Kol miestas rengiasi atskleisti pagrindinę „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programą, jau dabar čia knibžda įdomybių, istorijos akcentų, naujų vietų, gaivių spalvų ir ryškių skonių. Kada gi geriau visa tai pažinti, jei ne vasarą? Tad metas susikrauti lagaminą (nepamiršti maudymosi kostiumėlio ar šortų), išsirinkti viešbutį ir sėsti į automobilį, traukinį, autobusą… ar visgi lėktuvą? Nejuokaujame – beveik miesto centre esantis S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas atviras aviaturistams, kurie Aleksote tupdo savo ultralengvuosius lėktuvus.

Penktadienis

Bet pradėkime nuo pradžių. Taigi, apie viešbučius. Jei savaitgalis jums lygu aktyviam poilsiui, pasivaikščiojimams iki sutemų ir ilgiems įspūdžių aptarimams – rekomenduojame Kauno naujakurį „Moxy“, esantį beveik Laisvės alėjoje. Keliaujantiems „darbostogų“, siekiantiems visapusiškos ramybės ir poilsio dvasiai patiks skandinavišku minimalizmu alsuojantis „Radisson Kaunas“. Prašmatniam savaitgaliui – „boutique“ tipo viešbutis svetingumo komplekse „Monte Pacis“, kur apsistoja tokios įkvepiančios moterys, kaip rašytoja Kristina Sabaliauskaitė ar aktorė, „Oskaro“ laureatė Helen Mirren.

Kambarys „Monte Pacis“, aut. „Saulės pieva fotografija“.

Klestelėję ant ką tik išpurentų patalų pagalvokime, ką veiksime toliau. Gal viešbučio patogumais pasidžiaugsim vėliau, o dabar – metas kultūrai? Vasarą Kaune galima pasigėrėti Lietuvos fotografijos maestro R. Požerskio kūryba, lietuvių ir prancūzų tapyba ir skulptūra, užsukti į naujausią mieste privatų „Art deco muziejų“, aplankyti didžiausią pasaulyje velnių kolekciją… Griebkite nemokamą žurnalą „Kaunas pilnas kultūros“, kur rasite dar daugiau rekomendacijų.

Velnių muziejus Kaune, aut. A. Aleksandravičius.

Jei labiau domina teminės ekskursijos – apie architektūrą, gastronomiją, gatvės meną, kitus urbanistinius akcentus, taip pat – įvairių tautų pėdsakus Kaune, miestą supančią tvirtovę – drąsiai kreipkitės į „Kaunas IN“ turizmo informacijos centrą Kauno rotušėje (beje, galite pasikelti į jos bokštą!). Čia jums parekomenduos gidą, pasiūlys prisijungti prie tądien vyksiančio pasivaikščiojimo ar papasakos viską apie „It’s Kaunastic“ maršrutų seriją. Nors dar tik penktadienis, būtent čia – geriausia vieta pasirūpinti kaunastiškiausiais suvenyrais.

Tik keletas „It‘s Kaunastic“ serijos suvenyrų, aut. R. Patapavičienė.

Pamaitinus sielą ir širdį, prifotografavus pilną telefono atmintį – metas palepinti ir skrandį. Šią vasarą Kauno centras daug gausesnis terasomis – ir jų dydžiu. Galite rinktis saulės atokaitą ar pavėsį, italų ar kartvelų, lietuvišką ar egzotiškas virtuves. Tarp vasaros „debiutantų“ – belgų restoranas Rotušės aikštėje, šeimoms idealiai tinkantis „Piano Piano“ su vaizdu į soborą, prie Kauno marių, jachtklube, veikiantis „Marina Taste Gallery“.

Restoranas „Marina Taste Gallery“, aut. „Marina Taste Gallery“

Nusprendusiems panaktinėti ilgiau patiks „Nuogas“, „Sanatorija“, „Bardakas“... ir visuomet tirštai nusėsti šiemet dešimtmetį atšventusios kavinės „Kultūra“ laiptai.

Šeštadienis

Savaitgaliais pusryčiai turi būti karališki, ir kauniečiai tai gerai žino. Nuo sultingų beigelių ar blynelių iki nepriekaištingo benediktų ir mimozos derinio, nuo vis populiarėjančių bowls’ų iki senos geros kaimiškos kiaušinienės – kad tik rastumėte laisvą stalelį! Tarp miestiečių vertinamų vietų – „Holy Donut“, „Hop Doc“, „Momo Grill“ ir „Donelaičio“. Puikius pasirinkimus garantuoja ir jau minėtas „Monte Pacis“ – na, tokius, kuriais mėgaujantis galima ir pasipiršti…

Pusryčiai „Monte Pacis“, aut. Saulės pieva fotografija.

