Kaip gimė ši idėja?

„Per šeimos atostogas mums norėjosi pabūti visiems kartu, tačiau taip pat ieškojome būdų, kad vaikams būtų įdomu, kad jie patirtų kažką naujo, susirastų draugų. Tuo pačiu tikėjomės ir su antra puse skirti laiko vienas kitam – kartu pavakaroti, pabūti tyloje, eiti pasivaikščioti. Štai tada mums ir gimė ši idėja.“ – sako viena iš kūrybos klubo įkūrėjų Katerina Volkova.

Praktiškai ši mintis yra įgyvendinama organizuojant užsiėmimus nuo 14:00 val. iki pat vėlyvo vakaro, tam kad liktų laiko pabūti su šeima, o vaikams užsiimti kūryba.

Kodėl šis kūrybos klubas yra skirtas paaugliams?

Mūsų patirtis rodo, kad ši amžiaus grupė tapo itin pažeidžiama pandemijos metu. Tiek pradinukai, tiek darželinukai galėjo lankyti ugdymo įstaigas, o ši amžiaus grupė buvo priversta likti namuose, vieni, akis į akį su mėlynaisiais ekranais. Taip pat ankstyvoji paauglystė yra vienas iš sudėtingiausių brandos laikotarpių. Kai vaikai pradeda patys savęs nebesuprasti, todėl klubo įkūrėjams atrodo prasminga rengti veiklas būtent jiems.

Menas gali būti smagus

Pagrindinė stovyklos mintis – „KURTI YRA SMAGU“. „Norėjome parodyti, kad kūrybai nereikia didžiulių pastangų, kad menas gali būti smagus ir paprastas, ir naudojantis juo galima labai lengvai išspręsti savo vidinius klausimus, problemas, procesus, tiesiog būti čia ir dabar, kaip vaikystėje.“ – kūrybos klubo koncepciją komentavo Katerina.

Stovykla Meno Vaikai

Kiekviena diena yra skirta vis kitai meno rūšiai, norint tokiu būdu padėti vaikams geriau pažinti save, pamatyti save iš šono ir tiesiog būti savimi. Tačiau tai visiškai nereiškia, jog vaikai būtinai privalo iš anksto mokėti dainuoti, šokti ar piešti. Klubo idėja – parodyti vaikams, kad didžiausias menas ir yra atrasti meną savo kasdienybėje: gamtoje, santykyje su kitais žmonėmis, judesy, aprangoje, balso intonacijoje, žaidime.

Klubo programa

Veiklos meno klube vyksta kiekvieną dieną visą savaitę nuo 14 iki 21 val., išskyrus sekmadienius. Nors programa yra sudėliota visai savaitei, atvykti galima ir vienai dienai, ir dviem, ir pradėti nuo bet kurios dienos. Anot klubo vadovės, galima atvykti net ir dviem savaitėms ar daugiau, nes programa nuolat kinta, išlaikant tuos pačius tematinius elementus.

Kiekviena savaitė prasideda nuo „Meno pirmadienio“, kurio šūkis yra – atrask save per spalvas!
Veiklų metu kiekvienas vaikas turės galimybę atrasti, jog gali būti menininku ir piešti gali visi. Padedamas vadovų, jis stebės gamtą, mokysis pastebėti joje jau esančius meno elementus ir gamtos sukurtus meno kūrinius. Naudodamiesi akvarelės technika ir gamtoje randamais elementais, vaikai galės kurti meną iš labai nesudėtingų dalykų – svarbiausia, jog jie pamatytų, kad menas gali būti įdomus, netikėtas ir nesudėtingas – sako dizainerė Evelina Aksinavičienė.

Stovykla Meno Vaikai

Antradienis pasitiks vaikus su judesio ir aktorystės veiklomis. Šiame užsiėmime bus skirta laiko tyrinėti vidiniam ir išoriniam judesiui bei judesiams tarp mūsų. „Vidiniai judesiai – tai judesiai žmogaus kūno viduje, nuo žarnyno judėjimo, kraujo judėjimo gyslomis, širdies plakimo iki nejuntamo raumenų darbo, kurio reikia palaikyti mūsų pusiausvyrą, pavyzdžiui tiesiog stovint. Išorinis judesys skirtas mūsų kūno funkcijoms atlikti – gestikuliuoti, kažką padaryti, taip pat ir šokti. Tad užsiėmimų metu mokysimės klausytis vidaus, daug žaisime ir improvizuosime.“ – apie tai, kas vaikų laukia, pasakojo aktorė Justina Kaminskaitė.

Trečiadienis bus skirtas balso žaidimams. „Pandemijos metu mūsų kelionės buvo stipriai apribotos, todėl dainuodami skirtingomis kalbomis tarsi bandysime prisiliesti, nukeliauti į skirtingus pasaulio kraštus. Iki tol atliksime įvairius pratimus ir improvizacijas, padėsiančias „apšilti“ balsus“, – pasakojo dainininkė ir balso mokytoja Milda Arčikauskaitė.

