Visų pirma augintiniai turi būti vakcinuoti pagal įprastas vakcinavimo schemas (pasiutligė bei virusinės ligos). Kelionei už Lietuvos ribų reikalinga išlaukti karantino laikotarpį po pasiutligės vakcinacijos, kuris yra 3 savaitės. Tad kelionę į užsienį rekomenduojamam pradėti bent mėnesis prieš planuojamą išvykimą.

Labai svarbu pasirūpinti išorinių parazitų profilaktika, turima omenyje apsauga nuo blusų ir erkių. Šiai dienai pasiūloje gausu preparatų tokių kaip lašai ant sprando, antkakliai bei tabletės. Pasitarkite su veterinarijos gydytoju, kuris Jums patars ir pritaikys Jūsų augintiniui tinkamą apsaugą.

Vertėtų apmąstyti ar imti augintinius į keliones, kurie stresuoja pakeitę aplinką ar nėra pratę keliauti. Tokiems gyvūnams aplinkos pakeitimas gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus, tokius kaip vėmimai viduriavimai, atsisakymas ėsti ir pan. Tad savininkai ir augintiniai atostogų metu patirs didesnį stresą. Stresuojančius gyvūnus rekomenduotume palikti jiems įprastoje aplinkoje su artimų žmonių priežiūra.

Kad kelionė būtų saugi augintinius būtina vežti gerai vadinamuose transportavimo boksuose ar saugiai prisegtus saugos diržas, kad apsaugotų augintinų nuo traumų staigių manevrų metu, ar vairuotojo dėmesio blaškymo.

Vasaros kelionių metu gyvūnams didelė perkaitimo rizika. Ypač ši rizika didesnė brachicefalikų tipo šunims tokiems kaip prancūzų, anglų buldogams, bostono terjeras, Kavalieriaus karaliaus karolio spanieliams, pekinams, grifonams, persu, egzotų veislė katėms ir kitiems augintiniams kurių snukis trumpas ir suplotas. Niekada augintinio nepalikite mašinoje, net kelioms minutėms, nes tai gali baigtis augintinio mirtimi. Keliaujant atsipūsti į paplūdimį rekomenduojame pasirūpinti priemone, kuri Jūsų augintiniui suteiktų pavėsį. Taip pat rinkoje gausu priemonių kurios geba vėsinti augintinį. Tokios kaip vėsinančios liemenės, skarelės, kilimėliai ir panašiai. Gyvūnui visada turi būti tiekiamas vanduo. Normaliai gyvūnas per parą išlaka apie 50-60 ml vandens 1 kg svorio, kelionės metu galima įsigyti Dubelių, kurie geba ilgiau išlaikyti vandenį vėsų, taip pat jei yra galimybė atsivėsinti vandens telkinyje.

Perkaitimui būdingas perdėtas lekavimas, apsunkintas kvėpavimas, silpnumas, apatija, koordinacijos sutrikimai, ryškiai raudonos ar violetinės gleivinės, vėmimas viduriavimas. Esant tokiems simptomams reiktų kiek įmanoma greičiau kreiptis į artimiausią veterinarijos kliniką. Kol bus suteikta profesionali pagalba perkaitusio augintinio šeimininkai turėtų vėsinti gyvūną šaltais kompresais galvos kaklo srityje.

Augintiniai kurie mėgsta maudytis neturėtų būti paleidžiami laisvai – t. y. Visada augintiniui leiskite maudytis tik esant su antkakliu ir pavadėliu, taip šeimininkas saugiai ir greitai galės reaguoti situacijose, kai gyvūnas tarkim iš nuovargio ar pagautas srovės pradės kęst ar tolti nuo kranto. Taip pat rekomenduojama augintiniui uždėti gelbėjimosi liemenę, taip dar labiau užtikrinama augintinio gerovė esant prie vandens telkinių.

Labai svarbu pasirūpinti vaistinėle Jūsų augintiniui. Joje rekomenduojama turėti vaistų/papildų nuo viduriavimo, pilvo pūtimo, alerginių reakcijų, įvykus traumai gelbsti turima tvarsliava, dezinfekcinis skystis. Taip pat nepamirškite medikamentų jei augintiniui būtinas gydymas r jo palaikymas kelionės metu.

Kalbant apie galimas alergines reakcijas, mūsų praktikoje šiltuoju metu dažniau pastebima alerginės reakcijos į vabzdžių įgėlimus, uodu įkandimus, alerginės reakcijos į įvairius augalus. Šeimininkai turėtų sunerimti pastebėjus kad tinsta augintinio snukutis, aplink akis lūpas,viena ar kelios letenos. Jei augintinis tapo nervingas, pradėjo trinti letenomis snukį ar perdėtai kasytis. Prieš kelionę rekomenduojama pasitarti su veterinarijos gydytoju kuris Jums patars kaip ir kokiais vaistais gydyti augintinį esant ūmiai alerginei reakcijai.

Radus įsisiurbusią erkę svarbu ją kiek įmanoma greičiau ištraukti, tam į pagalbą galima pasitelkti specialius pincetus erkėms traukti. Primename, kad jei traukiant erkę gyvūno odoje liko erkės galva nepanikuokite, užtenka atlikti dezinfekciją, bei vengti papildomo odos dirginimo bandant likusią dalį ištraukti, taip išvengsite infekcijos ar didesnio sudirgimo. Gyvūnų organizmas per laiką likusią dalį išstums iš organizmo.

Užsakymo nr.: PT_87515791