Nors takas dar nėra oficialiai atidarytas, tačiau jau traukia lankytojus. Aktyvus poilsis keliaujant pėstute ar dviračiu 8 km maršrutu, ramus ir lėtas pasivaikščiojimas besigrožint vaizdingu kraštovaizdžiu, ramybės ir išskirtinių vaizdų apsuptas piknikas su draugais – visą tai galima rasti naujajame pažintiniame take.

Vienintelė tokia vieta Lietuvoje

Nors kartą apsilankę Ščiūrio rage, unikalios vietovės, vinguriuojančios tarp dviejų ežerų, nepamirš visą gyvenimą. Vietomis Ščiūrio ragas susiaurėja tiek, kad matyti abipus spindintys Baltųjų ir Juodųjų Lakajų vandenys, susitinkantys pusiasalio gale. Tikru gamtos brangakmeniu galime vadinti ir čia esantį nepaprasto grožio pusiasalį pusiasalyje – Cibaragį. Taip pat išskirtinumo Ščiūrio ragui suteikia ir pusiasalio pradžioje augantis gamtos paveldo objektas – dvikamienė pušis.

„Visų pirma, šis takas išsiskiria unikalia savo vieta: niekur kitur Lietuvoje nėra tokio pusiasalio tarp dviejų ežerų. Tai – siauras sausumos ruožas, iš abiejų pusių skalaujamas vandenų. Tarsi „mažoji“ Kuršių nerija Aukštaitijoje. Pažintinio tako vieta nepaprastai vaizdinga – eidamas juo, lankytojas vietomis tuo pačiu metu vienoje pusiasalio pusėje galės matyti Juoduosius Lakajus, kitoje – Baltuosius Lakajus. Be to, tai dalis Labanoro girios, bene pati jos širdis, tad gamtos magijos ten tikrai netrūksta“, – pasakoja Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regiono parko direkcijos direktorius Gedas Kukanauskas.

Ščiūro ragas (Aukštaitijos nacionalinio parko nuotr.)

Norintiems įgyti naujų žinių

Keliavimas naujai atidaromu pažintiniu taku puikiai tiks norintiems pabėgti nuo kasdienybės, atsipalaiduoti bei pailsėti. Taip pat čia bus galima ir pagilinti žinias apie Labanoro regioninį parką, praplėsti akiratį.

„Paežerėmis vingiuojančiame 8 km ilgio pėstiesiems pritaikytame take lankytojai ne tik galės grožėtis išskirtiniu kraštovaizdžiu, bet ir sužinos apie rago kilmę, jo gamtinius turtus ir kai kurias kitas paslaptis. Pažintinis Ščiurio rago takas yra lyg pažintis su Labanoro girios dvasia – Lakaja. Šio rago pažintinio tako stendai sukurti taip, kad būtų įdomūs ne tik suaugusiems, bet ir vaikams“, – teigia Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos lankytojų aptarnavimo skyriaus vedėjas Linas Stanaitis.

Pasak pašnekovo, take įrengta ir interaktyvių techninių sprendimų, tad įdomu bus visai šeimai.

Išskirtinių įspūdžių ieškantiems

L. Stanaitis pasakoja, kad dviejų ežerų apsuptas Ščiūrio ragas sukuria savotišką mikroklimatą, tinkantį augti neįprastiems ir net į Raudonąją knygą įrašytiems retiesiems Labanoro girios augalams. Pasak jo, šis laukinės gamtos kampelis visuomet traukė žvejus, poilsiautojus ir stovyklautojus. Visus juos labiausiai vilioja švarus ežerų vanduo ir puikiai maudynėms pritaikytos pakrantės.

Ščiūro ragas (Aukštaitijos nacionalinio parko nuotr.)

„Sudėtingas ir įmantrus ežerų dugnas tinkamas gausybei žuvų. Čia galima išvysti ausuotuosius kragus, didžiuosius dančiasnapius, didžiuosius kormoranus, pilkuosius garnius, gausybę rūšių ančių ir Labanoro girios simboliu tapusį erelį žuvininką“, – vardija specialistas.

Vieta visos dienos pramogoms

Susiruošusiems pramogauti naujajame pažintiniame take, patariama tam paskirti visą dieną. Laikas tiesiog praskries, mat čia galima ne tik puikiai praleisti dieną su šeima, aktyviai pajudėti, tačiau ir pasimėgauti ramybe.

Siekiant užtikrinti kraštovaizdžio ir biologinės įvairovės apsaugą, patekimas į pusiasalį automobiliais bus ribojamas. Automobilių stovėjimo aikštelė įrengta pačioje tako pradžioje, o lankytojai nuo aukštelės pradžios 8 km maršrutą galės įveikti keliaudami pėsčiomis arba važiuodami dviračiais.

„Ne visi 8 km tako pritaikyti važiavimui dviračiu ar vaikiškais vežimėliais, tačiau nuo automobilių parkavimo vietos iki pat tolimiausio rago galo galima nukeliauti miško keliukais. Nuo pat Labanoro regioninio parko įsteigimo šioje teritorijoje buvo draudžiama stovyklauti su palapinėmis ar kurti laužus. Šis draudimas lieka galioti ir toliau bus kontroliuojamas. Nepaisant to, Ščiurio ragas yra puiki vieta piknikams tiek su draugais, tiek su šeimos nariais. Čia kiekvienas ras vietos kur prisėsti ir suvalgyti atsineštus skanėstus, galės patyrinėti gamtą ar tiesiog pasimėgauti jos ramybe. Atgaivą suteiks maudynės vienoje iš gausybės tam tinkamų vietų Baltųjų ir Juodųjų Lakajų ežeruose“, – pasakoja L. Stanaitis.

Ščiūro ragas (Aukštaitijos nacionalinio parko nuotr.)

Vieta natūralios gamtos mylėtojams

Pasak Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regiono parko direkcijos direktoriaus G. Kukanausko, nors tai viena įdomiausių Labanoro regioninio parko vietų, aktyvų ir pažintinį poilsį mėgstančių lankytojų ji dar nebuvo atrasta. „Tikimės, kad šiais metais šią unikalią vietovę atras ir aplankys daug lankytojų bei natūralios gamtos mylėtojų“, – sako pašnekovas.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_87591025