Gal metas iš tiesų pavasaroti? Kad ir prie Kauno marių, jei pusryčiavote „Monte Pacis“. Čia veikia du oficialūs pliažai, vilioja pasivaikščiojimo takai pušų šile, pramogauti vandenyje kviečia jachtos ir kateriai. Galite net banglentę išbandyti – tiesa, tam prireiks viso katerio ir didesnės kompanijos!

Pažaislio pažintinis takas, aut. A. Aleksandravičius.

„Kurortiniam“ poilsiui tiks ir Lampėdžio ežeras, kuriame veikia vandenlenčių parkas, kavinė, vasaros skaitykla, o kitame krante – pramogų parkas. Jei norite skirti dėmesio ir Kauno rajonui, teliks pasirinkti Nemuno krantą – kairiajame vilioja Kačerginės paunksmės, dešiniajame – Kulautuva. Abu šie tarpukario kurortai žavi savo medine architektūra. Abu juos galite pasiekti dviračiais – jei neatsivežėte savo, tikrai išsinuomosite Kaune.

Dviračiai Kauno rotušės aikštėje, aut. A.Aleksandravičius.

Tiesa, gali suplanuoti viską, išskyrus orus… Bet net ir ištikus audrai nesilepinti nėra pagrindo. Pernai šalia Kauno centro duris atvėrusi baseino ir pirčių erdvė „Aušra“ kviečia visus jūsų ekipažo narius mėgautis vandens teikiamais malonumais bet kokiu oru. Čia veikia ne tik kelios pirtys, bet ir du baseinai. O laukiamiausia šios vasaros naujiena – „Manilla Medical SPA“, kurią, dedikuotą ir moterims, ir vyrams, pačiame Kauno centre atidarinėja lietuviškas kosmetikos prekės ženklas.

Baseino ir pirčių erdvė „Aušra“, aut. Baseino ir pirčių erdvė „Aušra“.

Trumpam grįžus viešbutin, kviečiame į koncertą – galbūt klasikinės muzikos vakarą iš Pažaislio muzikos festivalio repertuaro, o gal mylimos grupės pasirodymą „AdForm“ kiemelyje senamiestyje, jaukioje „Lauko“, „O kodėl ne?“ ar „Bocmano“ terasoje, ar tiesiog Nemuno saloje, kur prie „Žalgirio“ arenos veikia renginių erdvė „Pakrantė“? Nuo „Kamanių šilelio“ iki „Kaunas Jazz“ – šią vasarą Kaunas skamba ne tyliau, nei įprastai.

Dar viena idėja vakarotojams – kokybiškas kinas po atviru dangumi. Jis šį sezoną rodomas prie „Žalgirio“ arenos arba Lietuvos švietimo istorijos muziejaus kiemelyje.

Sekmadienis

Kaip gerai, kad Kaunas – Lietuvos centre, tad namo grįžti visuomet suspėsite. Kol kas poilsiaujame toliau ir kviečiame aplankyti VDU Botanikos sodą. Kitąmet šimtmetį švęsiantis parkas veikia istoriniame, XVIII a. Menančiame Aukštosios Fredos dvare. Rožės, tulpės, jurginai, Lietuvos sengirių „palikuonys“, egzotiškoji oranžerija – VDU Botanikos sodas nemiega ištisus metus ir kiekvieną mėnesį džiugina vis kitu gamtišku akcentu.

VDU Botanikos sodas, oranžerija ir žydinti raganė, aut. VDU Botanikos sodas.

Be to, čia dažnai liejasi įvairių žanrų muzikos garsai, vyksta poezijos skaitymai ir daug kitų renginių (pavyzdžiui, kultinė „Kvapų naktis“), kuriuose gamtos pažinimas darniai pinasi su menu ir kultūra. Sekite kalendorių! Taip pat paskutinę trumpų atostogų Kaune dieną galite spėti nuveikti tai, ką šiame straipsnyje nusižiūrėjote, bet nespėjote anksčiau. Ar galite sugrįžti artimiausią laisvą savaitgalį. Kaunas pasirengęs nuotykiams.

Užsakymo nr.: PT_87607069