Kūrybinės užduotys, laukiančios vaikų – labai įvairios. Tai ir dainavimas kartu, ir atskirai, tam, kad vaikas galėtų ugdyti komandiškumą, bet taip pat atskleistų save kaip solistą. Ypač įdomūs – balso koordinaciją ir fantaziją ugdantys žaidimai. Vieną jų Milda išmoko iš nuostabios ispanų dainininkės Fátimos Mirandos meistriškumo kursuose Prahoje. Žaidžiant šį žaidimą, kiekvienas vaikas išsirenka iš savo vardo vieną raidę ir bando ją ištarti, vaizduodamas kokį nors personažą, emociją. Vaikams čia svarbiausia pastebėti, jog kiekvieną raidę galima tarti labai skirtingai – su nuostaba ir su išgąsčiu, džiaugsmingai ar susierzinus. Todėl emocijų refleksija ir įsikūnijimas į personažą bus svarbiausi šios veiklos elementai.

Stovykla Meno Vaikai

„Kiekvienas bus išgirstas... ir atras savo paslėptus vienokius ar kitokius balso talentus! Balsas kaip pasaulis turi daug spalvų... taigi spalvosime... Ieškosime durų....“ - pasakoja vokalistė Reda Striškaitė.

Ketvirtadienį vaikai turės galimybę kurti trumpametražį kino filmą nuo pradžios iki pabaigos. „Kino menininkų tarpe yra sakoma – jei gali nekurti filmo, tai nekurk! „Meno vaikų“ kūrybinio dienos klubo motto yra kiek kitoks – jeigu mano istorija jaudina mane ir yra man svarbi, aš turiu nebijoti ja pasidalinti su kitais.“ – kino dienos idėją pristatė kino režisierė Agnė Marcinkevičiūtė.

Penktadienis stovykloje bus skirtas teatrui – vaikai nagrinės scenos meno paslaptis su profesionaliu teatro režisierius Albertu Vidžiūnu. Vaikams bus pristatytos kelios temos iš šiuolaikinės ir klasikinės dramaturgijos, kad jie galėtų pasirinkti tai, kas jiems yra artimiau. „Geriau susipažinę ir pasirinkę pjesių ištraukas, o gal net visą pjesę, galėsime pradėti repetuoti. Tikiuosi, jog bus norinčių tiek režisuoti, tiek vaidinti, o galbūt tik stebėti. Svarbu, kad pažindami ir kurdami teatrinius etiudus vaikai atsipalaiduotų ir drąsiai improvizuotų, stebėtų ir stebėtųsi. Mielai dalinsiuosi asmenine profesine patirtimi būnant aktoriumi ir režisieriumi.“ – apie tai, kaip atrodys teatro diena, pasakojo Albertas Vidžiūnas.

Sportiškas savaitgalis

Šeštadienis prasidės aktyvia fizine veikla. Čia pat, prie Palangos yra daug įdomių, lankytinų vietų, kurių dažnas keliautojas nesuspėja aplankyti. „Tereikia tik atidžiau apsidairyti aplink ir atrasime vietų, kurios ne tik nustebins, bet ir pažadins alkį dar didesnėms kelionėms. Lydimi patyrusio vadovo keliausime, stebėsime, pažinsime ir žinoma ilsėsimės.“ – pasakojo viena iš klubo įkūrėjų Katerina Volkova.

Taip pat klubo veiklose savo vietą atras ir fechtavimosi klubas – „Muškietininku būti lengva“, kurio užsiėmimus ves fechtavimo mylėtojas Vadim Volkov. Fechtavimas – tai ne tik sportas, bet ir menas. Tai gražūs judesiai, taktika, reakcija, greitis. Labai dažnai šis sportas yra vadinamas judesio šachmatais. Ne veltui fechtavimosi meno mokėsi net karaliai, o svarbiausia – jis labai patinka visiems vaikams. Galiausiai nemažiau svarbi dienos kūrybos klubo dalis – žaidimų klubas anglų kalba „Let‘s play“, kurį ves Mantas Daniel Blaževičius. Vaikai čia turės galimybę žaisti daug įvairiausių žaidimų ir taip lavinti savo anglų kalbos gebėjimus.

Atrasti save

Taigi kiekvieną dieną stovykloje vaikai turės galimybę atrasti kažką naujo savyje ar nuveikti tai, ko dar niekada nedarė. Šioje stovykloje nebus pamokų, nebus ir mokytojų – vaikai ir suaugusieji tiesiog kurs drauge ir dalinsis tuo, ką geriausiai moka: „Norėčiau, kad kiekvieną dieną vaikai atrastų kažką naujo – nesvarbu mažo ar didelio, bet naujo. Šiame klube to tikrai netrūks. Taip pat labai svarbu, kad vaikai galėtų pabūti savimi. Ne suvaidinti kažką, bet teatro, kino, judesio, dailės, dainavimo, žaidimo pagalba tiesiog būti savimi – menas tam pats tinkamiausias įrankis.” – apie klubo idėją pasakoja jo sumanytoja Katerina Volkova.

Užsakymo nr.: PT_87644303