Pacientų itin mylimas kardiologijos gydytojas rezidentas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) medicinos studijų absolventas Arnas Karužas laisvu nuo gydytojo darbo metu su komanda kuria technologiją, kuri jau sulaukė plataus tarptautinio pripažinimo.

Jauną gydytoją vertina pacientai

Pacientai jam negaili tokių apibūdinimų, kaip „daktaras nuo Dievo”, „gebantis įkvėpti pokyčiams“. „Mėgstu nuoširdžiai, atvirai bendrauti su pacientais. Manau, kad tai – svarbi diagnostikos ir gydymo proceso dalis“, – pastebėjo jaunasis kardiologas.

Pasak gydytojo, gebėjimas kiekvienam pacientui rasti labiausiai paveikų žodį įgimtas tik iš dalies. Stiprių šios srities įgūdžių suteikia medicinos studijų metai LSMU. Būsimieji gydytojai per paskaitas mokosi, kaip kuo tiksliau išsiaiškinti paciento savijautą, kaip kiekvienam aiškiai ir suprantamai pateikti diagnostikos ir gydymo galimybes.

Gydytojas šypsodamasis prisiminė, jog ir jam pačiam siekis tapti gydytoju užgimė... ligoninėje. Tuo metu dar devintokas gydydamasis iš arti stebėjo medikų darbą, kuris jam pasirodė panašus į detektyvų.

„Labai džiaugiuosi, kad mūsų universitetas išlaiko aukštą studijų kokybės kartelę, o tuo pačiu vis labiau eina inovacijų kryptimi, mokslai plėtojami ne tik laboratorijose, siekiama, kad naujos idėjos, išradimai, idėjos būtų pritaikomi praktiškai, teiktų realios naudos visuomenei“, – kalbėjo pašnekovas.

Arnas Karužas

Gydytojas ir išradėjas

Jaunas gydytojas kardiologas apie inovacijas ir išradimus prabilo ne atsitiktinai. Greta medicinos studijų jis su kolega įkūrė startuolį „Ligence“. Jaunųjų mokslininkų užmojis – pritaikyti dirbtinį intelektą (DI) kardiologijos sričiai, automatizuojant širdies ultragarso tyrimo procesą. Tam pasitarnavo A. Karužo sukaupta širdies ultragarsinių tyrimų patirtis.

Žmogus savo atmintyje niekada nesukauptų tiek duomenų, kaip dirbtinis intelektas, kuris išvadą apie konkretaus paciento širdies ultragarso tyrimą pateikia remdamasis, pavyzdžiui, milijonu matytų vaizdų, atvejų, diagnozių. Pašnekovas mano, kad ateityje nešiojamieji rankiniai ultragarso prietaisai galėtų pakeisti gydytojų naudojamus stetoskopus.

Kaipgi LSMU parengiami tokie plataus akiračio, šalia profesinių dar ir kitų gebėjimų turintys specialistai?

Unikalūs metodai, praktika grįstos studijos

Šiandien iš gydytojo ar kito sveikatos priežiūros specialisto tikimasi ne tik puikių profesinių įgūdžių bei žinių, bet ir mokėjimo bendrauti, atjautos, kūrybiškumo, kritinio mąstymo, gebėjimo sparčiai mokytis, spręsti problemas, dirbti komandoje.

Neuromokslai

Šie gebėjimai Lietuvos sveikatos mokslų universitete ugdomi kompleksiškai, pasitelkus unikalius mokymo metodus ir stiprų praktinį parengimą. Unikalus Lietuvoje ir tik LSMU taikomas integruoto probleminio mokymosi metodas, sukurtas drauge su Ženevos universiteto (Šveicarija) mokslininkais, ugdo klinikinį mąstymą, moko spręsti problemas, skatina pačius studentus mąstyti, ieškoti, ko jie dar nežino, ką turėtų išmokti.

Ugdant aukščiausios kvalifikacijos sveikatos priežiūros specialistus, vien teorinių žinių nepakanka. Tam būtinas ir „gyvas“ prisilietimas prie profesijos – visapusiškas praktinis pasirengimas. Praktika – neatsiejama LSMU studijų programų dalis.

Universitete sutelkta puiki studijų ir praktinio mokymosi bazė, o universitetinė ligoninė Kauno klinikos kasmet tampa daugiau nei 5 tūkstančių būsimųjų gydytojų, slaugytojų ir kitų sveikatos priežiūros specialistų rengimo vieta. Gydymo įstaigoje vyksta paskaitos, pratybos, būsimieji medikai stebi tiesiogiai į mokomąsias auditorijas transliuojamas operacijas.

Studentai

Medicininės simuliacijos centruose būsimieji gydytojai saugiai mokosi gydomųjų įgūdžių, bendravimo ir komandinio darbo. Tik LSMU veikia unikali ir studentų pamėgta naujovė – hibridinio mokymosi laboratorijos „Hybrid lab“, skirtos lavinti praktiniams įgūdžiams, kol jų išmokstama be klaidų.

Universitetas, ugdantis jaunuosius talentus

Universitetas palankus ir ankstyvai mokslinei, atradėjo, kūrėjo karjerai: pirmieji moksliniai darbai atliekami dar studijų metu. Talentų ugdymas bakalauro ar magistro diplomu nesibaigia: kasmet kelios dešimtys jaunų žmonių renkasi mokslininko kelią. Vyksta paskaitų, skatinančių kurti verslo idėjas, steigti naujas sveikatos inovacijų įmones.

Šiandien universitetas jungia stiprią inovatorių bendruomenę, prisidedančią sprendžiant demografinius ir senėjančios visuomenės keliamus iššūkius.
Unikali lazerio technologija, padedanti be adatos dūrio atlikti kraujo tyrimus. Mobilioji programėlė, pagal ištartus garsus vertinanti galimus balso sutrikimus. Tiksli molekulinė diabeto diagnozė daugiau nei 1,2 tūkst. vaikų ir jaunuolių Lietuvoje.

Tai – tik nedidelė dalis LSMU mokslininkų, tyrėjų, atradėjų veiklos rezultatų; kai kurie jų neturi analogų pasaulyje.

Kuriant vertingas naujoves, mokslininkų grupėse gausu ir jaunų veidų. Talentingi, patyrę ir pripažinti įvairių sričių LSMU mokslo autoritetai savo patirtį perduoda rezidentams ir doktorantams, kurie neretai patys tampa perspektyviais tyrėjais, atradėjais, išradėjais.

Jaunuoliams, svarstantiems apie sveikatos mokslų studijas, A. Karužas patartų nesivadovauti stereotipais, rinktis labiausiai traukiančią sritį, susitelkti ties savo stiprybėmis ir nebijoti rizikuoti.

„Renkantis medicinos studijas, mokslininko kelią, reikėtų žinoti, kad tai pareikalaus labai daug ištvermės ir laiko. Mediciną ir kitus sveikatos mokslus reikia „prisijaukinti“ – palaipsniui jie tampa gyvenimo dalimi. Bet kai darai tai, kuo mėgaujiesi, laikas tampa reliatyvus“, – šyptelėjo gydytojas.

Užsakymo nr.: PT_87544481