūręs naktinis klubas, apsaugos darbuotojas pasakojo neva matęs per kameras prie baro sėdintį keistą susigūžusį vyrą, tačiau atėjus ten buvo visiškai tuščia. Ir nieko keisto, juk tuo metu klubas buvo uždarytas. Taip pat daug klausimų kelia ir keistas gaisras, kai pastate buvo įrengti žaidimų automatai. Girdėjau, kad gaisro priežastis taip ir nebuvo nustatyta, tačiau dabar galvoju, kad grafams tiesiog nepatiko azartiniai žaidimai jų valdose.

Jei tai, ką pasakojate yra tiesa, ar sutiktumėte viena praleisti naktį šioje grafų Tiškevičių mėgstamoje viloje?

Jei tik turėčiau galimybę rinktis – tikrai ne. Nors su vaiduokliais po kol kas sugyvename, mintis apie buvimą tokiame dideliame pastate visiškai vienai tikrai negundo. Tikrai nejauku, kai girdi kamuolio bumbsėjimą sienose ar net pajauti cigaro kvapą, kai žinai, kad name nieko, išskyrus tave patį, nėra.

Kaip manote, gal senosios Palangos didikų giminės apsireiškimai reiškia, jog jiems visai nepatinka, kad kadais mylėta vila pavirto į pramogų vietą?

Turint omenyje, kad nėra nukentėjęs nei vienas lankytojas ar darbuotojas, o vilai nėra nutikę nieko baisaus, manau, jog mūsų santykis su grafais tikrai neblogas. Galų gale, juk jie yra tikrieji pastato šeimininkai, o ne mes. Neturime teisės jų išvaryti.

Gal galėtumėte mūsų skaitytojams papasakoti, kur, besilankant „Eurekoje“, būtų didžiausia galimybė patiems tapti grafų Tiškevičių apsireiškimų liudytojais?

Niekada negali būti tikras, kur išgirsi keistus garsus ar atrasi ne vietoje padėtą senovinį daiktą, tačiau veidrodžių labirintas turbūt labiausiai vaiduokliams patinkanti vieta. Ten dažnai galima išvysti keistus šešėlius, o kartais apima jausmas, kad esi stebimas. Kaip ir minėjau prieš tai, dažniausiai lankytojai tai palaiko tik dar viena iliuzija ir net nepagalvoja, kad iš tiesų yra ne vieni.

Ko lankytojams nepatartumėte daryti, kad nesupykdytų vilos „Aldonos“ dvasių?

Pastebėjome, kad vilos dvasios nemėgsta agresyvaus elgesio. Kartais, kai žmonės ima šiurkščiai elgtis, pakelia balsą ar net laužo eksponatus, apima jausmas, kad patalpoje įkaista oras. Yra buvę net atvejų, kai trumpam išsijungdavo elektra. Labai džiaugiuosi, kad tai nutinka itin retai, nes mūsų lankytojai beveik visuomet elgiasi labai kultūringai.

Jei galėtumėte pabendrauti su iliuzijų name besilankančiais vaiduokliais, ką norėtumėte jiems pasakyti?

Prašau, nustokite imti mano tušinukus! Nespėju nusipirkti naujų, o jie vis dingsta. Nors kolegos sako, kad tiesiog pati juos netyčia išmetu, mes puikiai žinome, kad tai savotiškas vaiduoklių pasilinksminimo būdas.

Dėkoju už intriguojantį pokalbį ir linkiu, kad viloje vis dar gyvenantys grafai nekrėstų per daug išdaigų!

Užsakymo nr.: PT_87644777